Τέσσερις ομογενείς, πολλές απειλές και απάτη $48 εκατ. στην Μελβούρνη

Με απειλές ολοκληρώθηκε την Δευτέρα η ακροαματική διαδικασία υπόθεσης απάτης ύψους $48 εκατ. κατά της τράπεζας Commonwealth στην οποία εμπλέκονται τέσσερις ομογενείς, η 52χρονη Λουκία Μπαριάμη, ο 51χρονος σύζυγός της, Βασίλης, ο 52χρονος Στιβ Ηλιόπουλος (ο οποίος φέρεται να είχε διασυνδέσεις με τη συμμορία μοτοσικλετιστών Comancheros) και ο 24χρονος γιoς του, Πίτερ, όλοι τους διευθύνοντες σύμβουλοι της μεταφορικής εταιρίας Viking Group, από τη Μελβούρνη. Η απάτη οδήγησε στην κατάρρευση της εταιρίας.

Σύμφωνα με την δημόσια κατήγορο, Susan Borg, η Μπαριάμη, που ήταν και η λογίστρια της εταιρίας κατά την περίοδο 2009–2010 πλαστογράφησε έγγραφα και τιμολόγια ενώ παραποίησε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει τρία δάνεια, συνολικού ύψους $48 εκατ., από την τράπεζα Commonwealth. Το ποσό που τελικά «τσέπωσε» η Μπαριάμη, ο Στιβ Ηλιόπουλος, αλλά και οι συνεταίροι–συγγενείς τους ήταν πάνω από $35 εκατ. Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι ξόδεψαν το συγκεκριμένο ποσό για να κάνουν τη μεγάλη ζωή, δηλαδή αγόρασαν ακριβά αυτοκίνητα και άλλα είδη πολυτελείας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Μπαριάμη -που ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης για άλλη υπόθεση επίσης απάτης ύψους $1,8 εκατ. κατά της Εφορίας και έπαιξε τα χρήματα που έκλεψε απ’ το δημόσιο στον τζόγο- δέχθηκε απειλές από την πρώην σύζυγο του Στιβ, Έμμα Ηλιοπούλου, η οποία της είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα τη γλιτώσεις, θα σε τακτοποιήσω». Αυτό είχε ως συνέπεια την αποβολή της Ηλιοπούλου από το δικαστήριο, ενώ, παράλληλα, ο συνήγορος υπεράσπισης της Μπαριάμη, David Grace QC, ανέφερε ότι η ψυχολογική κατάσταση της πελάτισσάς του είναι ιδιαίτερα άσχημη καθώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται απειλές τόσο από τον ίδιο τον Στιβ Ηλιόπουλο, όσο και από την οικογένειά του.

Οι κατηγορίες κατά της Λουκίας Μπαριάμη και του Στιβ Ηλιόπουλου, είχαν αποδοθεί το Μάρτιο ενώ για το σύζυγο της Βασίλη τον Απρίλιο και για τον γιό του Πίτερ το Μάιο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η δημόσια κατήγορος ανέφερε, επίσης, ότι η Μπαριάμη έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο προκειμένου αυτοί και οι συγκατηγορούμενοί της να καταφέρουν να πάρουν τα δάνεια από την τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο συνήγορος της Μπαριάμη ανέφερε ότι η πελάτης του αναγκάστηκε να κάνει την απάτη μετά από πιέσεις που δεχόταν από τον συνέταιρό της, Στιβ Ηλιόπουλο. Ο κ. Grace ανέφερε, παράλληλα, ότι ο Ηλιόπουλος είχε διασυνδέσεις με την παράνομη συμμορία μοτοσικλετιστών Comancheros, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μπαριάμη έκανε όσα έκανε γιατί τον φοβόταν.

Το δικαστήριο δεν ανακοίνωσε τις ποινές των εμπλεκομένων, η οποία θα ανακοινωθεί στο εγγύς μέλλον.