Η… καθηγήτρια Μέρκελ δίδαξε σε λύκειο για το Τείχος του Βερολίνου

Στα… ρούχα καθηγήτριας λυκείου μπήκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραδίδοντας μάθημα σε νέους ηλικίας 17 έως 19 ετών για την ιστορία του Τείχους του Βερολίνου κατά τη συμπλήρωση 58 ετών από την κατασκευή του.

Με φόντο τον πράσινο πίνακα και τον χάρτη της Γερμανίας, η Μέρκελ μίλησε επί μία ώρα στους μαθητές λυκείου του Βερολίνου για την παράδοση της ελευθερίας και δημοκρατίας που ενισχύθηκε στη χώρα μετά την πτώση του Τείχους, το 1989.

Η Γερμανίδα καγκελάριος άρχισε το μάθημα γράφοντας το όνομά της στον πίνακα. Είπε πως ήταν η πρώτη διδασκαλική εμπειρία της. Φορούσε ένα πράσινο-μπλε σακάκι και λευκό παντελόνι, έσφιξε τα χέρια μαθητών και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

«Το 1961 είναι η χρονιά που άρχισα το σχολείο» θυμήθηκε εν είδει προλόγου, διευκρινίζοντας ότι τα αγαπημένα της μαθήματα ήταν οι γλώσσες -ρωσικά και αγγλικά-, τα γερμανικά και τα μαθηματικά.

Είπε πως την ενθουσιάζει το γεγονός ότι μοιράζεται με τους εφήβους αυτούς γεγονότα, τα οποία έχει ζήσει προσωπικά.

«Όλοι οι μαθητές είπαν πως, είτε κατάγονται από τη δύση είτε από την ανατολή, αυτό δεν έχει πια γι’ αυτούς καμιά σημασία» έγραψε στο Twitter εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’ αυτό ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν μαζί με το δήμαρχο του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ κατέθεσαν στεφάνια στο κέντρο του Βερολίνου στη μνήμη των τουλάχιστον 136 ανθρώπων που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν από την Ανατολή στη Δύση.

Η πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία άρχισε στις 13 Αυγούστου 1961 να κατασκευάζει το μήκος 155 χιλιομέτρων τείχος αποκαλώντας το «φράγμα εναντίον του φασισμού», αλλά με στόχο να σταματήσει τη διαφυγή Ανατολικογερμανών πολιτών στη Δυτική Γερμανία.

Κόρη ενός προτεστάντη πάστορα, η Μέρκελ έγινε η πρώτη καγκελάριος που μεγάλωσε στην ανατολική πλευρά του Τείχους, αφού γεννήθηκε στο Αμβούργο της Δυτικής Γερμανίας.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου στο σχολείο είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση της καγκελαρίου αφότου επέστρεψε από διακοπές τριών εβδομάδων που περιέλαβαν πεζοπορία στις Άλπεις, ανάμεσα στην Αυστρία και την Ιταλία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό