Στον απόηχο του επιτυχημένου 17ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ και της ΝΕΠΟΜΑΚ

Από το βήμα του επιτυχημένου 17ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ και της Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ, που, ως γνωστόν, πραγματοποιήθηκαν στην Λευκωσία, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», από τις 21 μέχρι τις 22 Αυγούστου, την έναρξη των οποίων κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης,  απευήθυναν χαιρετισμούς, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, η Επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Καίτη Κληρίδου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Χρίστος Καραολής και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών Μάριος Ιερωνυμίδης.

Χαιρετισμούς επίσης απευήθυναν και αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων. Οι Απόδημοι ενημερωθηκαν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις εξελίξεις στα θέματα υδρογονανθράκων από τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και για την οικονομία από τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη. Το απόγευμα το Κεντρικό Συμβούλιο μετέβη στο προεδρικό, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και κατάθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου.

> Ακολουθησε δεξίωση από τον πρόεδρο και τη σύζυγό του προς τιμήν των συνέδρων. Το συνέδριο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα – ΠΣΕΚΑ χαιρέτισε τη δεύτερη μέρα ο πρέσβης των ΗΠΑ, John Koening, στη συνέχεια ακολουθησαν ομιλίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Στυλιανίδη, του Πρόεδρου της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, του Πρόεδρου του National Coordinated Effort of Hellenes κ. Andy Manatos και της Δρος Ολγας Σαραντοπούλου Γενικής Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

> Ακολούθησε έγκριση ψηφισμάτων και εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΣΕΚΑ με πρόεδρο τον κ. Φίλιπ Κρίστοφερ.

> Την Παρασκευή 23 Αυγούστου δοθηκε συνέντευξη Τύπου στις 10 π.μ., στην αίθουσα «Ελιά» του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία».\

Ενώ ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ανακηρύχθηκε επίτιμος Δήμαρχος Κερύνειας\

Ομιλία Σαραντοπούλου

Η Δρ Ο. Σαραντοπούλου στην ομιλία της τόνισε την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του ΣΑΕ για τη διατήρηση των αξιών του Απανταχού Ελληνισμού και επεσήμανε πως “…η διοργάνωση αυτής της συνάντησης των αποδήμων μας από όλα τα μέρη του κόσμου στην Κύπρο μας, επεσήμανε, είναι η δική σας υπόσχεση προς την πατρίδα ότι είστε στο πλευρό της με κάθε τρόπο συνδράμετε τις προσπάθειες της ηγεσίας του τόπου στην ευημερία της Μεγαλονήσου και των κατοίκων της. Πάνω από όλα όμως είναι η υπόσχεση όλων μας ότι δεν ξεχνούμε και με το ίδιο πάθος, την ίδια ένταση,την ίδια αφοσίωση, συνεχίζουμε τον αγώνα στίς χώρες όπου ζούμε για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων του Κυπριακού Λαού, την επανένωση της Κύπρου, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής”.

Επαναδιατυπώνοντας τις θέσεις στο Κυπριακό πρόβλημα, η κυρία Σαραντοπούλου είπε:

“Ζητούμε την επανένωση της Μεγαλονήσου, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των χιλιάδων εποίκων, την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, την επιστροφή των Κυπρίων που βίαια ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας,. Ζητούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων. Ζητούμε να σταματήσει η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και να προστατευθούν τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Όλα αυτά με παρέμβαση τόσο της ΕΕ όσο και των εμπλεκομένων διεθνών οργανισμών”.

Συναντήσεις

Τέλος, η κυρία Σαραντοπούλου, στα πλαίσια του συνεδρίου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, άλλους πολιτικούς καθώς και με προσωπικότητες του οικονομικού και πνευματικού κόσμου της Μεγαλονήσου.

Ρεπορτάζ,  Angela Mikallou-Jourdan

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Η Παγκόσμια Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου  με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.