Νέα ιπτάμενα δελφίνια πιο άνετα και από αεροπλάνα

Για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία, κατασκευάζεται στα ναυπηγεία «Vyimpel» στο Ρίμπινσκ, νέο ταχύπλοο υδροπτέρυγο. Η σύγχρονη εκδοχή των γνωστών «Ιπτάμενων Δελφινιών» στην Ελλάδα, τα Cometa-120M, θα ξαναζωντανέψει τις ταχείες μεταφορές στη Ρωσία, που, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, σχεδόν σταμάτησαν.

Η Ρωσία είναι, ως γνωστόν, μια αχανής χώρα, η οποία πάντως, διασχίζεται από πολλούς και μεγάλους ποταμούς. Επί Σοβιετικής Ενωσης, χρησιμοποιούντο ευρύτατα τα υδροπτέρυγα (τα πασίγνωστα στην Ελλάδα, Flying Dolphin) για τις εσωτερικές μετακινήσεις και μεταφορές στην ακόμη μεγαλύτερη ΕΣΣΔ. Μετά την κατάρρευσή της, ωστόσο, ο τομέας αυτός βρέθηκε σε κρίση, αφού παράγονταν πολύ λίγα υδροπτέρυγα και γενικότερα δεν εδίδετο η πρέπουσα βαρύτητα σε αυτού του είδους τις μετακινήσεις, οι οποίες όμως παλιότερα διευκόλυναν σημαντικά τον πληθυσμό. Ετσι, σήμερα, πολλές πόλεις του μεγάλου ποταμού Βόλγα, για παράδειγμα, δεν συνδέονται με τακτικά δρομολόγια. Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά. Όπως στην περιφέρεια του Καλινινγκράντ, η οποία πρακτικά είναι αποκομμένη από τη Ρωσία, ή η Καμτσάτκα από τη Σαχαλίνη.

Ως είναι φυσικόν, η ελάττωση των μεταφορών μοιραία οδηγεί στην παρακμή της οικονομίας των περιοχών αυτών. Αντίθετα, η ανάπτυξη ενός συστήματος ταχέων μεταφορών δεν θα τις φέρει μόνο εγγύτερα στην ηπειρωτική χώρα, αλλά θα επιδράσει και στην οικονομική ανάπτυξή τους. Μέχρι πρόσφατα όμως, είχε σταματήσει τελείως η κατασκευή υδροπτέρυγων σκαφών στη Ρωσία. Δηλαδή, μπήκε λουκέτο σε έναν τομέα, στον οποίο η Ρωσία είχε διακριθεί διεθνώς.

Ιπτάμενα Δελφίνια

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ΕΣΣΔ θεωρούταν πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και την κατασκευή ταχυπλόων σκαφών και πλοίων. Στο Νίζνι Νόβγκοροντ είναι το γραφείο όπου κάποτε σχεδίαζαν και κατασκεύαζαν μεγάλο αριθμό από αυτά τα τόσο γνωστά -στη Ρωσία και στο εξωτερικό- σκάφη κυρίως για χρήση σε ποταμούς. Αυτά τα σκάφη βέβαια, όπως αποδείχτηκε και από την χρήση τους στις ελληνικές θάλασσες, μπορούν να είναι αποτελεσματικά και εκτός ποταμίσιων υδάτων.

Στην ΕΣΣΔ το πρώτο ταχύπλοο υδροπτέρυγο σκάφος της κατηγορίας Raketa, άρχισε να χρησιμοποιείται το 1957, πέντε χρόνια μετά από την Ελβετία που άνοιξε πρώτη το δρόμο, και πέντε χρόνια πριν από τις ΗΠΑ. Αργότερα, εμφανίστηκαν τα Meteor (1959, χωρητικότητα μέχρι 128 επιβάτες), Cometa (1961, χωρητικότητα 118 επιβάτες), Voshod-2 (1979, χωρητικότητα 71 επιβάτες). Τα λεγόμενα «Πλοία Αλεξέγεφ» είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουν αγοραστεί από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Φυσικά, παράλληλα με τα πολιτικά, κατασκευάζονταν και υδροπτέρυγα για στρατιωτικούς σκοπούς. Τα τελευταία υδροπτέρυγα για πολιτική χρήση, τα οποία κατασκευάστηκαν μαζικά στην ΕΣΣΔ από το 1984 ως το 1996, ήταν τα Polese. Τα τελευταία «κομμάτια» παράχθηκαν για λογαριασμό της Κίνας και εκτελούν δρομολόγια στον ποταμό Γιαντζί. Στη Ρωσία χρησιμοποιούνται εκείνα που είχαν κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1990.

Ο νέος … «Κομήτης»

Ο νυν επικεφαλής του σχεδιαστικού γραφείου υδροπτέρυγων σκαφών, Σεργκέι Πλατόνοφ, αναφέρει ότι το νέο Cometa-120M προορίζεται για τη μεταφορά 120 επιβατών και θα κατασκευαστεί σε δύο τύπους. Μια για το γλυκό και μια για θαλάσσιο νερό. Αυτές διαφέρουν ως προς την αντιδιαβρωτική προστασία και το μέγεθος των πτερυγίων. Η θαλάσσια εκδοχή έχει μεγαλύτερο όγκο και βύθισμα. Η ταχύτητά του θα φτάνει 60 κόμβους (πάνω από 60 χλμ./ώρα). Η καμπίνα ελέγχου των χειριστών θυμίζει εκείνη των σύγχρονων αεροσκαφών. Στο νέο σχέδιο χρησιμοποιούνται εκτενώς ασύρματα συστήματα ελέγχου και επικοινωνίας, ενώ οι ανέσεις των επιβατών είναι μεγαλύτερες από εκείνες στα επιβατικά αεροπλάνα. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, το σκάφος είναι πολύ οικονομικό. Η περίοδος απόσβεσης δεν θα ξεπεράσει τα 5 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής τους θα είναι τουλάχιστον 25 χρόνια.

Ο Αντρέι Τρετέλνικοφ, αναλυτής της χρηματιστηριακής-επενδυτικής εταιρίας Rye, Man & Gor Securities, επισημαίνει ότι το τμήμα της αγοράς υδροπτέρυγων σκαφών στη Ρωσία περιορίζεται σήμερα σε τουριστικά δρομολόγια (κυρίως στην Αγία Πετρούπολη και το Σότσι). Στη διεθνή αγορά, ανταγωνιστής του ρωσικού Cometa, είναι η Ουκρανία, ενώ η ιαπωνική εταιρία Kawasaki παραδίδει σήμερα τέτοια σκάφη στην αγορά της Ασίας. Ο ειδικός αντιμετωπίζει με κάποια επιφυλακτικότητα τους ισχυρισμούς ότι το σκάφος που «θα γλιστρά στα κύματα» θα είναι οικονομικό. Όπως ανέφερε, τα σκάφη αυτά είναι φτιαγμένα για να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που τα κάνει λιγότερο οικονομικά. Το γεγονός αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην τιμή του εισιτηρίου.

Πηγή: InfoGnomon