Το τελεσίγραφο του Μπερλουσκόνι – Έτοιμος να προκαλέσει πολιτική κρίση

Τελεσίγραφο 10 ημερών στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο της Ιταλίας έδωσε σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τη συνάντηση που είχε με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, του Λαού της Ελευθερίας (PdL), σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Μπερλουσκόνι προτίθεται να περιμένει μέχρι το τέλος του μηνός για να διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις του προέδρου της δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο μετά την καταδίκη του από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας.

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς της Ιταλίας θέλει να δει εάν ο Ναπολιτάνο θα προκρίνει την υιοθέτηση μιας πολιτικής λύσης που να επιτρέψει την συνέχιση της πολιτικής σταδιοδρομίας του μεγιστάνα του Τύπου.

Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα έγραψε ότι αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, ο Μπερλουσκόνι είναι έτοιμος να περάσει στην αντεπίθεση: κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας θα αρχίσει μια εκστρατεία με τηλεοπτικά μηνύματα, σκληρές παρεμβάσεις στην γερουσία και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας, με στόχο να οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Βιέννη, απάντησε έμμεσα στις πληροφορίες αυτές. Ο Λέτα δήλωσε πως «ελπίζει να επιδείξουν όλοι αίσθημα ευθύνης, διότι η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες και δεν πρέπει να χαθούν οι ευκαιρίες της επικείμενης οικονομικής ανάκαμψης».

Στις 19:00 ώρα Ιταλίας (20:00 ώρα Ελλάδας), οι εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς στην γερουσία και στην βουλή, Ρενάτο Σκιφάνι και Ρενάτο Μπρουνέτα, πρόκειται να συναντηθούν στην Ρώμη με τον πρωθυπουργό Λέτα με βασικό θέμα –ακριβώς– το πολιτικό μέλλον του Μπερλουσκόνι.

Βουλευτές της κεντροδεξιάς υποστηρίζουν ότι υπάρχει και μια άλλη λύση: να εκφραστεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την ορθή ερμηνεία του νόμου Σεβερίνο. Βάσει του νόμου αυτού η κεντροαριστερά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ζητούν να αποφασιστεί η αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την γερουσία.

NewsIt.gr