Οι ομογενείς της Αιγύπτου για την ενδεχόμενη επιχείρηση απομάκρυνσής τους Gr/Eng

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Καθώς έντονη είναι η αγωνία στην Αθήνα για τα τραγικά γεγονότα της Αιγύπτου και τους κινδύνους που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες Ομογενείς στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια (επί του παρόντος, είναι ασφαλείς, όπως είπε και ο Πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητα Καίρου Χρήστος Καβολής στον Αντ-1), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΥΠΕΞ καταστρώνουν σχέδια για μία ενδεχόμενη απομάκρυνση των Ελλήνων ομογενών μας από τη χώρα του Νείλου.

Ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει και το 2011 όπου είχαν αποσταλεί 2 Μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρείας. Όπως, όμως, αναφέρει ο Διαχειριστής του Blog ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, γνωστός ομογενής Γιώργος Δήμας, το αεροδρόμιο εκείνο απήχε μόλις 6 χιλιόμετρα από την πόλη. Όμως το συγκεκριμένο  αεροδρόμιο έχει κλείσει πριν 1 χρόνο για επισκευές. Το νέο αεροδρόμιο απέχει 100 χιλιόμετρα και ο δρόμος που οδηγεί σ΄αυτό δεν είναι ασφαλής.

Ειδικότερα ο κ. Δήμας γράφει:

“…Αν ομως κριθει αναγκαιο -προτεινουμε στο Ελληνικο Υπουργειο Αμυνας, και Υπεξ  αν στειλουν μεταγωγικα αεροπλανα να σταλουν μονο στο αεροδρομιο του Καιρου, για τους Ελληνες ομογενεις που κατοικουν στο Καιρο και περιχωρα.

Σε οτι αφορα τους ελληνες της Αλεξανδρειας και περιχωρων  να αποσταλει Ελληνικο πλοιο να επιβιβασθουν απο το λιμανι της Αλεξανδρειας που απεχει μολις  2 χιλιομετρα απο το κεντρο της πολης διοτι το νεο αεροδρομιο της Αλεξανδρειας απεχει 100 χιλιομετρα απο το κεντρο και φυσικα κανεις δεν γνωριζει τι μπορει να συμβει σε αυτην την μεγαλη διαδρομη
ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ”.

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα το ελληνικό στοιχείο είναι ασφαλές καθώς δεν προσεγγίζει τα “πεδία των μαχών”, εντούτοις η διαφαινόμενη στροφή της σύρραξης κυβερνητικών και αδελφών μουσουλμάνων του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, σε κάποια μορφή θρησκευτικής αντιπαράθεσης δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα. Πριν λίγο, ο Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος  επικοινώνησε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο, ο οποίος τον ενημέρωσε πώς οι ναοί και τα ιδρύματα του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο είναι ασφαλή.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον Πατριάρχη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια στο Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα. 

Τα Γενικά Προξενεία της Ελλάδος στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο διέκοψε την άδεια του και επιστρέφει άμεσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Προξενείο από μέρες έχει εφοδιάσεις του Έλληνες της Αιγύπτου με τηλέφωνικούς αριθμούς στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια σε περίπτωση που αυτό ήθελε χρειασθεί. Παράλληλα, ελληνικές αξιόπιστες πηγές της Αλεξάνδρειας, διαβεβαιώνουν ότι οι Ελληνες της Αλεξανδρειας και Καιρου  είναι ασφαλεις και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο εφ όσον αποφεύγουν τις μετακινήσεις στα γνωστά σημεία των συγκρούσεων. Πάντως ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του αναφέρει:

«Είναι ανάγκη, αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που υπονομεύουν τη δυνατότητα συνεννόησης και συντεταγμένης δημοκρατικής πορείας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του επίσης, και για τις πληροφορίες «περί συγκρούσεων μεταξύ οπαδών διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και επιθέσεων που έχουν δεχθεί χριστιανικοί ναοί».

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι μεγάλη ευθύνη όλων να αποφευχθεί ο εμφύλιος σπαραγμός, να μη συρθεί η φίλη γειτονική μας χώρα σε μία ανοικτή σύγκρουση, να επικρατήσει η σύνεση και ο διάλογος, προκειμένου να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί».

Τέλος, σημείωσε ότι η ελληνική πρεσβεία και οι προξενικές αρχές στην Αίγυπτο βρίσκονται σε εγρήγορση και σε συνεχή επαφή με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και με φορείς της ελληνικής παροικίας.

Δεν κινδυνεύουν

«Έχω τη διαβεβαίωση, ότι οι Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα αυτή την ώρα στην Αίγυπτο», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος από τη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στην αραβική χώρα, ο κ. Γεροντόπουλος υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον επιτετραμμένο μας στην Αίγυπτο, με τον πρέσβη και με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

«Εμείς παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και πιστεύω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι Έλληνες να μην έχουν πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι και οι υπόλοιποι χριστιανοί δεν θα υποστούν διώξεις και δεν θα υποστούν ίσως τις συνέπειες της διαμάχης τής εσωτερικής», σημείωσε.

Σε ερώτηση, εάν υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων σε περίπτωση ανάγκης, ο υφυπουργός απάντησε ότι, «δεν υπάρχει μόνο για τώρα, υπάρχει πάντοτε για όλες τις χώρες, αν συμβεί κάτι».

Ετοιμότητα

Πάντως, όπως γράφει το NewsIt.gr, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων οι επιτελείς έχουν αρχίσει να κοιτούν το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από “φλεγόμενες” περιοχές.  Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει δοθεί εντολή προετοιμασίας για ενεργοποίηση του σχεδίου εκκένωσης των Ελλήνων από την Αίγυπτο αλλά είναι σαφές ότι μετά από την επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο τα σχετικά σχέδια βγήκαν από τους φοριαμούς.
Ίσως, μάλιστα, να μην ήταν τυχαία η επίσκεψη του Α/ΓΕΑ Ευάγγελου Τουρνα ανήμερα της Παναγίας στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα όπου και η έδρα των μεταγωγικών αεροσκαφών C 130 που θα αναλάβουν την επιχείρηση εκκένωσης αν διαταχθεί. (Περισσότερα στο OnAlertl.gr)

ΑΙΤΗΜΑ

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, το γνωστό ομογενειακό site της Αλεξάνδρειας, του ομογενή Γιώργου Δήμα, είχε απευθύνει δημόσια έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να συμπαρασταθεί στους ελάχιστους  εναπομείναντες Έλληνες ομογενείς της Αιγύπτου, ενισχύοντάς τους οικονομικά, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους στις εστίες τους, όπου οιονεί λειτουργούν ως “φύλακες της  Ελληνικης πολιτιστικης κληρονομιας”.

Ο κ. Δήμας απηύθυνε το αίτημα με ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τη Βουλή, τα κόμματα και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στην ουσία ο  Διαχειριστής του ΕΔΩ ΑΕΞΑΝΔΡΕΙΑ προτείνει στην ελληνική πολιτεία να χορηγήσει ένα μισθό περίπου 800 ευρώ το μήνα στους άνω των 18 ετών ομογενείς, ποσό από το οποίο -όπως σημειώνει- θα αφαιρείται οποιαδήποτε συμπληρωματική σύνταξη λαμβάνουν οι ομογενείς από ελληνικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Βασικός πυρήνας του αιτήματος, να ενισχυθεί ώστε να παραμείνει το ελληνικο στοιχειο στην Αίγυπτο. Σε αντίθετη περίπτωση, όσο, δηλαδή, οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ενα καλλίτερο μελλον για αυτούς και τα παιδιά τους, εγκαταλείπουν την Αίγυπτο, με τους γνωστούς κινδύνους της, στην πραγματικότητα αφήνουν έκθετα τα ελληνικα κληροδοτηματα και τις  σχολάζουσες κληρονομιές σε καταπατήσεις -εθνικοποιήσεις ακινήτων ανεξαρτήτου ηλικιας κλπ. από το κράτος της Αιγύπτου.

Το αίτημα μισθοδοσίας των ελαχίστων ενηλίκων ομογενών της Αιγύπτου για να παραμείνουν στις εστίες τους είναι πρωτοφανές, μοναδική είναι, όμως και η εθνική κληρονομιά ου φυλάττουν στη χώρα των Φαραώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, πάνω απο 6 δις ευρω  εκτιμώνται τα περιουσιακά στοιχεία Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία, σύμφωνα με την συνθήκη του Μοντραί, (1937) βίσκονται επί αιγυπτιακού εδάφους, ανήκουν, όμως, στην Ελλαδα.

Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της επιστολής προς την ελληνική πολιτική ηγεσία, όπως δημοσιεύεται στο ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.

ANOΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Προς ΠΡΟΕΔΡΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
         ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
         ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
         ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
         ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Αξιοτιμοι  Κυριοι

Ειναι γνωστον σε ολους σας οι μεγαλες ευεργεσιες επιφανων  Ελληνων Αιγυπτιωτων προς το Ελληνικο Εθνος αρχης γενομενης απο το ετος 1843 οτε ιδρυθει επισημως η Ελληνικη Κοινοτητα Αλεξανδρειας

Αυτοι οι επιφανεις Ελληνες Αιγυπτιωτες της Αιγυπτου, Ελληνες με “ανοιχτο μυαλο” προσφεραν τα παντα πρωτιστως στην Ελληνο-αιγυπτιωτικη  ομογενεια και στην Ελλαδα ( βλ ευεργεσιες Γ ΑΒΕΡΩΦ -ΜΙΧ ΤΟΣΙΤΣΑ- ΜΠΕΝΑΚΗ-ΣΑΛΒΑΓΟΥ-ΧΩΡΕΜΗ-ΚΟΤΣΙΚΑ-ΚΑΝΙΣΚΕΡΗ-ΔΑΒΑΡΑΚΗ κλπ οι οποιοι εκτισαν και  εδωρησαν σχολεια-εκκλησιες-πανεπιστημια -ορφανοτροφεια- νοσοκομεια , κ.α τοσο σε ολη την Αιγυπτο αλλα και στην Ελλαδα – μεχρι που ηλθε η μεγαλη συρικνωση του Ελληνισμου της Αιγυπτου απο το ετος 1953 και εντευθεν με αποκορυφωμα το ετος 1972 και μεχρι σημερα που αριθμουμε στην Αλεξανδρεια  300-350 Ελληνες απο 150.000 ως ελαχιστοι εναπομειναντες Ελληνες αιγυπτιωτες , οι οποιοι ” φυλασουν θερμοπυλες” μαζι με τους Ελληνο-αιγυπτιους του Καιρου

Η ευθυνη μας ειναι μεγαλη αφου η Εθνικη συνειδηση μας αναγκαζει να φυλασουμε ολα αυτα τα μεγαθηρια ακινητα τα οποια αφησαν σαν κληρονομια στις Ελληνικες κοινοτητες απανταχου Αιγυπτου και τα οποια  συμφωνα με την συνθηκη του Μοντρε (1937) και συμβαση μεταξυ Αιγυπτου και Ελλαδος (1949)  κληροδοτουνται στην Ελλαδα αν καποια ημερα εκλειψει το Ελληνικο στοιχειο απο την Αιγυπτο

Ολα αυτα τα ακινητα (απο 1843) ειναι σημερα πια ΜΟΥΣΕΙΑ Ελληνικης πολιτιστικης Κληρονομιας

Στην Ελλαδα εχετε συνοριοφυλακες τους οποιους πληρωνεται αδρα
Εχετε επισης και φυλακες μουσειων τους οποιους πληρωνετε αδρα

Εξ ονοματος των ελαχιστων  Ελληνοαιγυπτιων που κατοικοεδρευουν σημερα σε ολη την Αιγυπτο ζητουμε την αμεση υποστηριξη της Ελληνικης πολιτειας , με αιτημα να χαρακτηρισθουν οι ελαχιστοι εναπομειναντες Ελληνοαιγυπτιοι ως ” φυλακες Ελληνικης πολιτιστικης κληρονομιας” εναντι ενος ελαχιστου μισθου της ταξης των 800- ευρω ανα ατομο πανω των 18 ετων ωστε να αποφυγουμε την περεταιρω συρικνωση της νεολαιας μας, αλλα και να αποτελεσει κινητρο της επιστροφης στην αιγυπτο πολλων αναξιοπαθουντων ελληνοαιγυπτιων στην Ελλαδα οι οποιοι εφυγαν απο την Αιγυπτο προσβλεποντας σε ενα καλλιτερο μελλον για αυτους και τα παιδια τους αφηνοντας εκθετα τα ελληνικα κληροδοτηματα 

Εξυπακουεται οτι οσοι Ελληνοαιγυπτιοι με δηλωμενη φορολογικη κατοικια παιρνουν μειωμενες συνταξεις απο την Ελλαδα απο ΟΓΑ η απο αλλου, το ποσον θα αφαιρειται απο τα 800 ευρω

Αλλως- δυστυχως προβλεπουμε την συνεχιση της επαναπατρισεως στην Ελλαδα, και την συνεχιση της συρικνωσης με αποτελεσμα να προστιθενται περισσοτεροι ομογενεις  στους διαφορους Ελληνικους οργανισμους κοινωνικης προστασιας αλλα και την εγκαταλειψη προστασιας ελληνικων συμνφεροντων στην Αιγυπτο

Ζουμε εδω κατω απο αντιξοες συνθηκες -επισης ακομα κινδυνευει και η σωματικη μας ακεραιοτητα ομως ουδεποτε σκεφθηκαμε να παρατησουμε τα πανω απο 6 δις ευρω  Ελληνικων περιουσιακα στοιχεια Ελληνικης πολιτιστικης κληρονομιας στο ελεος του Θεου και τα οποια συμφωνα με την συνθηκη του Μοντραι (1937) ανηκουν στην Ελλαδα

Οσο υπαρχει το ελληνικο στοιχειο  εδω στην Αιγυπτο οι σχολαζουσες κληρονομιες δεν κινδυνευουν εκτος να θελετε να φυγουν οι ελαχιστοι εναπομεινατες Ελληνες Αιγυπτιωτες με οτι αλλο συνεπαγεται  (καταπατησεις -εθνικοποιησεις ακινητων ανεξαρτητου ηλικιας κλπ.

 —————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Egypt’s ambassador to Britain said a crackdown on supporters of deposed President Mohamed Morsi was not excessive and that protesters had portrayed themselves as victims and had shot one another dead in some cases.
Dismissing some reports of Wednesday’s crackdown as false, Ambassador Ashraf ElKholy told a news conference that some protesters had been armed and that security forces had had every right to respond in the way that they did.
“They (protesters) got what they wanted, they showed they were the victims,” he said. When asked whether he was suggesting that some protesters had shot one other, he said: “Yes”.
Egypt’s government says 578 people were killed and thousands wounded in the worst day of civil violence in the modern history of the most populous Arab state.
International condemnation rained down on Egypt’s military-backed rulers for ordering the storming of pro-Mursi protest camps after dawn on Wednesday, six weeks after the army overthrew the country’s first freely elected leader.
Britain’s Foreign Office summoned ElKholy on Wednesday to express “deep concern” about the violence and condemn the use of force against the protesters.
In his news conference, the ambassador showed footage of the clashes which he said backed up his assertion that the protesters had been armed.
“It shows it’s not that simple and innocent,” he said.
Security forces had used teargas and water cannon first and had issued plenty of warnings, he said, saying they had only responded with live ammunition in self-defence after protesters had opened fire on them.
The security response had been “so human and well organised,” he added.
Offering his condolences to anyone who had lost a loved one in the violence, he said that the figure of more than 500 people killed should not be misinterpreted.
“It’s all around Egypt. Some of them they are far away from the demonstration areas, some of them are civilians, some of them are civil servants. So this number doesn’t reflect that all of them are victims of the protest. They are victims from the terror that has (been) demonstrated by the Muslim Brotherhood.”
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Saudi King Abdullah called on Arabs on Friday to stand together against “attempts to destabilize” Egypt, in a message of support for the military leadership and an attack on the Muslim Brotherhood.

“The Kingdom of Saudi Arabia, its people and government, stood and stands today with its brothers in Egypt against terrorism,” he said in a message read out on Saudi television, in an apparent reference to continuing clashes between the Muslim Brotherhood and police.

“I call on the honest men of Egypt and the Arab and Muslim nations … to stand as one man and with one heart in the face of attempts to destabilize a country that is at the forefront of Arab and Muslim history,” he added.

Hundreds were killed in Egypt this week when the security forces cleared protest camps set up by the Muslim Brotherhood to demonstrate against the military’s ousting of President Mohamed Morsi last month.

Saudi Arabia was a close ally of former President Hosni Mubarak – the veteran strongman brought down by a popular uprising in 2011 – and it fears the spread of Muslim Brotherhood ideology to the Gulf monarchies. It pledged $5 billion in aid to Egypt after the Islamist Morsi was ousted.

King Abdullah’s statement was Saudi Arabia’s first comment on the turmoil in Egypt, a country it sees as an essential ally against Shi’ite Muslim Iran and anti-Western Islamist groups.

“All those who meddle in Egypt’s internal affairs are inflaming strife,” he said, adding that the North African country faces “a conspiracy of plotters” trying to strike at its unity and stability.

 

Στοιχεία: AhramOnline