Ελλάδα και Αυστραλία έτοιμες (;) να υπογράψουν την συμφωνία για τουριστική βίζα σε νέους

Ελλάδα και Αυστραλία δηλώνουν εδώ και καιρό έτοιμες να υπογράψουν τη συμφωνία για τουριστική βίζα σε νέους με δικαίωμα εργασίας, αλλά δεν την έχουν υπογράψει ακόμα. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της ΡΗΡ, για την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας απαιτούνται οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών οι οποίες δεν  έχουν συγκεντρωθεί όλες.

Άλλωστε, όπως έλεγαν στην ΡΗΡ καλά ενημερωμένες πηγές του ΥΠΕΞ, όλες οι προεργασίες έχουν γίνει από την προηγούμενη ηεσία του ΥΠΕΞ, αλλά “τέτοιου είδους συμφωνίες παίρνουν άνω απ΄δύο χρόνια για την υπογραφή τους.  Εάν, τελικά, η παρούσα σύμβαση υπογραφεί πριν τη διετία αυτό θα αποτελεί χρόνο – ρεκόρ για μία τέτοια συμφωνία”.

Απέδιδαν δε την φραστική ¨σπουδή” που πρόσφατα επιδεικνύουν οι ομογενείς, κυρίως, βουλευτές της Αυστραλίας για την υπογραφή της, τις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου και στις προεκλογικές ανάγκες προσέλκυσης ψηφοφόρων……

Πάντως, ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Τόνι Μπερκ, επανέλαβε ότι η Αυστραλία είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία για την παραχώρηση βίζας σε νέους από 18 έως 30 χρόνων και την ανταλλαγή τους για διακοπές και εργασία.

«Η υπογραφή της συμφωνίας εξαρτάται από την Ελλάδα» είπε ο κ. Μπερκ, επαναλαμβάνοντας και πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ.
Υπενθυμίζεται όμως πως και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, σε συνέντευξη στην καθημερινή ελληνική εκπομπή της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Αυστραλίας SBS δήλωσε ότι και η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία. «Αν τη φέρει η Αυστραλία, θα μπουν άμεσα οι υπογραφές» είπε ο κ. Γεροντόπουλος.

Τώρα ο κ. Μπερκ λέει πως ο σχετικός φάκελος είναι στην Αθήνα, κάνοντας τη σχετική δήλωση στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, τον οποίο συνάντησε την Παρασκευή, συνοδευόμενος από τη βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, Νίκος Παπαστεργιάδης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι είναι εντυπωσιασμένος υπέρ του δέοντος με το υπό ανέγερση Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας, ένα κτίριο 15 ορόφων στο κέντρο της Μελβούρνης που αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου.

Σύμφωνα με το Νίκο Παπαστεργιάδη, ο Αυστραλός υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσει η Ελληνική Κοινότητα με πνευματικούς ανθρώπους της Αυστραλίας και του εξωτερικού.

«Μια δραστηριότητα που δεν περιορίζεται στα όρια της Κοινότητας αλλά επεκτείνεται στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία» όπως είπε ο κ. Μπερκ.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον υπουργό ότι για να αναπτυχθεί όπως πρέπει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, θα πρέπει να στελεχωθεί σωστά και κάποια μέλη του προσωπικού του θα πρέπει να αμείβονται με επιχορηγήσεις της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, μίλησε για τρεις θέσεις: Ενός συντονιστή των προγραμμάτων της ελληνικής γλώσσας, ενός οργανωτή των εκδηλώσεων και ενός υπεύθυνου για τα αρχεία του ελληνισμού.

Ο υπουργός συμφώνησε και είπε πως στα θέματα αυτά θα συνεργαστεί με την Κοινότητα μετά τις εκλογές, αν φυσικά το Εργατικό κόμμα διατηρηθεί στην εξουσία.

Με στοιχεία από Neoskosmos.com