Ο Κυπριακός Τύπος, 27 Αυγούστου 2013

Οι συλλήψεις ενός επιχειρηματία και δύο αστυνομικών σε σχέση με την υπόθεση της αγοραπωλησίας τ/κ γης στη Δρομολαξιά από το Ταμείο Συντάξεων της Cyta είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κατάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, οι εξελίξεις αναφορικά με την παρουσία του τέως Προέδρου Χριστόφια στην Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, η μεταφορά του πρώην Υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη στις Κεντρικές Φυλακές, από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, η αναμενόμενη για σήμερα απόφαση της ΔΕΦΑ σε σχέση με την προμήθεια φυσικού αερίου από την ρωσική ITERA, αλλά και η κατάσταση στη Συρία.

«Οι πρώτες συλλήψεις για το σκάνδαλο» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της «Αλήθειας» που αναφέρεται στις εξελίξεις στο θέμα της αγοραπωλησίας τ/κ γης από το Ταμείο Συντάξεων της Cyta και γράφει ότι η Αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη του γνωστού επιχειρηματία και Προέδρου της Αλκής Νίκου Λίλλη και δύο λοχίων της ΚΥΠ, ενώ ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και εναντίον τέταρτου προσώπου. Αλλού, γράφει ότι παρελήφθη χθες στη Γενική Εισαγγελία η έκθεση γεγονότων της Ερευνητικής Επιτροπής για την παρουσία ενώπιον της του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, την περασμένη Πέμπτη. Ακόμη, η «Α» γράφει ότι η ΔΕΦΑ αποφασίζει σήμερα για τη βελτιωμένη πρόταση της ρωσικής ITERA για την προμήθεια φυσικού αερίου.

“Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Τρεις στο κελί για την τ/κυπριακή γη» και γράφει ότι οι τρεις συλληφθέντες θα παρουσιαστούν σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για έκδοση διατάγματος κράτησής τους, ενώ προστίθεται ότι αναμένεται να συλληφθούν και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι οδεύει προς αναβολή η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, καθώς τέσσερα μεγάλα δικηγορικά γραφεία αποφάσισαν να προσφύγουν στο Ανώτατο ζητώντας έκδοση ενδιάμεσης απόφασης για αναβολή της γενικής συνέλευσης, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πραγματικό ύψος της συμμετοχής του κάθε μετόχου. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης καταθέτει σήμερα στην Ερευνητική Επιτροπή, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης κατά του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Τους έκαψαν οι επιταγές», γράφει σε σχέση με το ακίνητο στη Δρομολαξιά ότι οι έρευνες του ΤΑΕ Αρχηγείου σε τράπεζες κατέδειξαν την έκδοση επιταγών αλλά και ρευστού επ’ ονόματι αστυνομικών, καθώς και τον εκδότη τους, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να τεθούν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα που άναψε χθες το πράσινο φως για την έκδοση των τεσσάρων ενταλμάτων σύλληψης. Αλλού, κάνει λόγο για οργή για το αλαλούμ με τον φόρο ακινήτων και γράφει ότι αγανακτισμένοι πολίτες συνεχίζουν να προσέρχονται μαζικά στα επαρχιακά γραφεία του Κτηματολογίου και του ΤΕΠ, ζητώντας εξηγήσεις για τη φορολογία. Επίσης, γράφει ότι έκανε έφεση και μπήκε στο κελί ο πρώην Υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Ενώπιον παράνομης Επιτροπής ο Πρόεδρος;» ότι ο Γενικός Εισαγγελέας κλήθηκε χθες από τους νομικούς συμβούλους του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας να εξετάσει όχι μόνο την καταγγελία τους για το παράνομο της σύστασης της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία αλλά και να το πράξει κατ’ επειγόντως και πριν την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον της. Επίσης, γράφει ότι η Κυβέρνηση διαλύει την κοινωνική πολιτική, καθώς προωθεί το κλείσιμο του ΚΟΑΓ. Σε άλλο θέμα, η «Χ» γράφει ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται οι μεθοδεύσεις για άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με τίτλο «Συλλήψεις για τη συμφωνία με τη Cyta» γράφει για το θέμα της επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής στη Δρομολαξιά, ότι η σύλληψη του επιχειρηματία Νίκου Λίλλη και των δυο αστυνομικών της ΚΥΠΕ έγινε μετά την αναφορά του επιχειρηματία Χαράλαμπου Λιοτατή ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για έκδοση επιταγών ύψους 10.000 ευρώ στους δύο αστυνομικούς. Επίσης γράφει ότι το Υπουργικό προσανατολίζεται σε μείωση της στρατιωτικής θητείας. Εξάλλου, γράφει ότι η Κύπρος είναι καλά προετοιμασμένη για ενδεχόμενη υποδοχή προσφύγων από τη Συρία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Τρεις συλλήψεις για τη σκοτεινή αγοραπωλησία γης» γράφει ότι οι συλληφθέντες για την υπόθεση της αγοραπωλησίας τ/κ γης στη Δρομολαξιά αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη και διαφθορά. Αλλού γράφει ότι πρώην κρατικοί αξιωματούχοι προσφεύγουν ενάντια στις περικοπές των πολλαπλών συντάξεων. Επίσης αναφέρει ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στη Συρία έφθασαν κοντά στα θύματα της επίθεσης με χημικά όπλα, παρά την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον τους.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΚ