Πακιστάν: Οι Ταλιμπάν χαρακτηρίζουν “κήρυξη πολέμου” την εκτέλεση δύο συντρόφων τους

“Πράξη πολέμου” που θα υποκινήσει περισσότερη βία χαρακτήρισαν οι  Ταλιμπάν του Πακιστάν την απόφαση των αρχών να προχωρήσουν στην εκτέλεση  δύο τζιχαντιστών, την ερχόμενη εβδομάδα, τερματίζοντας με τον τρόπο  αυτό το πενταετές μορατόριουμ στην εφαρμογή της θανατικής ποινής στη  χώρα.

Η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν, επιχειρώντας να καταδείξει την αποφασιστικότητά της όσον αφορά την καταπολέμηση της εγκληματικότητας ήρε το μορατόριουμ τον Ιούνιο. Ένας αξιωματούχος των σωφρονιστικών υπηρεσιών της επαρχίας Σιντ, στα νότια της χώρας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τέσσερις θανατοποινίτες, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της ριζοσπαστικής σουνιτικής οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τζάνγκβι, θα απαγχονιστούν στη φυλακή Σουκούρ στο διάστημα από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου.

Άλλος αξιωματούχος είπε ότι τα μέλη της οργάνωσης που θα εκτελεστούν είναι ο Αταουλάχ ή Κάσιμ και ο Μοχάμαντ Αζάμ ή Σαρίφ. Και οι δύο είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τον Ιούλιο του 2004 για τη δολοφονία του σιίτη γιατρού Άλι Ράζα Πιράνι στο Καράτσι το 2001.
Οι Ταλιμπάν απάντησαν οργισμένα σε ένα φυλλάδιο που μοίρασαν στις περιοχές των φυλών, στο Βόρειο και το Νότιο Ουαζιριστάν. “Η εκτέλεση των κρατουμένων ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εκ μέρους του PML-N”, του κυβερνώντος κόμματος του Πακιστάν, σημειώνουν.

Η απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ να άρει το μορατόριουμ στις εκτελέσεις έχει επικριθεί και από πολλές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Διαφωνούμε με τη θανατική ποινή. Ζητούμε να μην καταδικάζεται κανείς σε θάνατο”, δήλωσε ο Ι. Α. Ρεχμάν, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν. Υπολογίζεται ότι έως και 8.000 θανατοποινίτες κρατούνται σήμερα στις φυλακές του Πακιστάν.

NewsIt.gr