Ο Κυπριακός Τύπος, 26 Αυγούστου 2013

Ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της Εθνικής Φρουράς και η ενεργειακή ασφάλεια, που απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην προεδρική εξοχική κατοικία, στο Τρόοδος, η επιστολή Έρογλου ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι εξελίξεις σε σχέση με την εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση της κατάθεσης του τέως Προέδρου Δ. Χριστόφια στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία και οι επιπτώσεις στους αγρότες από τη φορολόγηση της γης, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι επαφές του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη στο Ισραήλ, τα ξένα δημοσιεύματα για εμπλοκή της Κύπρου σε σενάρια πολέμου με τη Δαμασκό, καθώς και η αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Συρία για τη χρήση χημικών όπλων.

Η εφημερίδα «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Μείωση θητείας σε δύο φάσεις», γράφει στο κύριο θέμα της ότι η θητεία θα μειωθεί στην πρώτη φάση στους 18 μήνες και στη δεύτερη στους 14-15, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Άμυνας που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους τρεις μήνες, οπότε και θα ληφθούν τελικές αποφάσεις. Ακόμη, γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας αρχίζει σήμερα τις επαφές του στο Ισραήλ, μεταφέροντας στην Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας μήνυμα Αναστασιάδη και Λακκοτρύπη. Αλλού, γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές σταμάτησαν για λόγους οικονομίας να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για το προσωπικό, με την εταιρεία να λέει ότι θα μπουν ψύκτες.

«Σε αναμονή ο Γενικός Εισαγγελέας» είναι ο τίτλος στο κύριο άρθρο της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία δεν βρήκε χρόνο, λόγω φόρτου εργασίας, να ετοιμάσει την έκθεση γεγονότων για την παρουσία και τη συμπεριφορά του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφιας την περασμένη Πέμπτη, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι αναμένει από τα μέλη της Επιτροπής να του την αποστείλουν. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι μελέτη οικονομικών αναλυτών εντόπισε μια διαφορά 2.389 εκ. ευρώ, η οποία θα έπρεπε να είχε λογισθεί υπέρ των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, ώστε να μην χάσουν το 99% αλλά μόνο το 40% της συμμετοχής τους. Ακόμη, η «Σ» γράφει ότι δημοσίευμα των “Sunday Times” εμπλέκει την Κύπρο σε σενάρια πολέμου αναφορικά με τη Συρία.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Επιστολή Έρογλου με όρους», γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επιχειρώντας να θέσει προϋποθέσεις-όρους ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών, ενώ επιχειρεί να στήσει παγίδα στην ε/κ πλευρά, ζητώντας τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο έγγραφο Ντάουνερ. Αλλού, γράφει ότι καταστηματάρχες στους πεζοδρόμους Λήδρας-Ονασαγόρου δέχονται έντονες πιέσεις για να εγκαταλείψουν τα καταστήματα που νοικιάζουν, τώρα που άρχισε η ανάπτυξη της περιοχής, με στόχο πολύ υψηλότερα ενοίκια ή για να τα αξιοποιήσουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Εξάλλου, αναφέρεται ότι η Επίτροπος Διοικήσεως αποδίδει τα τελευταία συμβάντα στις Κεντρικές Φυλακές, περιλαμβανομένων και των κρουσμάτων αυτοκτονίας, στον υπερπληθυσμό και την έλλειψη ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας των κρατουμένων.

«Ξεκληρίζουν τους αγρότες» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι ο ΓΓ της ΕΚΑ καταγγέλλει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για φορολόγηση της γης επηρεάζει ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο και ειδικά τους επαγγελματίες αγρότες. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ, διά του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Γιώργου Λουκαϊδη, απάντησε χθες με γραπτά στοιχεία, στα οποία διαφαίνεται ότι πάσχει η νομιμότητα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία. Σε άλλο θέμα, η «Χ» γράφει ότι αποτελούν πονοκέφαλο για το Υπουργείο Υγείας οι πρόωρες αφυπηρετήσεις, ενώ υποστελεχομένες είναι σχεδόν όλες οι κλινικές, με το προσωπικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για εξυπηρέτηση των ασθενών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Daily” γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Αναζήτηση των χημικών», ότι η Συρία θα επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να διερευνήσουν την επίθεση με χημικά στα προάστια της Δαμασκού, εκφράζονται όμως φόβοι ότι οι αποδείξεις μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί. Επίσης, γράφει ότι αυξάνονται οι νέοι άνεργοι, ενώ οι Κύπριοι κάτω των 24 ετών έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να βρουν δουλειά. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Κύπριοι αποτελούν τη μειονότητα των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, με την πλειοψηφία να είναι Ρώσοι και Ουκρανοί.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΡΑΓ)