Ο Κυπριακός Τύπος, 22 Αυγούστου 2013

Οι εκτιμήσεις για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και οι συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις για το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού, η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για τον Ντίνο Μιχαηλίδη, οι εξελίξεις με το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου καθώς και ζητήματα που αφορούν τα δάνεια στο Συνεργατισμό, είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Γίνεται αναφορά επίσης σε θέματα αναδιάρθρωσης του ΡΙΚ και στην παρουσία σήμερα του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στην ερευνητική για την οικονομία.

«Αλλάζει το ΡΙΚ» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Αλήθεια» που γράφει ότι ιδιωτικός οίκος που θα επιλεγεί με διαγωνισμό θα καταρτίσει μελέτη για την αναδιάρθρωση του ιδρύματος και ότι σκέφτεται να παραιτηθεί ο Πρόεδρος του ΔΣ. Αλλού αναφέρει ότι παραδίδεται στην ελληνική δικαιοσύνη ο πρώην ΥΠΕΣ Ντίνος Μιχαηλίδης ο οποίος μετά την απόφαση του δικαστηρίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.  Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρει ότι θα επιβάλλεται πλέον πρόστιμο σε όσους καθυστερούν να ανανεώσουν τις άδειες κυκλοφορίας τους και ότι εισάγονται νέες ρυθμίσεις από το 2014.

Με τίτλο «Ερευνά δωροδοκίες για εκτιμήσεις ακινήτων» η «Σημερινή» αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι η Νομική υπηρεσία είναι αποφασισμένη να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο σε ό,τι αφορά πιθανές ατασθαλίες στον Συνεργατισμό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Κυπριακό και η οικονομία απασχόλησαν τις εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου των αποδήμων. Η «Σ» γράφει ακόμη ότι νοσηλεύεται στην εντατική με πόνο στο στήθος ο πρώην ΥΠΕΣ Ντίνος Μιχαηλίδης μετά την απόφαση του δικαστηρίου χθες.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Και χαράτσι και ταλαιπωρία» και γράφει ότι οι πολίτες πληρώνουν την ασυνεννοησία των κρατικών υπηρεσιών και ότι το ΤΕΠ δεν έχει πρόσβαση στο αρχείο του Κτηματολογίου για σκοπούς φορολόγησης των ακινήτων. Αλλού αναφέρει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στον συνεργατισμό λόγω Τρόικας προκαλούν πρόβλημα στην εξασφάλιση νέων δανείων από αγρότες. Σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδό του ο «Φ» αναφέρεται στις τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον των αποδήμων για το θέμα της Αμμοχώστου.

Υπό τον τίτλο «Υπόδικος ο Ντίνος» η «Χαραυγή» γράφει ότι το δικαστήριο αποφάσισε την έκδοσή του στην ελληνική δικαιοσύνη και ότι λόγω αδιαθεσίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Αλλού αναφέρει ότι το μεταβατικό ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ενημερώνεται σήμερα σχετικά με το προσχέδιο του οίκου McKinsey για αναδιάρθρωση της τράπεζας. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι θα γίνει αύριο ευρεία σύσκεψη για το θέμα της ποσόστωσης στην Παρασκευή χαλουμιού και ότι ‘μεθοδεύεται’ αλλαγή.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Δεκάδες νεκροί από επίθεση με χημικά στη Συρία» και αναφέρεται στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για χρήση νευροπαραλυτικού αερίου στη Δαμασκό. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του Επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού για τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Προβάλλει επίσης στην πρώτη της σελίδα την μεταστέγαση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Paphos Friends’ Hospice”  σε νέο κτίριο.
Με τίτλο «Τουριστική επίθεση» η αγγλόγλωσση «Τhe Cyprus Daily” αναφέρεται σε δηλώσεις των αρμοδίων ότι πρέπει πλέον να ανέβει ο πήχης στην τουριστική βιομηχανία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες. Αλλού αναφέρει ότι η οικονομία ήταν στο επίκεντρο του 17ου συνεδρίου των αποδήμων που άρχισε τις εργασίες του χθες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζεται σήμερα ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΧΡ)