Εδώ Κύπρος-Ειδήσεις, 26 Αυγούστου 2013

Ευρεία σύσκεψη για θέματα άμυνας σήμερα υπό τον ΠτΔ

————————————————-

Τα τεκταινόμενα στην Εθνική Φρουρά και γενικότερα θέματα άμυνας και ασφάλειας αναμένεται να τεθούν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα στην εξοχική κατοικία στο Τρόοδος.

 

Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ‘Άμυνας , οι Αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΚΥΠ.

 

Η σύσκεψη συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα το οποίο έθεσε η Επιτροπή Άμυνας διαμέσου του Προέδρου της Βουλής. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα είναι η πρώτη φορά που Επιτροπή ‘Άμυνας ζητά σύσκεψη με τον Πρόεδρο και με τους πολιτικούς αρχηγούς.

 

«Ως Επιτροπή το πράττουμε αυτό γιατί ακριβώς τα θέματα άμυνας δεν είναι θέματα που πρέπει να τυγχάνουν του οποιουδήποτε λαϊκισμού ή κομματικής εκμετάλλευσης, για το λόγο αυτό ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι για το θέμα θα πρέπει να υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις», είπε ο κ. Βαρνάβα.

 

Εξήγησε συγκεκριμένα ότι μετά από επίσκεψη της Επιτροπής τον περασμένο Απρίλιο στο ΓΕΕΦ και την ενημέρωση της οποίας έτυχε,  η Επιτροπή θεώρησε ορθό ότι θα έπρεπε να συγκληθεί σύσκεψη, σημειώνοντας ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις,  θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά, ομόθυμα και ομόφωνα.

 

«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις τέτοιες που άμεσα να δώσουν λύσεις σε πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις, παράλληλα θεωρούμε ότι θα πρέπει  να τεθούν ενώπιον της σύσκεψης εισηγήσεις και απόψεις από πλευράς του ΓΕΕΦ και του ΥΠΑΜ για εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε.

 

Πρόσθεσε ότι η ΕΦ είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πάντοτε σε ένα ζωντανό οργανισμό υπάρχουν και τα προβλήματα και ότι η αυριανή σύσκεψη δεν θα επικεντρωθεί σε ένα σημείο, αλλά να γίνει ενημέρωση και συζήτηση εφ όλης της ύλης.

 

Σε ερώτηση αν θα τεθεί συγκεκριμένα το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «εκείνο που εμείς αναμένουμε είναι αν και εφόσον προκύψουν οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις, αυτές θα πρέπει να κατατεθούν από πλευράς ΥΠΑΜ ή Αρχηγού ΓΕΕΦ».

 

«Εμείς, ως Επιτροπή ‘Άμυνας λέμε ότι πρέπει να τύχουν πλήρους ενημέρωσης οι αρχηγοί των κομμάτων και άμεσα η αυριανή σύσκεψη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις γιατί ναι υπάρχουν θέματα στην ΕΦ τα οποία θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν», συνέχισε.

 

Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί η επικείμενη άσκηση Ισραήλ-Ελλάδας στη Μεσόγειο και γενικότερα θέματα ασφάλειας στην περιοχή υπό το φως και των εξελίξεων με την κυπριακή ΑΟΖ , είπε ότι δεν είναι σε θέση η Επιτροπή να γνωρίζει τι ακριβώς θα τεθεί εκ μέρους του ΥΠΑΜ.

 

«Θεωρούμε ότι ναι αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να τεθούν, όπως και γενικότερα θέματα ενέργειας, ασφάλειας και αναμένουμε ακριβώς ότι από πλευράς ΥΠΑΜ θα γίνει μια ενδελεχής ενημέρωση σε σχέση με όλα αυτά», κατέληξε.

 

Μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις τα θέματα της Άμυνας, λέει ο Υπουργός

————————————————–

Η Κυβέρνηση με την  ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  αποδεικνύει ότι θέτει ψηλά στην ατζέντα τα θέματα άμυνας και ασφάλειας και ότι τα θέματα αυτά πρέπει να αφεθούν μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΥΠΑΜ Φώτης Φωτίου.

 

«Εμείς επιδιώκουμε συλλογικότητα, γι αυτό και θα ενημερώσουμε για την υφιστάμενη κατάσταση της ΕΦ και τα προβλήματα που έχει,  εφ όλης της ύλης,  αλλά θα παρουσιάσουμε και το όραμά για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της ΕΦ, τον οδικό χάρτη δηλαδή», ανέφερε ο κ. Φωτίου. Διευκρίνισε ότι μέσα στους σχεδιασμούς για αναδιάρθρωση είναι και το θέμα της μείωσης της θητείας, δεν είναι όμως το μοναδικό.

 

Θα γίνει επίσης ενημέρωση και για τις εξελίξεις όσον αφορά τις συνεργασίες της Κύπρου για θέματα ενεργειακής ασφάλειας.

 

Σε ερώτηση για πληροφορίες ότι αναμένεται να ζητηθεί να εξαιρεθεί το Υπουργείο από την οριζόντια μείωση του 11% που ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Φωτίου είπε ότι «αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους».

 

«Το κράτος, η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να στηρίξει την ΕΦ, θα το συζητήσουμε περισσότερο όχι αύριο, είναι θέματα θα οποία θα δούμε οι δύο Υπουργοί μετά τη σύσκεψη αυτή τη βδομάδα», εξήγησε.

 

Στο Ισραήλ ο Υπουργός Γεωργίας

———————————————-

Ο Υπουργός Γεωργίας,  Φυσικών  Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης βρίσκεται στο Ισραήλ όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων που υπογράφηκε στις 8 Αυγούστου».

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Κουγιάλης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Silvan Shalom, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση των αφαλατώσεων, στην επεξεργασία αστικών λυμάτων και στην χρήση ανακυκλωμένου νερού για γεωργικούς σκοπούς, στην ασφάλεια των υποδομών, όπως φραγμάτων και μονάδων αφαλάτωσης καθώς και άλλα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

 

Ο Υπουργός Γεωργίας επιστρέφει στην Κύπρο στις 27 Αυγούστου.

Τον πρόεδρο της Βουλής στην Πάφο επισκέφτηκε ο δήμαρχος Λέσβου

———————————————–

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτριος Φωκίων Βουνάτσος , στην Πάφο.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ Ομήρου καλωσόρισε τον Δήμαρχο Λέσβου στην Κύπρο και στην Πάφο, και αναφέρθηκε στην προσφορά του κ. Βουνάτσου στους αγώνες του ελληνισμού , αλλά ιδιαίτερα, – όπως είπε ,- στον Κυπριακό ελληνισμό. Ο κ Βουνάτσος,  είπε ο κ Ομήρου, « είναι δίπλα από την Κύπρο εδώ και δεκαετίες και ως μέλος της Βουλής των Ελλήνων , και σαν Νομάρχης και τώρα ως Δήμαρχος».

 

« Τον καλωσορίζω με πολύ αγάπη» , συνέχισε, ο κ Ομήρου, ανανεώνοντας την δέσμευση του για συνέχιση των αγώνων για τα δίκαια του ελληνισμού,  του αγώνα για τον τερματισμό της στρατιωτικής τουρκικής κατοχής, και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας.

 

Κατά την συνάντηση ανταλάγησαν απόψεις και σκέψεις  για θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά  και για τα πολιτικοοικονομικά ζητήματα.

 

Ο δήμαρχος Λέσβου ευχαρίστησε αρχικά τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και αναφέρθηκε « στον θάνατο που επήλθε στην τοπική αυτοδιοίκηση », στην Λέσβο – όπως ανέφερε- με την συγχώνευση των Δήμων. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 είπε, ήμασταν 13 Δήμοι, κ αι γίναμε ένας.

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου κατά την επίσκεψη του στον πρόεδρο της Βουλής του δώρισε μια μεταξοτυπία  από το Δημοτικό Μουσείο , μιας  εικονιζόμενης εκκλησίας και ενός ιστορικού βράχου με 114 σκαλοπάτια του νησιού του,  του περίφημου λαϊκού ζωγράφου  Θεόφιλου.

 

 

 

Ο κ Βουνάτσος απηύθυνε πρόσκληση τέλος,  στον κ Ομήρου να παραστεί στις 8 Νοεμβρίου ημέρα της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό , στις πανηγυρικές εκδηλώσεις του νησιού.

 

Ο δήμαρχος Λέσβου, σημείωσε ακόμη, πως  στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο, θα επισκεφτεί και τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ  Βάσο Λυσσαρίδη στην εξοχική του κατοικία για να συζητήσουν,-  όπως είπε,-  τα δίκαια προβλήματα του ελληνισμού που πολλαπλασιάστηκαν με την προσθήκη της ΑΟΖ,  το Σκοπιανό άλλα και άλλα θέματα.

 

Αξίζει να αναφερθεί πως με τον Δήμο Λέσβου έχουν αδερφοποιηθεί οι Δήμοι Πάφου, Πέγειας κι ο κατεχόμενος Δήμος  Λευκόνοικου .

 

Πίστη στην παράδοση συνέστησε ο Υπουργός Άμυνας από το Μαρώνι

————————————————-

Παρά τις όποιες δυσκολίες, η πίστη στην παράδοση και τα έθιμα της πατρίδας μας δίνει απαντήσεις και διεξόδους, δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

 

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρωνίου, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «η πεποίθηση ότι μπορούμε να ανασηκώσουμε το όποιο βάρος με συλλογικές προσπάθειες, ακόμα και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι πέρα για πέρα αληθινή».

 

Πρόσθεσε πως «τούτο το μήνυμα στέλλει και η χοροεσπερίδα που διοργανώνεται με επιτυχία κάθε χρόνο, ότι ενωμένοι μπορούμε να φτιάχνουμε όνειρα, να σχεδιάζουμε το μέλλον και να προωθούμε την ανάπτυξη για μια καλύτερη ζωή, δική μας αλλά και των παιδιών μας».

 

 

Όπως είπε ο κ. Φωτίου «γνωρίζω ότι πίσω από παρόμοιες πρωτοβουλίες κρύβεται μια μεγάλη δύναμη, ένα πάθος που χαρακτηρίζει όλους εσάς, τους κατοίκους της κοινότητας Μαρωνίου».

 

Συνέχισε λέγοντας πως «είναι γι’ αυτό που πιστεύω ακράδαντα ότι τα όποια μελλοντικά σχέδια και το άνοιγμα της κοινότητάς σας για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις θα τελεσφορήσουν και θα αναδείξουν τις ομορφιές, την ποιότητα ζωής και τις προοπτικές της τοπικής κοινωνίας».

 

Καταλήγοντας συνεχάρη επίσης «όσους συμμετέχουν ποικιλοτρόπως στο εορταστικό πρόγραμμα της χοροεσπερίδας για να προσφέρουν ξεχωριστές στιγμές στους παρευρισκόμενους, στιγμές χαλάρωσης στο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη την ελπίδα και το όραμα».

 

Σπείρα πλαστογράφων από την Ασία εξάρθρωσε η αστυνομία στη Λεμεσό

———————————————-

Διάταγμα κράτησης 8 ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον πέντε αλλοδαπών, τριών ανδρών από το Μπαγκλαντές και δυο γυναικών από το Νεπάλ, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και είχαν μετατρέψει την οικία τους σε εργαστήριο έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών.

 

Οι πέντε αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθηκαν χθες βράδυ σε συγκεκριμένη κατοικία στη Λεμεσό, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, του Ουλαμού Προλήψεως Εγκλημάτων και του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού, δυνάμει δικαστικού εντάλματος.

 

Στο χώρο εντοπίστηκαν δύο σφραγίδες συγκεκριμένης πρεσβείας, δύο σφραγίδες ανανέωσης άδειας παραμονής, μια πλάκα η οποία χρησιμοποιείται για δημιουργία ανάγλυφης σφραγίδας, ένα πλαστό έγγραφο άδειας προσωρινής παραμονής, αριθμός πτυχίων διαφόρων Κυπριακών κολλεγίων, τα οποία εκ πρώτης όψεως φαίνονται να είναι πλαστά, διάφορα πιστοποιητικά γάμου Δημαρχείων της Κύπρου, τα οποία επίσης εκ πρώτης όψεως φαίνονται να είναι πλαστά, το χρηματικό ποσό των €350, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής στον οποίο ανευρέθηκαν αρχεία με πτυχία διαφόρων κολλεγίων, καθώς επίσης και ένας εκτυπωτής-σαρωτής.

 

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννης Σωτηριάδης, ένας εκ των υπόπτων ισχυρίστηκε ότι κατασκεύαζε πλαστά έγγραφα, τα οποία πουλούσε σε άλλους αλλοδαπούς, για το χρηματικό ποσό των 10 με 20 ευρώ το καθένα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό αυτό άγγιζε τα 100 ευρώ.

 

“Σύμφωνα με μαρτυρία που έχει εξασφαλιστεί, φαίνεται ότι αριθμός τέτοιων εγγράφων έχουν ήδη πωληθεί σε Aσιάτες και η αστυνομία καλείται να εντοπίσει αυτά τα άτομα, σε μια προσπάθεια να τους ληφθεί κατάθεση και να εξασφαλιστεί μαρτυρία για πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης”, συμπλήρωσε.

 

Οι πέντε, πρόσθεσε ο κ.Σωτηριάδης, πέραν της παράνομης παραμονής τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, κατοχής πλάκας ή οργάνου χωρίς νόμιμη εξουσία, καθώς και αδικήματα του περί της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες νόμου.

 

Σύναψη συμφωνίας Νέας Σαλαμίνας με Dino Dkvorc

———————————————————

Η Νέα Σαλαμίνα σε ανακοίνωση της αναφέρεται στη συμφωνία που συνήψε με τον Κροάτη ποδοσφαιριστή Dino Skvorc. Ο Dino Dkvorc είναι 23 ετών και αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού αμυντικού.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ξεκίνημα της καριέρας του το πραγματοποίησε σε ομάδες της  πατρίδας  του, στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας. Τις ποδοσφαιρικές περιόδους 2007-2010 αγωνίστηκε στη Varteks (29 συμμετοχές, 2 τέρματα), την ποδοσφαιρική περίοδο 2010-2011 στη Varazdin (29 συμμετοχές) και την ποδοσφαιρική περίοδο 2011-2012 στη Lokomotiva (8 συμμετοχές). Την ποδοσφαιρική περίοδο 2012-2013 αγωνίστηκε εκτός συνόρων, στο Ισραήλ με τα χρώματα της Beitar Jerusalem (32 συμμετοχές, 1 τέρμα).

 

Ο ποδοσφαιριστής έχει περάσει με επιτυχία τις ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις και είναι άμεσα στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Νέας Σαλαμίνας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, καλωσορίζει τον Dino Skvorc στην ερυθρόλευκη οικογένεια και του εύχεται κάθε επιτυχία.

 

 

Αναχωρεί για την Ουγγαρία η Εθνική Νεανίδων στο ποδόσφαιρο

———————————————

Αναχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα η αποστολή της Εθνικής Νεανίδων Κύπρου στο ποδόσφαιρο με προορισμό την Ουγγαρία, όπου θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη ομάδα της χώρας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τους επίσημους αγώνες.

 

Η Κύπρος θα αντιμετωπίσει δύο φορές την αντίστοιχη ομάδα της Ουγγαρίας, στις 27 και 29 Αυγούστου.

 

Οι αγώνες θα είναι οι πρώτοι με προπονητή τον Άντρο Βασιλείου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑΝ)