Στο χέρι μας είναι…

Τελειώνει το ταξίδι του Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ και ξεχώρισαν στις συζητήσεις του με τον Αμερικανό Πρόεδρο δύο θέματα: η Α.Ο.Ζ. και το Κυπριακό. Με κοινές παραδοχές την αυξανόμενη αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο και την κολοσσιαία αξία των ενεργειακών κοιτασμάτων της.

Ποιά πολιτική λοιπόν μπορεί να εξυπηρετήσει τον ελληνισμό;

Δεδομένης της αβεβαιότητας που κατακλύζει βαθμιαία την κατάσταση στην Τουρκία αλλά και την τύχη του ίδιου του Ερντογάν, καθώς μάλιστα εμπλέκεται συνεχώς εντονότερα ο παράγοντας των Κούρδων και της αυτοδιάθεσής τους στις τοπικές εξελίξεις. Δεδομένης επίσης της ραγδαία επεκτεινόμενης σύγκρουσης των ενδοαραβικών συμφερόντων που κατατείνουν σε απειλητικότερους συσχετισμούς κατά του Ισραήλ. Και, δεδομένης και της γερμανικής προεκλογικής ρευστότητας. Καθώς η Ευρωζώνη δεν έχει λύσει τα προβλήματα οικονομικής και -πολύ περισσότερο- πολιτικής σταθερότητάς της αλλά και ενεργειακής αυτάρκειάς της.

Μπορεί να προωθηθούν αποφασιστικά τα ελληνικά συμφέροντα:

  1. Με την άμεση ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και την έναρξη των διεργασιών για την τιτλοποίησή της, με την πρόσκληση συμβούλων και αναδόχων, ώστε να εισρεύσει ρευστότητα εγχωρίως.
  2. Με την άμεση αναδιαπραγμάτευση των καταβαλλόμενων τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο χρέος.
  3. Με την άμεση θεσμοθέτηση διαρκούς διυπουργικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στους τομείς ενέργειας, άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας.
  4. Με την παύση των μεταβιβάσεων δημόσιας περιουσίας και την έναρξη διαδικασιών μισθωμένων παραχωρήσεων στοιχείων υποδομών.
  5. Με την απαίτηση δεσμευτικής αναφοράς από τα κόμματα, στις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας, κατά την εκεί προεκλογική διαδικασία.

Αυτά τα μέτρα μπορούν να ανακόψουν τη δημοσιονομική καταστροφή που βιώνει η χώρα μας. Να αναβαθμίσουν τη διαπραγματευτική της ισχύ. Και να ανοίξουν προοπτικές άμεσης ανάταξης της εθνικής οικονομίας και επούλωσης της κοινωνικής συνοχής.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και των πολυεθνικών, όσο ιδιοτελές είναι, τόσο περισσότερο δύναται να αξιοποιηθεί επωφελώς για την πατρίδα και τον λαό μας. Όλοι τους επείγονται.

Εμείς θα ζητιανεύουμε τις δόσεις;

 

Νίκος Καραβαζάκης.