Κυπριακό και Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά με Μπαν Κι Mουν

Με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Αντώνης Σαμαράς αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν δήλωσε πάρα πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των συναντήσεων του στις ΗΠΑ.  Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς μίλησε σε ομογενείς επιχειρηματίες και απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα, ώστε «να αλλάξει η ψυχολογία».

Στη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν που κράτησε περίπου 45 λεπτά και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Παράλληλα, αναλύθηκαν διάφορα ζητήματα,  παγκοσμίου ενδιαφέροντος και τα γνωστά θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

«Είχαμε μία πολύ γόνιμη συζήτηση και ήταν μία ευκαιρία να εξηγήσουμε στον Γενικό Γραμματέα τις ελληνικές θέσεις και τις απόψεις», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαν Κι Μουν έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης και ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως αυτό των εξελίξεων στη Συρία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση ήταν πλαισιωμένος από πολλούς συνεργάτες του μεταξύ των οποίων ήταν και ο ειδικός διαπραγματευτής για το σκοπιανό Μάθιου Νιμιτς.

Ο πρωθυπουργός επίσης συναντήθηκε και με τον εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανοεβραϊκής επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις.

Κάλεσμα σε ομογενείς επιχειρηματίες για επενδύσεις

Πριν τη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν, ο πρωθυπουργός μίλησε σε επιφανή στελέχη της ελληνικής ομογένειας σε εκδήλωση στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης και τους κάλεσε να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του, περιέγραψε τα επόμενα στάδια για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι «εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά βγαίνουμε στις αγορές», ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. «Μαζεύουμε φόρους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλο να δώσουν», τόνισε και σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των θυσιών καθώς υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που ήταν απέναντι επί δεκαετίες, ξεπέρασαν τις αντιθέσεις του παρελθόντος. Το δίλημμα, πρόσθεσε ήταν ανάμεσα στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή, κάτι που όπως είπε ο κ. Σαμαράς, επιθυμεί η αντιπολίτευση.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

newpost.gr