Ο Κυπριακός Τυπος, 19 Αυγούστου 2013

Οι ρώσικες άμεσες επενδύσεις στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, η επιστολή που ετοιμάζεται να στείλει στον ΟΗΕ για τις συνομιλίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, τα έσοδα από την επιβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, οι διαβουλεύσεις στην Τράπεζα Κύπρου για τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου και δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για την ύφεση και την ανεργία, προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Με τίτλο «Από την Κύπρο στα Virgin Islands», η «Αλήθεια» στο κύριό της θέμα γράφει ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι άμεσες επενδύσεις της Ρωσίας στις βρετανικές Παρθένες Νήσους σχεδόν οκταπλασιάστηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, που συμπίπτει με την τραπεζική κρίση στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζει το πλάνο του και τις επόμενες ημέρες θα στείλει επιστολή σε ΟΗΕ και Βρυξέλλες θέτοντας τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβριο. Αλλού γράφει ότι μάχες με τις φλόγες σε δεκάδες μέτωπα έδιναν το τελευταίο 48ωρο η πυροσβεστική υπηρεσία και εθελοντές.

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Ένεση στα ταμεία από το φόρο ακινήτων», γράφει ότι ένεση στα ταμεία του κράτους έρχεται να αποτελέσει η καταβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να παραλαμβάνουν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικό φάκελο από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων που τους κοινοποιεί ειδοποίηση για επιβολή φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας. Αλλού γράφει ότι δεκάδες πύρινα μέτωπα έζωσαν την Κύπρο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ότι ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής διεμήνυσε ότι η Υπηρεσία είναι «στα όρια της». Αλλού γράφει ότι πήραν παράταση οι ισλαμιστές στην Αίγυπτο.

«Ζυμώσεις για λίστα συμβούλων» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», που γράφει ότι έντονες ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τις ομάδες των μεγαλομετόχων της Τράπεζας Κύπρου ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη. Αλλού γράφει ότι Σαββατοκύριακο καταστροφικών πυρκαγιών ήταν το τελευταίο διήμερο για όλη την Κύπρο, καθώς μαίνονταν σε διάφορα μέτωπα  σχεδόν ταυτόχρονα στην ακριτική περιοχή της Τηλλυρίας, σε άλλες περιοχές της Πάφου και κυρίως στην επαρχία Λεμεσού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η καυτή ατζέντα σε όλα τα ανοικτά θέματα, κυρίως Κυπριακό και οικονομία, ανεβάζει και το πολιτικό θερμόμετρο.

Με τίτλο «Ύφεση και ανεργία πνίγουν κάθε προοπτική», η «Χαραυγή» γράφει στο κύριό της θέμα ότι την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να εργαστεί για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων του τόπου, υπογράμμισε ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν είναι νοητό να καμωνόμαστε σήμερα πως περίπου περάσαμε τα δύσκολα και μπήκαμε δήθεν σε πορεία σταθεροποίησης. Αλλού γράφει ότι το μεγαλύτερο βάρος των πρόσθετων περικοπών για το 2014 πέφτει στους τομείς της παιδείας και της υγείας. Γράφει ακόμα ότι στάχτη κι αποκαΐδια άφησαν οι 20 και πλέον πυρκαγιές σε ολόκληρη την Κύπρο.

«Υπ’ ατμόν» είναι ο κύριος πρωτοσέλιδος τίτλος της αγγλόγλωσσης «The Cyprus Daily», η οποία γράφει ότι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τράπεζα Κύπρου ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, για την εξέταση της σύνθεσης του νέου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ έγινε χθες ο πιο επιτυχημένος αθλητής στην ιστορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος, κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια. Γράφει ακόμα ότι μαίνονται πυρκαγιές σε όλη την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΡΠΑ)