Εισαγγελική και πειθαρχική έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ ζητεί ο Άρειος Πάγος – Μυστήριο με Ελληνοαμερικανό

Τη διενέργεια εισαγγελικής και πειθαρχικής έρευνας για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, παρήγγειλε η εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με αφορμή την αναφορά, που κατέθεσε χθες η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, αλλά και τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά τόσο στην εφημερίδα το «Παρόν», όσο και στην εκπομπή εκπομπή «επί του πιεστηρίου» του Kontra Channel.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε την αναφορά της συντονιστικής επιτροπής στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση και να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα σε αυτή.

Παράλληλα, διαβίβασε την αναφορά και στον προϊστάμενο επιθεώρησης των δικαστηρίων ώστε να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες της 5ης τακτικής ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση.

Στην αναφορά της η συντονιστική επιτροπή, επικαλείται πρόσφατη συνέντευξη της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά στην εφημερίδα «το Παρόν» όπου καταγγέλλει την 5η ειδική ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, Έλενα Πεδιαδίτη, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως αναφέρει η κ. Γεωργαντά η ανακρίτρια «της ζήτησε και συναντήθηκαν εκτός του γραφείου της, σε άλλον χώρο».

Επίσης, καταλογίζει στη δικαστική λειτουργό, ότι «διέπραξε ανεξήγητη επιλεκτική αξιοποίηση σημαντικότατων καταθέσεων βασικών μαρτύρων, όπως π.χ. της κατάθεσης του προκατόχου του κ. Γεωργίου, Εμμ. Κοντοπυράκη, αναφορικά με τον τρόπο κατά τον οποίο η σημερινή ΕΛΣΤΑΤ αποδέχθηκε, εντελώς παθητικά και αντίθετα με την πάγια εθνική πρακτική, τη διόγκωση του ελλείμματος».

Ακόμη, όπως επισημαίνει η συντονιστική επιτροπή, η Γεωργαντά σε άλλη συνέντευξή της, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στην κατ’ ιδίαν συνάντησή της με την ειδική ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη στο σπίτι της τελευταίας παρών ήταν ένα ακόμη πρόσωπο, το οποίο παρουσίασε ως φίλο της η δικαστικός. […]

Σύμφωνα με την ίδια, αναφέρει η επιτροπή, πρόκειται για «άγνωστο, που μιλούσε σπαστά ελληνικά και αυτοσυστήθηκε ως Ελληνοαμερικανός» και «θέλησε να μάθει λεπτομέρειες για τη σταδιοδρομία της κας Γεωργαντά, για την παραμονή της στις ΗΠΑ, τις επιστημονικές έρευνές της και γενικά το “background” της».

Η συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων, επισημαίνει στην αναφορά της πως όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, «για άνωθεν και έξωθεν παρεμβάσεις στην ΕΛΣΤΑΤ με στόχο την τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, είναι αδιανόητο να παραμείνουν χωρίς ενδελεχή και τεκμηριωμένη δικαστική έρευνα».

Υπενθυμίζεται ότι από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε διαταχθεί έρευνα και με αφορμή την αναφορά που είχε καταθέσει προ ημερών για την ίδια υπόθεση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Ι. Αδαμόπουλος
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr