«Έφυγε» ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός

Σε ηλικία 70 ετών «έφυγε» σήμερα ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, ο οποίος συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία με την ανατρεπτική και πετυχημένη ταινία «Άγγελος».

Το 1982 βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες η ταινία που έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν του Κατακουζηνού. Ο «Άγγελος» έγινε τότε τεράστια εμπορική επιτυχία, ενώ συγκλόνισε το Πανελλήνιο, καθώς ήταν βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Στις 7 Απριλίου του 1976, συνελήφθηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια ο 19χρονος ναύτης Χρήστος Ρούσσος για τη δολοφονία του ερωτικού του συντρόφου και επίσης ναύτη, τον 22χρονο Ανέστη Παπαδόπουλο.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα, τους τραβεστί, τις «κακόφημες πιάτσες», καθώς και ολόκληρο το πλαίσιο αντιμετώπισης αυτής της πραγματικότητας από την κοινωνία της εποχής.

Ο άτυχος σκηνοθέτης γύρισε κι άλλες ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση, όπως τη «Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)», το 1994, με σενάριο βασισμένο στην υπόθεση δολοφονίας της Ζωής Γαρμάνη από τον σύζυγό της, Παναγιώτη Φραντζή. Αφού την σκότωσε ο Φραντζής τεμάχισε την σορό της η οποία ανακαλύφθηκε στα σκουπίδια στις 24 Απριλίου του 1987.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Κατακουζηνός

Γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια και μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στην Αθήνα και το Παρίσι, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες πριν υπογράψει την πρώτη δημιουργία του.

Υπήρξε επίσης σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση και ως το τέλος, παρά την ταλαιπωρημένη υγεία του ήταν ενεργό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία.

Η κηδεία του θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο την Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 11.30

http://newpost.gr