Πάνω από 400 οι νεκροί στην Αίγυπτο σε ένα 24ωρο – Δείτε LIVE

– Οργισμένη αντίδραση ισλαμιστών στις εφόδους της αστυνομίας σε “στρατόπεδα καθιστικής διαμαρτυρίας”
– Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν πορείες, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας
– Επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, μολότοφ σε υπουργεία
– Υποστηρικτές του Μόρσι πυρπόλησαν εκκλησία και σπίτια που ανήκαν σε χριστιανούς
– Μουσουλμανική Αδελφότητα: θα ανατρέψουμε το “στρατιωτικό πραξικόπημα”
– Συγκλονιστικές φωτογραφίες από έναν εμφύλιο που μόλις ξεκίνησε

Ο εμφύλιος πόλεμος που πολλοί προέβλεπαν και φοβόντουσαν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Αίγυπτο. Οι φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters συγκλονίζουν και επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις προβλέψεις και τους φόβους. 421 νεκροί σ΄ ένα 24ωρο…

 

Μόνο χθες σκοτώθηκαν πάνω από 400 άνθρωποι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Μόνο χθες σκοτώθηκαν πάνω από 400 άνθρωποι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ONALERT.GR
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=226692&catid=7

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΈΝΤΑ

Στο χάος βουτά η Αίγυπτος μετά το αιματοκύλισμα των κατασκηνώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Σκηνές βίας και αλληλοσπαραγμού, αιματηρές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα επικίνδυνος κύκλος θρησκευτικών αντιποίνων. Επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για 235 πολίτες νεκρούς και 43 αστυνομικούς, όμως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν έως και για 2.000 νεκρούς. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε η προεδρία και ζητά τη συνδρομή του στρατού για την επιβολή της τάξης. Παραιτήθηκε ο Ελ Μπαραντέι…

Σε νέο κύκλο βίας εισήλθε η Αίγυπτος, έπειτα από την εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας σε καταυλισμούς υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το πρωί στο Κάιρο. Εκατοντάδες νεκροί από τα επεισόδια που ακολούθησαν, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα.

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο αντιπρόεδορς της κυβέρνησης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη βία που χρησιμοποίησε ο στρατός.

«Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι» αναφέρει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ.

«Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», τονίζει.

Ο Ελ Μπαραντέι σημειώνει ότι αυτοί που επωφελήθηκαν απ’ όσα συνέβησαν σήμερα στην Αίγυπτο είναι «αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις».

«Όπως γνωρίζετε, θεωρούσα ότι υπήρχαν ειρηνικοί τρόποι για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση στην κοινωνία, είχαν προταθεί αποδεκτές λύσεις που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια εθνική ομοφωνία», πρόσθεσε στην επιστολή του.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόζεται από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και θα ισχύει για ένα μήνα.

Η προεδρία διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη, ενώ διατάχθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ στο Κάιρο και σε ακόμη 11 επαρχίες.

Το μέτρο αυτό, εκτός από το Κάιρο, θα ισχύσει στις επαρχίες της Γκίζας, της Αλεξάνδρειας, του Μπένι Σουέιφ, της Μίνιας, του Ασιούτ, του Σόχαγκ, της Μπεχέιρα, του Βόρειου και του Νότιου Σινά, του Σουέζ και της Ισμαηλίγιας, δηλαδή στις 11 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου.

Από το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές συγκρούσεις – τόσο στην πρωτεύουσα Κάιρο, όσο και σε άλλες πόλεις- με τις πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών να είναι συγκεχυμένες.

Εκατόμβη νεκρών

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι λόγο για 700 νεκρούς, καταγγέλλοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των υποστηρικτών τους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, τουλάχιστον 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου, μετέδωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.403.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News μεταδίδει πως νεκρός από πυρά έπεσε και ο εικονολήπτης του, Μικ Ντιν.

Αιματηρές συγκρούσεις στο Κάιρο σε άλλες πόλεις

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, σε ένα προάστιο στα δυτικά του Καΐρου, υποστηρικτές του Μόρσι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τέσσερις αστυνομικούς.

Την ίδια ώρα, όμως, οπαδοί του προέδρου Μόρσι πραγματοποιούν πορείες σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις όπως την Αλεξάνδρεια, το Ασουάν και την Μπένι Σουέφ. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις με τις δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που πυρπόλησαν εκκλησία στη Μίνια.

Παράλληλα, πολλά αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση μετά την επέμβαση των αρχών για την απομάκρυνση των διαδηλωτών που εδώ και πάνω από ένα μήνα συνέχιζαν την καθιστική διαμαρτυρία τους ζητώντας την αποκατάσταση του Μόρσι.

Συγκρούσεις με νεκρούς αναφέρονται και στο Φαγιούμ, νότια της πρωτεύουσας.

Στην πόλη Σοχάγκ, που βρίσκεται νοτιότερα, ισλαμιστές διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

«Ήρθαν με ελικόπτερα και μπουλντόζες»

Όλα άρχισαν το πρωί, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν δύο μαζικούς καταυλισμούς διαμαρτυρίας των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο.

«Ήρθαν στις 7 το πρωί. Με ελικόπτερα από πάνω και μπουλντόζες από κάτω. Γκρέμισαν τους τοίχους μας. Αστυνομικοί και στρατιώτες έριχναν δακρυγόνα στα παιδιά», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας δάσκαλος, ο Σάλεχ Αμπντουλαζίζ, 39 ετών, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι. «Συνέχισαν να πυροβολούν τους διαδηλωτές ακόμη και όταν τους παρακαλούσαμε να σταματήσουν», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι ισλαμιστές διαδηλωτές είχαν στρατοπεδεύσει έξω από το τζαμί της Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και την πλατεία Νάντα για τις τελευταίες έξι εβδομάδες, διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή του προέδρου Μόρσι από τις Ένοπλες Δυνάμεις στις 3 Ιουλίου.

Πηγή: http://newpost.gr.