Ο Κυπριακός Τύπος, 8 Αυγούστου 2013

Η σημερινή υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου και το θέμα του Συνεργατισμού, είναι τα τρία θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό Τύπο.

Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για το σχηματισμό νέου Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, η εθελούσια έξοδος 170 περίπου υπαλλήλων της Ελληνικής Τράπεζας, ο αυξημένος αριθμός διαρρήξεων και κλοπών από εκκλησίες, η ακύρωση της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του και άλλα θέματα.
Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα Ιστορική Συμφωνία» και αναφέρει ότι με την υπογραφή σήμερα του μνημονίου συναντίληψης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών που αναμένεται να επεκταθεί πέραν του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλού η «Α» αναφέρει ότι την εθελούσια αποχώρηση του 11% του προσωπικού της, περίπου 170 υπαλλήλους, ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αντιθεσμικές χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τις διαπραγματεύσεις που κάνει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας με μεγαλοδικηγόρους για το σχηματισμό νέου συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.
«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Εσαεί στο κράτος τα Συνεργατικά Ιδρύματα» γράφει στο κύριο της θέμα ότι στα χέρια του κράτους εσαεί, παρά τις διαβεβαιώσεις, φαίνεται ότι θα παραμείνει ο Συνεργατισμός έπειτα από τη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση του με ποσόν ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, με χρήματα που θα πάρει η κυβέρνηση. Γράφει επίσης ότι σε ρωσικά και ουκρανικά χέρια, κατά κύριο λόγο, περιέρχεται η Τράπεζα Κύπρου, αφού οι Κύπριοι κατέχουν το 29% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ οι ξένοι, φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα κατέχουν το 41%. Η «Σ» γράφει επίσης ότι η ΔΕΦΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να ξανανοίξει τη διαδικασία προσφορών για την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου για την οποία έχει κριθεί ως προτιμητέος η ρωσική ITERA.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Τι θα γίνει στα Συνεργατικά» γράφει ότι με επικράτηση κατά βάσει των μεγάλων συνεργατικών εταιρειών, ανακοινώνεται σήμερα το σχέδιο για τη σύμπτυξή τους σε 18, προσθέτοντας ότι από την όλη διαδικασία μόνο το Ταμιευτήριο Λεμεσού δεν θα επηρεαστεί. Γράφει αλλού ότι το ΑΚΕΛ εντοπίζει σοβαρούς κινδύνους για την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου στην πρόταση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Αναφέρει επίσης ότι άρχισε δεύτερη ποινική ανάκριση για κακοποίηση αλλοδαπών εντός των κρατητηρίων στη Μεννόγια και διορίστηκε ανακριτής από την Αρχή Διερεύνησης.
Η «Χαραυγή», στο κύριο θέμα της με τίτλο «Χοντραίνει το παιχνίδι για Τρ. Κύπρου» γράφει ότι τα συμφέροντα φαίνεται ότι είναι μεγάλα και πρωταγωνιστές στο παιχνίδι που εξελίσσεται παρουσιάζονται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της, η «Χ» αναφέρει ότι η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη προχώρησε σε χαριστικές οικονομικές διευκολύνσεις προς τους μεγαλοκαναλάρχες (ANTI1, LTV, SIGMA, ΛΟΓΟΣ και PLUS) που είναι μέτοχοι της ιδιωτικής επίγειας πλατφόρμας Velister.  Προβάλλει επίσης δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες για αποτροπή στην προσφυγή της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ιστορικό σχέδιο για νερό και ενέργεια» γράφει ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος θα υπογράψουν μνημόνιο τριμερούς συνεργασίας. Προβάλλει επίσης το επιτυχημένο κόλπο στον αέρα του 47χρονου Αντονι Μάρτιν στο Σικάγο, ο οποίος βρισκόταν με χειροπέδες μέσα σε φέρετρο το οποίο έκανε ελεύθερη πτώση από τα 14.500 πόδια και κατάφερε να ανοίξει την κλειδωνιά και να βγει από το φέρετρο, πέφτοντας με ασφάλεια στη γη με αλεξίπτωτό. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στην αύξηση του αριθμού αδειών παραμονής Κινέζων υπηκόων.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» με κύριο τίτλο «Κοινό όραμα» αναφέρεται στην ομιλία χθες βράδυ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν κοινό όραμα και ότι η Κύπρος αποτελεί τον πιο σταθερό συνεργάτη της χώρας στην περιοχή. Γράφει επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της παροχής προσωρινού ασύλου στον Εντουαρντ Σνόουντεν. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην αύξηση των διαρρήξεων και κλοπών από εκκλησίες.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)