Τραγωδία στην Ινδία: Τρένο έπεσε πάνω σε προσκυνητές, 37 νεκροί

Τριάντα επτά ινδουιστές προσκυνητές σκοτώθηκαν όταν τρένο έπεσε πάνω τους τη στιγμή που διέσχιζαν τις σιδηροδρομικές γραμμές στην ανατολική Ινδία.

Οι ινδουιστές προσκυνητές διέσχιζαν τις γραμμές στο κρατίδιο Μπιχάρ, περίπου 200 χιλιόμετρα από την Πάτνα, όταν το τρένο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα επάνω τους. “Ο απολογισμός είναι 37 νεκροί”, δήλωσε ο Σ. Κ. Μπαραντουάζ, ένας αξιωματικός της αστυνομίας που ανέλαβε να επαναφέρει την τάξη στον τόπο του δυστυχήματος. “Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν. Δεν έχουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό τους επειδή έχουν μεταφερθεί σε πολλά νοσοκομεία”, πρόσθεσε.

Μετά το δυστύχημα το πλήθος πυρπόλησε τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας εξπρές Ράτζια Ράνι και λεηλάτησε τον σιδηροδρομικό σταθμό της Νταρχάρα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των σιδηροδρόμων της περιοχής Αρούν Μαλίκ. “Έξι βαγόνια πυρπολήθηκαν. Οι υπάλληλοι έφυγαν, φοβούμενοι ότι θα δεχτούν επίθεση”, είπε.

Οι συγκεντρωμένοι ξυλοκόπησαν άγρια και τους δύο μηχανοδηγούς, με αποτέλεσμα ο ένας να χάσει τη ζωή του και ο άλλος να τραυματιστεί σοβαρά και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. “Ο ένας οδηγός που χτυπήθηκε από τους ταραξίες πέθανε. Ο άλλος είναι στο νοσοκομείο και δίνει μάχη για τη ζωή του”, είπε ο Μπαραντουάζ.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοάν Σινγκ ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία “ώστε να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων”.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των ινδικών σιδηροδρόμων είπε ότι οι προσκυνητές δεν γνώριζαν ότι επίκειτο η άφιξη ενός τρένου σε μία από τις τρεις γραμμές του σταθμού. Δύο τρένα βρίσκονταν στην αποβάθρα και το εξπρές Ράτζια Ράνι έλαβε την άδεια να περάσει από το σταθμό. “Όμως το δυστύχημα οφείλεται στο ότι πολλά άτομα είχαν κατέβει από την αποβάθρα για να διασχίσουν τις γραμμές”, υποστήριξε ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου σιδηροδρόμων Αρουντέντρα Κούμαρ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Trust of India, πολλοί προσκυνητές βρίσκονταν στην περιοχή προκειμένου να επισκεφθούν ένα γειτονικό ναό. Ορισμένοι ήταν Κανβάρια, λατρεύουν δηλαδή τον Σίβα, τον θεό της καταστροφής.

Σε καθημερινή βάση, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ινδίας εξυπηρετεί 18,5 εκατομμύρια επιβάτες και θεωρείται το κυριότερο μέσο μεταφοράς στη χώρα, ιδίως όταν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις αφού η πλειονότητα των Ινδών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάρει το αεροπλάνο.

Όσον αφορά την ασφάλεια του δικτύου ωστόσο, οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί: κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 300 ατυχήματα, συγκρούσεις ή εκτροχιάσεις τρένων. Σύμφωνα με μια επίσημη έκθεση του 2012 σχεδόν 15.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο διασχίζοντας τις γραμμές, αριθμός που χαρακτηρίστηκε “σφαγή” από την κυβέρνηση.

 

NewsIt.gr