Βενιζέλος: Να επενδύσουμε στη σταθερότητα στην Αίγυπτο

Την ανάγκη «να επενδύσουμε στη σταθερότητα στην Αίγυπτο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα, Ταρέκ Άντελ, εν όψει και της επίσκεψής του την ερχόμενη Πέμπτη (5/9/2013), στο Κάιρο.

«Η σταθερότητα στην Αίγυπτο είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και επειδή η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνδέονται με στενούς ιστορικούς δεσμούς -έχουμε εκεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τις ελληνικές κοινότητες, ελληνικές επιχειρήσεις- υπάρχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον να εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο η κατάσταση» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, θέλουμε να βοηθηθεί η μεταβατική κυβέρνηση του Καΐρου, ώστε να διασφαλίσει την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη και έτσι η Αίγυπτος να ζήσει ειρηνικά, να επανέλθει στην πλήρη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, να έχει κάθε Αιγύπτιος πολίτης το δικαίωμα στην προοπτική, στο μέλλον, σε μια ειρηνική διευθέτηση της ζωής του. Και επειδή όλη η περιοχή, η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι ταραγμένη, πρέπει να επενδύσουμε στη σταθερότητα στην Αίγυπτο.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Βενιζέλος είπε «θέλουμε να καταδικαστεί απερίφραστα η χρήση χημικών όπλων, η οποία είναι ειδεχθές έγκλημα, προσβάλλει κάθε ανθρωπιστικό ιδεώδες, προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει «να διαφυλαχθεί η προοπτική της πολιτικής διαδικασίας. Πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητα για τη λεγόμενη “Γενεύη ΙΙ”, μέσα από την οποία μπορεί να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Συρίας που είναι επίσης μια χώρα καθοριστική για την ευρύτερη περιοχή».

Εμείς, διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος, «προετοιμαζόμαστε από κάθε άποψη και είμαστε σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, γιατί και με τις χώρες του Αραβικού κόσμου έχουμε πολύ στενή συνεργασία και επαφή προς την κατεύθυνση αυτή».-

Τηλεφωνικές επαφές Βενιζέλου με ομόλογούς του για Συρία – Αίγυπτο

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος είχε, σήμερα, τηλεφωνική συνομιλία με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton, η οποία έλαβε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει μαζί του ενόψει των εξελίξεων στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την κα Ashton και για την επικείμενη επίσκεψή του στο Κάιρο, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος είχε, επίσης, σήμερα, τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο για τα θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, όσο και για τα θέματα που σχετίζονται με την Αίγυπτο με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Laurent Fabius και τον Βέλγο ομόλογό του, Didier Reynders, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Κάιρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ επικοινώνησε, επίσης, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, με τον οποίο συνομίλησε για την κατάσταση στη Συρία και ειδικότερα για την ανάγκη προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών.

Αύριο, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό, λόγω της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στη χερσόνησο του Σινά και ειδικότερα στην περιοχή κοντά στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης.