Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αίγυπτο με στόχο να αποκασταθεί η ασφάλεια

Η διορισμένη από τους στρατιωτικούς κυβέρνηση της Αιγύπτουδεσμεύτηκε σήμερα να προασπίσει τη δημοκρατία και να αποκαταστήσει την ασφάλεια στη χώρα.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός Χάζεμ αλ-Μπεμπλάουι δήλωσε πως η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξισορροπήσει τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα στα μέτρα που παίρνει, μία εβδομάδα και πλέον αφότου οι προσωρινοί κυβερνώντες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας στο πλαίσιο αυτό.

Η καταστολή από την αστυνομία των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του ανατραπέντος από το στρατό ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ιδιαίτερα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, τα κράτη του Κόλπου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διορισμένη από το στρατό κυβέρνηση.

Ο αλ-Μπεμπλάουι δήλωσε σήμερα πως “η στάση ορισμένων χωρών άλλαξε σιγά σιγά υπέρ της Αιγύπτου αλλά άλλοι χρειάζονται κάποιο χρόνο για να διορθώσουν τις σκέψεις τους σχετικά με το τι συμβαίνει στην Αίγυπτο”.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μία μέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε το ενδεχόμενο περικοπής της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, λόγω της δολοφονίας εκατοντάδων ισλαμιστών κατά τη διάρκεια της καταστολής.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως η κυβέρνησή του “κάνει μια πλήρη αποτίμηση της σχέσης ΗΠΑ-Αιγύπτου”.

Οι ΗΠΑ χορηγούν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στην Αίγυπτο σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Ο Αλ-Μπεμπλάουι υπεραμύνθηκε επίσης της αποφυλάκισης του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, λέγοντας ότι συνάδει με το νόμο.

Οι οργανώσεις που πρωταγωνίστησαν στην ανατροπή του Μουμπάρακ το 2011 καταδίκασαν την απελευθέρωσή του ως “μια παρέκκλιση από την επανάσταση”.

Ο Μουμπάρακ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι κατηγορούμενος σε μια επαναληπτική δίκη για τη δολοφονία διαδηλωτών κατά την εξέγερση που οδήγησε στην εκδίωξή του ύστερα από 30 χρόνια στην εξουσία, είναι τώρα υπό περιορισμό σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Η δίκη του θα επαναληφθεί αύριο.

Μια συμμαχία υπό τους Αδελφούς Μουσουλμάνους δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διαδηλώσεις παρά την αμείλικτη καταστολή των ισλαμιστών.

“Η συμμαχία επιβεβαιώνει πως η σύλληψη των ηγετών της δεν θα εξασθενίσει αλλά μάλλον θα αυξήσει την επιμονή και την ενότητά της έτσι ώστε να επιτευχθούν όλοι οι σκοποί της και η δέσμευση στη νομιμότητα, η απόρριψη του πραξικοπήματος και η ταχεία δίκη των δολοφόνων των επαναστατών”, ανέφερε σε δήλωσή της η συμμαχία.

NewsIt.gr