Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της Χιροσίμα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Χιροσίμα στην 68η επέτειο της πρώτης στην Ιστορία ρίψης ατομικής βόμβας, η οποία αφάνισε την πόλη της δυτικής Ιαπωνίας σκοτώνοντας 140.000 ανθρώπους, ακαριαία και αργότερα – από τις συνέπειες της ακτινοβολίας.

Επιζώντες, συγγενείς θυμάτων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αντιπροσωπείες ξένων χωρών τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 08.15, την ώρα που στις 6 Αυγούστου 1945 το αμερικανικό βομβαρδιστικό Enola Gay έριξε την βόμβα που μετέτρεψε τη Χιροσίμα σε πυρηνική κόλαση.

Ακολούθησε, στις 9 Αυγούστου, ο βομβαρδισμός του Ναγκασάκι, που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων των70.000 ανθρώπων και στη συνέχεια ηπαράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 15 Αυγούστου 1945.

“Προσφέρουμε από το βάθος της καρδιάς μας τη συμπαράσταση και την παρηγοριά μας στις ψυχές των θυμάτων δηλώνοντας ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξαφανίσουμε αυτό το απόλυτο κακό που συνιστούν τα πυρηνικά όπλα και για να χτίσουμε έναν ειρηνικό κόσμο”, δήλωσε ο δήμαρχος της ΧιροσίμαΚαζούμι Ματσούι.

Ταυτόχρονα μία άλλη τελετή πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Γιοκοχάμα, παρουσία του πρωθυπουργού Τάρο Ασο, για την παρουσίαση του πρώτου ελικοπτεροφόρου της Ιαπωνίας, του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου που αποκτά η χώρα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μήκους 248 μέτρων “Izumo“, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευήν, θα τεθεί σε λειτουργία το 2015 και, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας, θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο ως προς την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ιαπωνίας, της ναυσιπλοΐας, όσο και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η τελετή πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα και με την Νότια Κορέα, εξαιτίας της εδαφικής διαφοράς για την κυριαρχία επί του συμπλέγματος των νησιών Σενκάκου, που βρίσκεται βορειο-ανατολικά της Ταϊβάν και το Πεκίνο διεκδικεί υπό την ονομασία Ντιαγιού.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε έχει δηλώσει ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία σε περίπτωση κινεζικής απόβασης στα νησιά, ενέκρινε αυξημένο, για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, στα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ αμυντικό προϋπολογισμό και ανακοίνωσε την πρόθεση δημιουργίας ειδικής στρατιωτικής δύναμης 600 ανδρών και 12 πλοίων που θα αναλάβει την επιτήρηση και προστασία του αρχιπελάγους.

NewsIt.gr