Μετέωρη η χειροτονία του Προκοπίου στην Αδελαϊδα

Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Neoskosmos.com

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την Αδελαΐδα κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο Νότιας Αυστραλίας προσφυγή μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας κατά της «επισκοποίησης» του αρχιμανδρίτη Προκοπίου Κανάβα, κληρικού της Κοινότητας.

Η απόφαση της προσφυγής στη Δικαιοσύνη οριστικοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, από συγκέντρωση 80 περίπου μελών της Κοινότητας στην Αδελαΐδα. Τα μέλη καταγγέλλουν, ότι «σύμφωνα με το Καταστατικό της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας (GOCSA) το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει την εξουσία, να επιλέγει Επίσκοπο για την Εκκλησιαστική Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας. Ο διορισμός μπορεί να γίνει από την Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας, με προαπαιτούμενο την έγκρισή τους από την πλειοψηφία Ειδικής Γενικής Συνέλευσης των μελών των Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων. Φαίνεται, ότι δεν έχει συγκληθεί Ειδική Γενική Συνέλευση των μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας».

Τα μέλη ζήτησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο να αναβάλει τη χειροτονία του κ. Προκοπίου μέχρι «να διασαφηνιστούν οι νομικές προϋποθέσεις» και να κατονομάσει την ελλαδική «εκκλησιαστική οντότητα», η οποία θα χειροτονήσει τον κ. Προκόπιο. Ακόμη, ζήτησαν αντίγραφο «πρακτικών συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας ή αντίγραφο εσωτερικού μνημονίου, το οποίον εξουσιοδοτεί τη χειροτονία του κ. Προκοπίου».

Τα μέλη ζήτησαν απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου. Η «σιωπή» του Διοικητικού επέβαλε την προσφυγή στο Δικαστήριο.
Εν τω μεταξύ, ο νομικός σύμβουλος Αρχιεπισκοπής του κ. Χαρού, κ. Ηλίας Γρατσίας, στην έκδοση Αυγούστου της εφημερίδας «Παροικιακό Βήμα» υπερασπίζει την «κανονικότητα» του εκκλησιαστικού μορφώματος του κ. Περικλή Χαρού, αναμασώντας τις πληροφορίες που παραθέτει σε άρθρο του -στην ίδια έκδοση της εφημερίδας- και ο Αρχιμανδρίτης, Προκόπιος Κανάβας.

Ο κ. Γρατσίας, παραθέτοντας στοιχεία για τη «νομιμότητα» της χειροτονίας του κ. Προκοπίου καθώς και στοιχεία για την παραχώρηση «Αυτοκεφαλίας» του μορφώματος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ισχυρίζεται:
«Το θέμα της κανονικότητας μιας ορθόδοξης εκκλησίας συνδέεται με δυο παράγοντες:
1. Το αν έχει πάρει επισήμως Αυτοκεφαλία από κάποιο από τα αναγνωρισμένα Πατριαρχεία της Ορθοδοξίας,
2. Αν οι επίσκοποι της και δη ο Αρχιεπίσκοπος της έχουν χειροτονηθεί με αδιάσπαστη αποστολική διαδοχή» και καταλήγει:
«Η πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας για έναρξη διαλόγου με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για Ιερή Κοινωνία μεταξύ της Ελληνορθοδόξου

Εκκλησίας της Διασποράς και της Αυτοκέφαλης Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας Αμερικής και Αυστραλίας δεν μπορεί παρά να αποτελεί την απαρχή μιας νέας εκκλησιαστικής εποχής για τις Ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας».
Παραπέμπουμε τον κ. Γρατσία στην επιστολή (24/07/2013) του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως, κ. Γαβριήλ, προς τον Επίσκοπο Δορυλαίου, κ. Νίκανδρο, δια της οποίας ο Πατριαρχικός Επίτροπος διασαφηνίζει, ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής δεν είχε, ποτέ, καμία σχέση με το εκκλησιαστικό μόρφωμα του ελλαδικού χώρου, το ποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου Φιλαδέλφειας Πενσυλβανίας της Αμερικής και του Εξάρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αμερικής, του Καναδά και της Κύπρου, κ. Πέτρου Χάρου, με έδρα τη Νέα Ιωνία Αττικής» (Ν.Κ.27/07/2013).
Στην ίδια επιστολή το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δηλώνει, ότι ουδέποτε «εχειροτόνησε επίσκοπον» μέλος του εκκλησιαστικού μορφώματος Χάρου, καθώς και ότι «η προβαλλόμενη αναγνώρισις (του εν λόγω μορφώματος) υφηρπάσθη δολίως και πάραυτα απεσύρθη».

Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται αναγνώριση του μορφώματος Χαρού από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μήτε κατοχύρωση «αποστολικής διαδοχής», δηλαδή δεν υπάρχει εκκλησιαστική κανονικότητα.

Όσον αφορά την «Αυτοκεφαλία» (εκκλησιαστικό αυτοδιοίκητο) του εκκλησιαστικού μορφώματος του κ. Χαρού, αν και δεν είμαστε ειδικοί στο Κανονικό Δίκαιο, γνωρίζουμε ότι Αυτοκεφαλία χορηγεί η αρμόδια σύνοδος σε δικά της τμήματα μεγάλα, τα οποία απέκτησαν εθνική ανεξαρτησία. Έτσι απέκτησαν Αυτοκεφαλία οι Εκκλησίες Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας κατά τους νεότερους χρόνους. Με παρόμοια κριτήρια χορηγήθηκε η αυτονομία στις Εκκλησίες Φινλανδίας και Ιαπωνίας.

Θεωρούμε, κατά συνέπεια, κωμικό τον ο ισχυρισμό, ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας χορήγησε την Αυτοκεφαλία σε μία δράκα ανθρώπων εντός άλλης εκκλησιαστικής περιοχής με παγκόσμια αρμοδιότητα. Όπως προαναφέρουμε, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τους κυρίους αυτούς. Εξ όσων, δε, γνωρίζουμε με τους κυρίους αυτούς δεν έχει σχέση καμία Ορθόδοξη Εκκλησία, κατά συνέπεια αποτελούν θρησκευτικό μόρφωμα, το οποίο ούτε αποστολική διαδοχή, ούτε κανονικότητα, ούτε σχέση με την παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία έχει.

Εντύπωση προκαλεί και η ακόλουθη δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότια Αυστραλίας, κ. Γιάννη Λεσσέ, στο «Παροικιακό Βήμα», για «τη σημασία» των διαβουλεύσεων της Κοινότητας με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Διασποράς – πρώην Εξαρχεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αμερική και Καναδά.
“Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, καταλήξαμε σε ένα μνημόνιο συναντίληψης και αποφασίσαμε να εισέλθουμε σε Ιερή Κοινωνία μεταξύ της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς και της Αυτοκέφαλης Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής και Αυστραλίας.

Με την κίνηση αυτή, κατοχυρώνουμε την υπόσταση, τα δικαιώματα και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Ελληνικής Κοινότητας Αδελαΐδας και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα των υπόλοιπων Κοινοτήτων της Ομοσπονδίας και του Ελληνισμού της Αυστραλίας γενικότερα.
“Με τη χειροτονία του Επισκόπου Αδελαΐδας, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία μας θα είναι Κανονική και θα αναγνωρίζεται από τις Κυβερνήσεις Αυστραλίας και Ελλάδας” είπε ο κ. Λεσσές («Παροικιακό Βήμα», Αύγουστος 2013).

«ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ»

Παρακινδυνευμένη η δήλωση του προέδρου της Κοινότητας, διότι η κατάληξη σε «μνημόνιο συναντίληψης» και η είσοδος σε «Ιερή Κοινωνία μεταξύ της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς και της Αυτοκέφαλης Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής και Αυστραλίας» έγινε χωρίς την προβλεπόμενη εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου από Εδική Γενική Συνέλευση των μελών της Κοινότητας και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας.
Στην έλλειψη της προβλεπόμενης από το Καταστατικό εξουσιοδότησης θεμελιώνεται η προσφυγή των μελών της Κοινότητας Ανώτατο Δικαστήριο Νότιας Αυστραλίας για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της χειροτονίας του κ. Προκοπίου.

Τα μέλη διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αποτρέψουν την «αυθαίρετη» χειροτονία του κ. Προκοπίου σε δημόσια συγκέντρωση, που έλαβε χώρα το παρελθόν Σάββατο στην Αδελαΐδα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας στη συγκέντρωση παρέστησαν περίπου 80 μέλη της Κοινότητας, τα οποία απαίτησαν την αναβολή της χειροτονίας του κ. Προκοπίου.
Επίσης, τα μέλη σχολίασαν, ότι η χειροτονία του κ. Προκοπίου εις «Επίσκοπο Αδελαΐδας» καταργεί, αυτομάτως, την «Αυτοκεφαλία» της Αυτοκέφαλης Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής και Αυστραλίας, διότι ως Επίσκοπος ο κ. Προκόπιος θα λογοδοτεί στον Αρχιεπίσκοπο επικεφαλής του μορφώματος του κ. Χάρου – δεν θα είναι αυτοδιοίκητος. Η αλλαγή αυτή είναι δυνατή, μόνο, με την αλλαγή του ονόματος της Αυτοκέφαλης Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής και Αυστραλίας, διαδικασία που απαιτεί έγκριση των μελών της Κοινότητας και των κοινοτήτων-μελών της Ομοσπονδίας διότι, οι Κοινότητες-μέλη που έχουν προσχωρήσει σε άλλη εκκλησιαστική αρχή δεν έχουν αποσχισθεί, επίσημα, από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

«ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ» ΤΗΕ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ

Αινιγματική και η διαβεβαίωση του κ. Λεσσέ προς τα μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, ότι “με τη χειροτονία του Επισκόπου Αδελαΐδας η Αυτοκέφαλη Εκκλησία μας θα είναι Κανονική και θα αναγνωρίζεται από τις Κυβερνήσεις Αυστραλίας και Ελλάδας”.
Προφανώς ο κ. Λεσσές προσπαθεί να κάμψει την αντίδραση των μελών με τη διαβεβαίωση, ότι η χειροτονία του κ. Προκοπίου εις Επίσκοπο θα «νομιμοποιήσει» την Αυτοκέφαλη Εκκλησία και, κατά συνέπεια, τα μυστήρια που θα τελούνται από τον κ. Προκόπιο και τους άλλους κληρικούς της θα είναι «νόμιμα» και θα «αναγνωρίζονται» από το Ελληνικό και το Αυστραλιανό Κράτος.

Να υπενθυμίσουμε στον κ. Λεσσέ και τους άλλους υποστηρικτές της «επισκοποίησης» του κ. Προκοπίου, ότι το Ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει τα μυστήρια της κοινοτικής «Εκκλησιαστικής Αρχής». Αν δεν το γνωρίζει ο κ. Λεσσές τον παραπέμπουμε στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αρ,. Πρωτ. 141194/9/11/2010 η οποία αναφέρει, ότι «…κατά νόμο τα Μυστήρια πρέπει να τελούνται από κανονικούς κληρικούς…».

«ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΑΡΟΥ;

Εξάλλου, από τον ιστότοπο της ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων 2011–2013) αλιεύσαμε την ακόλουθη απόφαση της Επιτροπής, η οποία εγείρει υποψίες για «παραθρησκευτικές» δραστηριότητες του κ. Περικλή Χαρού ή Γέροντα Πέτρου, όπως είναι, επίσης, γνωστός.
«Σε κανάλι της Αττικής παρουσιάζεται συχνά «κληρικός», ο οποίος προκαλεί πολλά ερωτηματικά στους τηλεθεατές, τα οποία καταλήγουν στο Γραφείο της Επιτροπής μας. Για τη γενικότερη, λοιπόν, ενημέρωση του Ορθοδόξου Πληρώματος σημειώνομε τα ακόλουθα:

1. Ο κ. Περικλής Χαρός, όπως προκύπτει από επισκεπτήρια κάρτα του, εμφανίζεται υπό τις εξής δύο ιδιότητες:
α) Ως διευθυντής σπουδών της Ελληνικής Σχολής Φυσικών Επιστημών Υγείας (Hellenic Natural Therapy School) – Φυσικές Επιστήμες Υγείας, ασκών εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους, (Osteophathy, Naturopathy, Iridologist, Chiropath, Radionics, Ayurveda, Electro-Crystal Theraphy), και
β) Ως «Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Πενσυλβανίας Αμερικής Πέτρος, της Αυτοκεφάλου Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Αμερικής, πρώην Εξαρχεία Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αμερικής και Καναδά, Επίτροπος Ελλάδος και Κύπρου».
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Ο παρουσιαζόμενος ως «μητροπολίτης» οικειοποιείται τίτλους ανύπαρκτης εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας, καθόσον δεν υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον ανωτέρω βαρύγδουπο «παγκόσμιο» τίτλο.
Ακόμη, από την συνέντευξή του προκύπτει ότι ο κ. Χαρός χρησιμοποιεί μέσα σε «λατρευτικές» συνάξεις ορολογίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται από πολλές αποκρυφιστικές ομάδες της «Νέας Εποχής».
Η προσπάθεια να συνδυαστούν Ορθόδοξες διδασκαλίες και το σχήμα του Ορθοδόξου κληρικού με καθαρά αποκρυφιστικές και νεοεποχίτικες κακοδιδασκαλίες είναι μια συνηθισμένη τακτική πολλών παραθρησκευτικών κινημάτων, που με τον τρόπο αυτό προκαλούν σύγχυση στο Ορθόδοξο πλήρωμα» καταλήγει η απόφαση.

ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Ο «Νέος Κόσμος» πληροφορείται, ότι από τη χειροτονία του κ. Προκοπίου θα απόσχουν μαζικά και οι κοινότητες-μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας.

Κατά τις πηγές μας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Αδελαΐδας επιχείρησε να πείσει τις κοινότητες να συμμετάσχουν σε κοινή συνεδρίαση, μεθαύριο Σάββατο, προκειμένου «να συζητηθεί η αλλαγή του εκκλησιαστικού καθεστώτος» αλλά εισέπραξε την άρνηση των κοινοτήτων να «νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων» την αντικαταστατική απόφαση της Αδελαΐδας.

Πληροφορούμεθα, μάλιστα, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας προκειμένου να ασκήσει πίεσης τις άλλες Κοινότητες, φιλοξενεί προκειμένου να ασκήσει πίεση στις άλλες κοινότητες, μέλη της Αυτοκεφάλου, φιλοξενεί από ημερών στην Αδελαΐδας τον «Μητροπολίτη Αυλίδος» κ. Ευάγγελο –κατά κόσμον κ. Παναγιώτη Κυρίτση– ενώ αναμένεται ανά πάσα στιγμή στην Αυστραλία και ο «Μητροπολίτης Κρήτης, Αλέξανδρος – κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μπέτσος.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι δύο «Μητροπολίτες» θα χειροτονήσουν τον κ. Προκόπιο εις Επίσκοπο, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα που θα επιβάλλουν την αναβολή της χειροτονίας.