Ερχεται Ελλάδα η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ του κόσμου

Μία αγγελία πρόσληψης διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού, η οποία δημοσιεύτηκε σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, δημιουργεί βάσιμες υποψίες πως πιθανότατα η αμερικανική αλυσίδα WalMart διατηρεί την Ελλάδα στα επενδυτικά πλάνα της.

Όπως προκύπτει από την αγγελία, το συγκεκριμένο διευθυντικό στέλεχος ζητείται για απασχόληση από μεγάλη αλυσίδα super-market με έδρα τη Θεσσαλονίκη και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν βιογραφικά σε ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία φέρει το όνομα της WalMart (walmartgr).

Εντύπωση προκαλεί βέβαια το γεγονός πως η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου παγκοσμίως επιλέγει μία “ταπεινή” αγγελία για να προσλάβει ένα ανώτατο στέλεχος σε μία αγορά, όπως η Ελληνική, στην οποία μέχρι στιγμής δεν δραστηριοποιείται.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιχειρείται να περάσουν απαρατήρητες οι όποιες επενδυτικές κινήσεις της WalMart στην Ελλάδα, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος του 2012-αρχές του 2013, είχαν προκύψει πληροφορίες πως η WalMart θα προχωρούσε σε επενδυτική πρωτοβουλία για είσοδο στην ελληνική αγορά, σε συνεργασία με τη βορειοελλαδική αλυσίδα «Βασίλαγας».

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επαληθευτεί η ύπαρξη της ή η προοπτική υλοποίησής της, θα δημιουργούνταν μεγάλα σούπερ-μάρκετ στην ελληνική αγορά αρχής γενομένης από το 2013 και στις περισσότερες πρωτεύουσες νομών.

Τα συγκεκριμένα σούπερ-μάρκετ θα πωλούσαν όλων των ειδών τα προϊόντα σε ελκυστικές τιμές, ενώ η επωνυμία τους δεν θα ήταν «WalMart».

Μάλιστα για τη «WalMart» η Ελλάδα θα αποτελούσε “πύλη εισόδου” για επέκταση και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή αγορά.

Σε ό,τι αφορά την εύρεση ακινήτων για την εγκατάσταση των καταστημάτων, θα αξιοποιούνταν ο ήδη μεγάλος αριθμός ελεύθερων χρήσης εμπορικών χώρων σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις. Όσο για τις logistics δομές της αλυσίδας, τουλάχιστον σε πρώτη φάση αρχικά, δεν θα υποστηρίζονταν από logistics center της ιδιοκτησίας της, αλλά από εταιρείες third-party logistics της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Το ακίνητο-αφετηρία και κέντρο της νέας εταιρείας θα ήταν ένα εξαιρετικά προνομιακό ακίνητο στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στο οποίο στεγαζόταν η Siemens Τηλεβιομηχανική (υπάρχουν ακόμη οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της), που έκλεισε πριν μερικά χρόνια.
Η «Βασίλαγας» διαθέτει τρία ίδια καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και αρκετά συνεργαζόμενα με την επωνυμία “3Β Markets”, τα οποία πωλούν πολλά επώνυμα προϊόντα, που αποτελούν σε μεγάλο βαθμό παράλληλες εισαγωγές από διάφορες άλλες χώρες της Ε.Ε..

ΗΜΕΡΗΣΙΑ