Η Ελλάδα στο επίκεντρο της προεκλογικής Γερμανίας

Πηγή: DW – Ειρήνη Αναστασοπούλου/Bericht aus Berlin

Παρά τις προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ να τερματίσει τις αντιπαραθέσεις και τον δημόσιο διάλογο, θεωρείται βέβαιο ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα θα αποτελέσει βασικό σημείο αντιπαράθεσης μέχρι τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.

«Προσοχή στο κούρεμα»

Πεερ Στάινμπρουκ. Σε συνέντευξη στη εφημερίδα Südwest Presse, που κυκλοφορεί αύριο, προαναγγέλλει ότι στο μοναδικό προεκλογικό ντιμπέιτ της ερχόμενης Κυριακής (01.09), θα θέσει θέμα Ελλάδας, όπως και στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής πριν τις εκλογές αρχές Σεπτεμβρίου. Στην ίδια συνέντευξη κατηγορεί την καγκελάριο ότι προετοιμάζει μυστικά ένα δεύτερο κούρεμα , «κάτι που θα ήταν παραβίαση της υπόσχεσης που έδωσε η Ευρώπη στις διεθνείς χρηματαγορές ότι το πρώτο θα ήταν και το μοναδικό». Στη θερινή συνέντευξη που μεταδόθηκε νωρίτερα το απόγευμα από το πρώτο δημόσιο κανάλι ARD ο Στάινμπρουκ χαρακτηρίζει ως αποτυχημένη της στρατηγική της κυβέρνησης για την ευρωκρίση, δεν τάσσεται αντίθετος με το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου. Σε ότι αφορά το κούρεμα συνιστά προσοχή γιατί θα μπορούσαν τελικά να κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα λάθη.

Παράθυρο στο κούρεμα;

«Μόνο λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα ως στρατηγική κατά της κρίσης είναι λανθασμένη, λείπουν ωθήσεις στον οικονομικό τομέα (…) λείπει ένα άμεσο πρόγραμμα κατά της ανεργίας των νέων» τόνισε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD. . Στο ερώτημα ένα βλέπει την Ελλάδα εκτός ευρώ ο Στάινμπρουκ απαντά αρνητικά προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα οδηγούσε στη διάλυση της ευρωζώνης. Παράλληλα δηλώνει ότι οι Γερμανοί είναι αλληλέγγυος λαός, αλλά ότι θέλει να ξέρει πού πηγαίνουν τα χρήματά του. «Κάνω συνεχώς τηn εμπειρία ότι πολλοί πολίτες ζουν με τον σκοπό να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη. Να βλέπουν την Ευρώπη ως απάντηση στις καταστροφές του 20 αιώνα και να ξέρουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η συνοχή της και απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Πάντως το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση θεωρεί ότι οι δηλώσεις της Μέρκελ στο περιοδικό Focus («προειδοποιώ κατηγορηματικά για το ενδεχόμενο κουρέματος») αφήνουν ένα παραθυράκι ανοιχτό. Πρόκειται απλά για προειδοποίηση, εκεί που ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το απέκλεισε κατηγορηματικά. Η συζήτηση για το ελληνικό κούρεμα στην προεκλογική Γερμανία προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, γιατί σε περίπτωση που γίνει, θα πρέπει οι δημόσιοι πιστωτές και κυρίως οι χώρες της ευρωζώνης και η Γερμανία, να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους που θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά στη διάρκεια της ευρωκρίσης θα πήγαιναν χαμένα δις ευρώ, χρήματα των φορολογουμένων.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/240466/i-ellada-sto-epikedro-tis-proeklogikis-germanias/#ixzz2d3LFlDpO
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook