ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Λίγο πριν, λίγο μετά…

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Μεγάλο πράγμα ο Δεκαπενταύγουστος, λίγο πριν – λίγο μετά.  Λίγο πριν γιατί οι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν άδεια και εγκαταλείπουν μαζικά την Αθήνα. Λίγο μετά γιατί εξ αποστάσεως και από τη σημαία,  παρατείνουν την άδειά τους και έτσι κάνουν ένα πρόσθετο περίπου δεκαήμερο διακοπών!

Όλα στην Ελλάδα γίνονται λίγο πριν, λίγο μετά… Λίγο πριν, εξορκίζουν τα νέα μέτρα. Λίγο μετά, ομνύουν ότι δεν θα ξαναπάρουν νέα μέτρα. Μέχρι την επόμενη δόση…

Λίγο πριν, κανένας  δεν θα χάσει τη δουλειά του. Λίγο μετά, κανένας δεν έχει δουλειά!

Λίγο πριν, βγαίνουμε απ΄το τούνελ. Λίγο μετά, το διάλειμμα τέλος, τα κεφάλια μέσα!

Είναι περίεργο πως λειτουργεί το λίγο πριν, λίγο μετά. Είναι σαν το κλειδί που ανοίγει όλες τις κλειδαριές!  Είναι σαν το “άνοιξε σουσάμι”! Μόνον που στη σπηλιά δεν υπάρχει πια θησαυρός!  Ούτε Αλί Μπαμπάς υπάρχει. Μόνον “κλέφτες”!

Βγαίνει το ΣΔΟΕ στο κατόπιν τους. Τους τσακώνει στα πράσα. Τους κλείνει το “χρυσωρυχείο”. Λίγο πριν. Γιατί λίγο μετά, αυτοί το ξανανοίγουν και το γλέντι συνεχίζεται μέχρι πρωίας!

Στην Ελλάδα όλα είναι ένα γλέντι. Κάποτε τρικούβερτο. Λίγο πριν. Γιατί λίγο μετά, όταν χορέψουν αυτοί που “χαρτώνουν” και συνεχίζουν τις γυροβολιές οι ¨τσαμπατζήδες”, ο βιολιτζής προς απορία του ανήξερου βοηθού του, κατεβάζει το δοξάρι και του λέει: Το πανηγύρι τελείωσε!

-Μα αφεντικό, ακόμη χορεύουν… αντιτείνει ο πιτσιρικάς.

-Άκουσες τι είπα, εγώ; αγριεύει ο βιολιτζής: Το πανηγύρι τελείωσε!  Βλέπεις, λίγο πριν “έριχναν” συνέχεια χαρτούρα στην ορχήστρα. Λίγο μετά, που “στέρεψαν”, σταμάτησαν και τα όργανα!

Μόνον οι εφοριακοί δεν σταματάνε τα δικά τους όργανα! Έχεις δεν έχεις να πληρώσεις φόρους, αυτοί εκεί,  το …βιολί τους!  Βάζουν συνέχεια φόρους!

Α, ναι, και οι μίζες δεν σταματάνε να πέφτουν! Και τα φακελάκια! Αυτά δεν έχουν ούτε πριν ούτε μετά. Είναι διαρκείας!..

Στέκονται δυο φίλοι στο πεζοδρόμιο και από μπροστά τους περνάει μια λιμουζίνα. Λέει ο ένας φίλος στον άλλον: Τον βλέπεις αυτόν; Μέχρι πριν λίγο ήταν φτωχός. Λίγο μετά,  χρωστάει δύο εκατομμύρια!

Λίγο πριν ήτανε όνειρο. Λίγο μετά γίνεται εφιάλτης!

Είπαμε όλα κινούνται στο λίγο πριν, λίγο μετά. Λίγο πριν ήτανε ζωντανός! Λίγο μετά γίνεται ανάμνηση!

Λίγο πριν, λίγο μετά. Στο αναμεταξύ, τι γίνεται;