Ολάντ: Απαράδεκτο το επίπεδο της βίας στην Αίγυπτο

ξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν σύντομα εκλογές στη χώρα

“Απαράδεκτο” χαρακτήρισε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το επίπεδο της βίας στην Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν σύντομα εκλογές στη χώρα.

“Είναι απαράδεκτο να σημειώνονται τέτοιες βιαιότητες σε μια μεγάλη χώρα όπως είναι η Αίγυπτος”, τόνισε ο Ολάντ στη διάρκεια συνάντησής του με το σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ.

Ο σαουδάραβας υπουργός προειδοποίησε από την πλευρά του τη Δύση να μην ασκεί πιέσεις στην υποστηριζόμενη από το στρατό αιγυπτιακή κυβέρνηση για να σταματήσει την καταστολή των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

“Δε θα πετύχουμε τιποτα με απειλές”, τόνισε ο σαουδάραβας υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Ολάντ.

Ο Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ αναφέρθηκε στο “καθήκον” των χωρών που έχουν “μια σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας με την Αίγυπτο να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν οι βιαιότητες”, “για ν’ αρχίσει ο πολιτικός διάλογος και “για να μπορέσει ο αιγυπτιακός λαός να εκφραστεί στις κάλπες”.

Ο Ολάντ αναφέρθηκε στην “κοινή ευθύνη” των αραβικών χωρών, της Ευρώπης και της Γαλλίας ώστε να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο στην Αίγυπτο.

Διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιθυμεί “να αναμιχθεί στην αιγυπτιακή πολιτική ζωή”, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι η Γαλλία ανησυχεί με τις βιαιότητες και το μεγάλο αριθμό των θυμάτων”.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ