Αστροναύτης αφηγείται πώς κόντεψε να πνιγεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

«Μπορώ να τους ακούσω μετά βίας και αυτοί δεν με ακούν. Είμαι μόνος. Προσπαθώ απελπισμένα να σκεφτώ ένα σχέδιο» λέει ο Ιταλός Λούκα Παρμιτάνο, περιγράφοντας πώς κόντεψε να πνιγεί όταν γέμισε με νερό το κράνος του στη διάρκεια ενός εφιαλτικού διαστημικού περίπατου.

Το περιστατικό που αποκαλύπτει ο Παρμιτάνο συνέβη στις 16 Ιουλίου, όταν ο ίδιος και o αμερικανός συνάδελφός του βγήκαν για εργασίες επισκευής στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, ο 36χρονος Ιταλός αφηγείται πώς το κράνος του άρχισε να γεμίζει νερό, περίπου μία ώρα μετά την έξοδό τους στο κενό του Διαστήματος.

«Νιώθω το νερό να καλύπτει τους σπόγγους στα ακουστικά μου και αναρωτιέμαι αν θα χάσω την επικοινωνία με τους άλλους» γράφει.

«Το νερό έχει καλύψει σχεδόν τελείως την προσωπίδα, κολλάει πάνω της και εμποδίζει την όρασή μου […] το νερό καλύπτει τη μύτη μου -μια πραγματικά απαίσια αίσθηση, την οποία επιδεινώνω από τις μάταιες προσπάθειές μου να τινάξω το νερό κουνώντας το κεφάλι μου».
O Λούκα Παρμιτάνο κινδύνεψε να γίνει το πρώτο θύμα πνιγμού στο Διάστημα   (Φωτογραφία:  ESA )

O Λούκα Παρμιτάνο κινδύνεψε να γίνει το πρώτο θύμα πνιγμού στο Διάστημα (Φωτογραφία: ESA )

Έχοντας χάσει τον προσανατολισμό του, ο Παρμιτάνο πασχίζει να καταλάβει προς ποια κατεύθυνση βρίσκεται η αεροστεγής θυρίδα του σταθμού. Καταφέρνει τελικά να πιάσει το καλώδιο ασφάλειας και να το ακολουθήσει μέχρι την ασφάλεια.

Παραμένει πάντως ασαφές από πού ήρθε το νερό που γέμισε το κράνος και παραλίγο να σκοτώσει τον Ιταλό αστροναύτη.

Μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια η NASA έχει αναστείλει όλους τους διαστημικούς περιπάτους των αμερικανών, ευρωπαίων και ιαπώνων αστροναυτών.

Διαστημικούς περιπάτους θα συνεχίσουν στο μεταξύ να πραγματοποιούν οι ρώσοι κοσμοναύτες του ISS, των οποίων οι στολές έχουν εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό.

Συνολικά έξι άτομα διαμένουν σήμερα στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

«Το Διάστημα είναι ένα σκληρό, αφιλόξενο περιβάλλον και εμείς είμαστε εξερευνητές και όχι άποικοι» λέει ο Παρμιτάνο.

«Το ταλέντο των μηχανικών και η τεχνολογία που μας περιβάλλει το κάνει να φαίνεται απλό ενώ δεν είναι, και καμιά φορά τείνουμε να το ξεχνάμε. Καλύτερα να μην το ξεχνάμε» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ