Ο Κυπριακός Τύπος, 12 Αυγούστου 2013

Οι προσπάθειες για να εγκριθεί η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης από το Eurogroup, οι ανησυχίες για το Συνεργατισμό, τα προβλήματα που προκύπτουν με τις απευθείας προσφορές, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου και οι εκδηλώσεις χθες για την επέτειο θανάτου Ισαάκ Ισαάκ και Τάσου Σολωμού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος, τη Δευτέρα.

Με τίτλο «Τρύπα διασπάθισης δημόσιου χρήματος», η «Αλήθεια» στο κύριό της θέμα γράφει ότι υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα με τις απευθείας προσφορές, προβάλλοντας συγκεκριμένη καταγγελία στην εφημερίδα για προσφορά που αφορά το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Αλλού γράφει ότι η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία απέρριψε αίτημα του Δημήτρη Χριστόφια για αναβολή της κατάθεσής του ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα. Αναφέρεται επίσης και σε κατά μέτωπο επίθεση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στον Πανίκο Δημητριάδη για το ρόλο του στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Λίγο το 1,5 δις λόγω μη εξυπηρετουμένων», γράφει ότι εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον του Συνεργατισμού όσον αφορά το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στο Συνεργατισμό, προσθέτοντας ότι ανησυχίες εξέφρασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα, η εφημερίδα προβάλλει το ευρήματα δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκε στην κυριακάτικη «Σ» και εκτιμήσεις τριών ακαδημαϊκών ότι η απαξίωση των πολιτών προς τους θεσμούς είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη. Αλλού, προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ότι στόχος είναι να υπάρχουν όσο πιο λίγοι άνεργοι συμβασιούχοι.

«Τρέχει να προλάβει η Κυβέρνηση» είναι το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος», που γράφει ότι οι εξελίξεις τρέχουν σε πολλά μέτωπα και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι απαραίτητη για να εγκριθεί η δεύτερη δόση από το Eurogroup, με την Τράπεζα Κύπρου να έχει τη Συνέλευσή της τρεις μέρες πριν τη συνεδρίαση του και την Ελληνική να έχει έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 14 Αυγούστου. Αλλού γράφει για ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την έκθεση του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας όπως ότι σημειώνονται 9.600 γεννήσεις και 5.500 θάνατοι το χρόνο. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα, και προβάλλοντας σχετική φωτογραφία με την κόρη του χθες σε μνημόσυνο, αναφέρεται στον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού.

Με τίτλο «Στη δίνη συμφερόντων η Τρ. Κύπρου», η «Χαραυγή» γράφει στο κύριό της θέμα ότι σε ασκήσεις επί χάρτου προβαίνουν στο παρόν τα δύο μεγάλα στρατόπεδα συμφερόντων που διαμορφώθηκαν για τον έλεγχο του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, μεγαλοκαταθέτες που κουρεύτηκαν και χρεώστες της Τράπεζας. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» προβάλλει συνέντευξη του Μιχάλη Σαρρή στο Αλ Τζαζίρα, ότι ο υπέρμετρος ζήλος των τραπεζιτών να δείξουν κέρδος, η υποτίμηση του ρίσκου από την επένδυση στα ελληνικά ομόλογα και το γρήγορο κέρδος ήταν μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα σε τραγικά λάθη. Αλλού γράφει ότι έξι νεαροί μετανάστες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ακτές της Κατάνιας στην Ιταλία.

«Κούρσα ενάντια στο χρόνο» είναι ο κύριος πρωτοσέλιδος τίτλος της αγγλόγλωσσης «The Cyprus Daily», η οποία γράφει ότι η Κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια κούρσα ενάντια στο χρόνο έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι το Eurogroup θα εγκρίνει το απαιτούμενο €1,5 δισ. του πακέτου διάσωσης στις 13 Σεπτεμβρίου και ότι η Βουλή πρέπει να εγκρίνει 14 μνημονιακά νομοσχέδια πριν τις 29 Αυγούστου. Αλλού και προβάλλοντας σχετική φωτογραφία γράφει για την πορεία των μοτοσικλετιστών χθες στο Παραλίμνι εις μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία προειδοποίησε χθες ότι πρέπει να ειδοποιείται για όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες μετά και επίθεση εναντίον διαιτητή από φιλάθλους σε φιλικό αγώνα μεταξύ Άρη και Ομόνοιας, στη Λεμεσό.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε