Σάμος: Επιχείρηση διάσωσης ενός πανέμορφου ροζ φλαμίνγκο

Συγκινητική η ανταπόκριση όλων των ανθρώπων του νησιού για την περίθαλψη του πτηνού και τη μεταφορά του στην Αθήνα

Ένα πανέμορφο ροζ φλαμίνγκο που τραυματίστηκε στα φτερά πέφτοντας στη θάλασσα, λόγω του δυνατού αέρα, κινητοποίησε επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους της Σάμου, που έστησαν ολόκληρη επιχείρηση για τη διάσωση, την περίθαλψη και τη μεταφορά του στην Αθήνα.

Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη 22 Αυγούστου. Το ενός έτους φλαμίνγκο είχε ξεκινήσει το μεταναστευτικό του ταξίδι από τον υδροβιότοπο της «Αλυκής», όμως έπεσε στην περιοχή Αγ. Ισιδώρου και τραυματίστηκε. Για αρκετή ώρα κολυμπούσε αδυνατώντας να πετάξει. Έγινε αντιληπτό από επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους οι οποίοι, βούτηξαν στα ορμητικά νερά για να το σώσουν. Περίοικοι ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Σάμου και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», οπότε και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσής του.

Εθελοντές, τουρίστες, καραβομαραγκοί, ψαράδες, άνδρες του λιμεναρχείου, η νομοκτηνίατρος Θεοφίλη Γεροντίδου, η επιστημονική ομάδα και η διευθύντρια έρευνας του «Αρχιπελάγους» Αναστασία Μήλιου, με συντονισμένες δράσεις, κατόρθωσαν να λάβει το φοινικόπτερο με το χαρακτηριστικό σομόν φτέρωμα τις πρώτες βοήθειες και να μεταφερθεί με φροντίδα και ασφάλεια ως τη βάση του Ινστιτούτου. Εκεί, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από επαφές με εξειδικευμένες φιλοζωικές οργανώσεις και επιχειρήθηκε η αεροδιακομιδή του φλαμίνγκο στην Αθήνα. Αυτό, παρά τις προσπάθειες του υπευθύνου της Ο. Α στο νησί, δεν κατέστη δυνατό, οπότε στην ανθρώπινη αλυσίδα διάσωσης του μικρού ροζ φλαμίνγκο, προστέθηκαν οι εργαζόμενοι στο πλοίο «Νήσος Μύκονος» και ο καπετάνιος.

Το τραυματισμένο πτηνό ταξιδεύει ήδη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πλοίου για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασής του και οι επιστήμονες του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ANIMA» έχουν προετοιμαστεί να του παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Στο νησί του Πυθαγόρα και στην περιοχή της Αλυκής Ψιλής Άμμου (πολύ κοντά στα Μικρασιατικά παράλια) βρίσκουν καταφύγιο κάθε χρόνο, οι… «νομάδες» της Μεσογείου, τα πανέμορφα ροζ φλαμίνγκο, με τη ψιλόλιγνη φιγούρα, τη γαμψή μύτη και τα λεπτά πόδια.

Ξεκουράζονται κάποιους μήνες προτού συνεχίσουν και πάλι το μεταναστευτικό τους ταξίδι από τον Βορρά στο Νότο. Η έκταση του υδροβιότοπου είναι 400 περίπου στρέμματα και αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 120 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων νησιωτικές πέρδικες, φιδαετοί και αετογερακίνες.

Πηγή: ikariaki.gr