Βρέθηκε ο οικογενειακός τάφος της Μόνα Λίζα;

Ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος πίνακας στην ιστορία της ζωγραφικής , η Μόνα Λίζα, εξακολουθεί να συναρπάζει όχι μόνο τους φιλόμουσους και τους κριτικούς τέχνης αλλά και τους ανθρωπολόγους και τους αρχαιολόγους, που αυτή τη φορά έκαναν μια σπουδαία ανακάλυψη που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη της ταυτότητας της μυστηριώδους γυναίκας που υπήρξε το μοντέλο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι .

Σύμφωνα με τους ειδικούς το μοντέλο του πίνακα ήταν η Lisa Gherardini Del Gioconda, η σύζυγος ενός εμπόρου και γείτονα του da Vinci. Η Λίζα Γκεραρντίνι,  μετά το θάνατο του συζύγου της έγινε καλόγρια και πέθανε σε ηλικία 63 ετών στο μοναστήρι στη Φλωρεντία, όπου ανακαλύφθηκαν τα οστά της, πριν από δύο χρόνια.

Αυτή τη φορά, Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα οστά των δύο παιδιών της Λίζας Γκεραρντίνι μέσα σε κρύπτη στην Φλωρεντία, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια.

Σύμφωνα με το γεωλόγο Αντόνιο Μορέτι του Πανεπιστημίου της Λ‘Ακουίλα: “Είμαστε πολύ τυχεροί όχι μόνο γιατί υπάρχουν τόσα πολλά οστά,  αλλά διότι έχουν τοποθετηθεί στο κάτω μέρος της κρύπτης με μια επιγραφή που αναφέρει ότι ανήκουν στην οικογένεια Τζοκόντο”.

Τα οστό θα υποβληθούν σε έλεγχο DNA ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν γενετική συγγένεια, με το γυναικείο σκελετό και το κρανίο της Μόνα Λίζα που βρέθηκε στο μοναστήρι της Αγίας Ούρσουλας.

Αν οι ερευνητές πιστοποιήσουν πως όντως πρόκειται για το μοντέλο του διάσημου πίνακα, την Μόνα Λίζα, τότε θα αποπειραθούν να ανακατασκευάσουν το πρόσωπό της,  προκειμένου να δουν κατά πόσο μοιάζει με τη μορφή που ζωγράφισε ο Ντα Βίντσι πριν από πέντε αιώνες.

 

ΠΗΓΗ: News.gr