Ομπάμα: “Δεν μπορούμε να μείνουμε κολλημένοι στη λιτότητα”

 

Με κοινή γλώσσα μετά από συζήτηση μιας και πλέον ώρας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οΈλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συμφώνησαν πως “δεν μπορούμε να μείνουμε κολλημένοι στη λιτότητα” και πως χρειάζεται να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση.

Αυτά ήταν τα όρια που οι δύο ηγέτες έθεσαν ως προς ον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί η λιτότητα. Αυτό ήταν και το πιο ικανοποιητικό σημείο των δηλώσεων του Μπάρακ Ομπάμα, που αποτέλεσε, ταυτόχρονα, και μήνυμα προς την γερμανίδα Καγκελάριο κα Μέρκελ .

Και οι δύο ηγέτες έκαναν θερμή αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και στον ιδιαίτερα θετικό και επικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα θα πετύχει», είπε ο Ομπάμα και συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα του θα στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ζήτημα του χρέους, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για τη διαχείρισή του»

«Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να διασφαλίσει ότι ο ελληνικός λαός θα δει άκρη στο φως του τούνελ. Η Ελλάδα θα πετύχει», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι «μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή, να επιλυθούν συγκρούσεις δεκαετιών στην περιοχή. Είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα, που έρχονται από την ελληνική και τουρκική κοινότητα».

Παράλληλα απένειμε τα εύσημα στη χώρα μας για την «σημαντική» όπως τη χαρακτήρισε βοήθειά της στην «αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών».

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά μπροστά στον Πρόεδρο Ομπάμα,  ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού σε ενεργειακές πηγές μαζί με την Κύπρο που μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση της Ευρώπης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξαγγελία του κ. Σαμαρά η οποία αφορά στην Ελληνική προεδρία της ΕΕ (Πρώτο εξάμηνο 2014). Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει η  Διακρατική συμφωνια για το εμπόριο, η οποία τον τελέυταίο καιρό δεν “περπατούσε” και η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους Αμερικανούς.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι με τις ΗΠΑ είμαστε κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, καθώς έχουμε τις ίδιες αξίες. «Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.

Ο κ. Σαμαράς είπε στη συνέχεια ότι «το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story» και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον.

Σχετικά με το κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο αποτελούνταν από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.
Συμμετείχαν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 
http://www.youtube.com/watch?v=i7RpiFgIlcQ