Μπάιντεν προς την Ελλάδα: Θέλουμε να πετύχετε, μας συμφέρει

Λίγες ώρες πριν ο Αντώνης Σαμαράς περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, η στήριξη που ευελπιστεί από τις ΗΠΑ έρχεται από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

«Έχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα» δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την υποστήριξή του στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος και εγώ, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση που έχει διαρκέσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η οποία απαίτησε τεράστιες θυσίες.
ΚΟΥΤ: Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα είναι ισχυρό και ζωτικό μέρος της Ευρωζώνης
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα είναι αναγκαίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της, αλλά νιώθουμε απόλυτα το κόστος που υπομένει. Αν και συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις, είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που επιτυγχάνει η Ελλάδα υπό τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.
ΚΟΥΤ: Η ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ανάκαμψη της αμερικανικής
Έχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα και θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως έκανα και κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2011, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται αλληλέγγυες προς τους Έλληνες φίλους μας, καθώς αναζητούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις σας και να επιταχύνουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη», τονίζει ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τονίζει πως η ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ανάκαμψη της αμερικανικής. «Τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος υποστηρίζουμε πολιτικές που ισχυροποιούν την παγκόσμια οικονομία και μειώνουν την ανεργία στην Ευρώπη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσβλέπει στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα γιατί «αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη διεύρυνση του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., μέχρι την υποστήριξη προσπαθειών της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική επίλυση της σύρραξης στη Συρία και την προώθηση του ευρύτερου οράματος για μία ενιαία και ελεύθερη Ευρώπη».

Φυσικά, δε λείπει η αναφορά στο φυσικό αέριο και τον αγωγό ΤΑΡ. Άλλωστε, ο ενεργειακός τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά – Ομπάμα. «Οι προοπτικές εξεύρεσης νέων ενεργειακών πηγών μπορεί να προσφέρουν μια σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα και την περιοχή. (…) Η προοπτική εύρεσης φυσικού αερίου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για περιφερειακή – στρατηγική συνεργασία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο να αναπτύξει αυτά τα αποθέματα».