Σε εξέλιξη κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νοτίου Κορέας με τις ΗΠΑ

Κοινές ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ και ενώ η χερσόνησος περνά περίοδο ηρεμίας από τις εντάσεις 19/08/2013 06:11 ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ. Σεούλ, Korea Republic of 235 Greek

Η Νότια Κορέα ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας τις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης άσκησης προσομοίωσης μιας επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, εν μέσω της χαλάρωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Στις ασκήσεις προσομοίωσης συμμετέχουν περίπου 80.000 στρατιώτες της Νοτίου Κορέας και οι περίπου 25.000 Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο νότιο τμήμα της χερσονήσου όλο το χρόνο.

Οι προηγούμενες ετήσιες ασκήσεις είχαν εξοργίσει το διεθνώς απομονωμένο καθεστώς της Πιονγιάνγκ, το οποίο τις χαρακτήριζε πρόκληση και «πρόβα» εισβολής.

Φέτος, ωστόσο, οι επικρίσεις από το βόρειο γείτονα είναι λιγότερες από ότι στο παρελθόν, καθώς μετά από μήνες εντάσεων στη χερσόνησο, που κορυφώθηκαν τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη, οι δύο χώρες έχουν ξαναρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες, διμερείς επαφές και ήδη ανακοίνωσαν αρκετές συμφωνίες.

Η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ έχουν συμφωνήσει να επαναλειτουργήσει η βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ, που είναι κλειστή από τον Απρίλιο, και να επαναλάβουν τις συναντήσεις επανένωσης -για λίγες μέρες- των οικογενειών που χωρίστηκαν με το τέλος του Πολέμου της Κορέας πριν από 60 χρόνια. Οι τελευταίες παρόμοιες συναντήσεις είχαν γίνει το 2010.

«Η Βόρειος Κορέα φαίνεται να εισέρχεται σε μια φάση όπου δεν προσπαθεί μόνο να μειώσει τις εντάσεις, αλλά και να εξέλθει από την απομόνωσή της από τον υπόλοιπο κόσμο» εκτίμησε ο Γιανγκ Γιονγκ Σεόκ, ειδικός για τη Βόρεια Κορέα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό