Μαρσάρει η πολεμική μηχανή για επέμβαση στην Συρία – Επιθεωρητές του ΟΗΕ για μια τελευταία “ματιά” πριν το χτύπημα!

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ κατευθύνθηκαν σήμερα προς έναν από τους τόπους της επίθεσης με χημικά όπλα, η οποία αποδίδεται στο συριακό καθεστώς, αφού διέκοψαν χθες Τρίτη την αποστολή τους για λόγους ασφαλείας.

Eρευνούν τη χημική επίθεση που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στις 21 Αυγούστου στη Μουανταμίγιατ αλ-Σαμ και στην ανατολική Γούτα, δύο ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες στη δυτική και την ανατολική Δαμασκό.

Παρά τα πυρά που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή τους, οι επιθεωρητές μετέβησαν τη Δευτέρα στη Μουανταμίγιατ αλ-Σαμ όπου πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια “παραγωγική” συλλογή αποδείξεων.

Επρόκειτο να συνεχίσουν χθες Τρίτη, όμως η αποστολή τους ανεστάλη για λόγους ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι τους λένε πως είναι βέβαιοι για την ευθύνη του συριακού καθεστώτος και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.

Έτσι, θεωρείται θέμα χρόνου θεωρείται πλέον ένα χτύπημα στη Συρία με τη συμμετοχή τουλάχιστον Αμερικανικών και Βρετανικών δυνάμεων, ενώ και η Γαλλία δια στόματος Ολάντ μπαίνει στο παιχνίδι.

Όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για ένα χτύπημα με τη χρήση αεροπλάνων και πυραύλων με στόχο βάσεις του Συριακού στρατού ώστε να μπορέσει η συριακή αντιπολίτευση να κερδίσει τον πόλεμο στο έδαφος.

Στη λογική της επέμβασης στη Λιβύη αναμένεται να είναι το χτύπημα και στη Συρία με στόχο να αποδυναμωθεί το καθεστώς Άσαντ.
Διαβάστε εδώ τα σχέδια για το χτύπημα κατά της Συρίας

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μάλιστα λόγο (ανεπίσημα) για χτύπημα που θα ξεκινήσει ως την Πέμπτη.

Όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για έναν τριήμερο βομβαρδισμό με ταυτόχρονη επέλαση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο έδαφος.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. «Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν… όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος», είπε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο πρόταση για ψήφιση σχετικά με την αντίδραση της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν συντάξει σχέδιο για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση προκειμένου να «αποτρέψουν» την κυβέρνηση αλ-Άσαντ να κάνει χρήση τέτοιου είδους όπλων στο μέλλον, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Κάμερον

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία, για δεύτερη φορά, με τον Κάμερον, στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με τη Συρία, κατά την οποία συζήτησαν τις πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Οι δύο ηγέτες θα έχουν τις επόμενες ημέρες τακτική επικοινωνία.

Η Γαλλία είναι «έτοιμη να τιμωρήσει» όσους παίρνουν «την απάνθρωπη απόφαση να δηλητηριάσουν αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Όλα τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συριακό καθεστώς διέπραξε αυτή την άθλια επίθεση», είπε. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την στρατιωτική της υποστήριξη, εντός των ορίων των δεσμεύσεών της προς την Ευρώπη.

Οι Ρώσοι την ίδια ώρα παρά τη σκληρή γλώσσα εναντίον μιας πιθανής επέμβασης των δυτικών στη Συρία, έσπευσαν να απομακρύνουν 180 πολίτες τους από τη Λαττάκεια.

Το ότι όλα είναι θέμα ωρών ίσως φαίνεται και από την κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο. Σήμερα ο Βρετανός πρέσβης έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών και όλα δείχνουν ότι θα ζητηθεί τουλάχιστον η άδεια μεταφοράς στρατιωτικών αεροσκαφών και υλικού δια μέσου του ελληνικού εναέριου χώρα.
Παράλληλα οι αμερικανοί αν και επισήμων δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη τίποτα θα ζητήσουν την πλήρη χρήση της βάσης της Σούδας όπου ήδη οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Ο “πόλεμος των βίντεο”

Την ίδια ώρα διεξάγεται ο παράλληλος ψυχολογικός πόλεμος με τη χρήση της τεχνολογίας του διαδικτύου.
Το καθεστώς σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η συριακή αντιπολίτευση εγκληματεί διαρρέει δυο βίντεο. Το ένα παρουσιάζει σκληρές εικόνες με αντάρτες να εισβάλουν σε ταχυδρομείο και στη συνέχεια να πετούν τους υπαλλήλους από την ταράτσα, ενώ σε ένα δεύτερο αντάρτες κάνουν χρήση χημικών όπλων εναντίον στρατιωτών του καθεστώτος.

NewsIt.gr