Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία

«Η Βρετανία έχει σχεδιάσει μια απόφαση με την οποία καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι». Με αυτήν την δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας,Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να υποβάλλει σήμερα στοΣυμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και εγκρίνει τη λήψη «απαραίτητων μέτρων».

«Ανέκαθεν λέγαμε πως θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του έναντι της Συρίας. Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να το κάνουμε», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν δήλωσε πως «ο οργανισμός που ασχολείται με τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας δεν μπορεί να είναι απών. Το Συμβούλιο πρέπει επιτέλους να βρει την ενότητα και να δράσει. Πρέπει να χρησιμοποιήσει το κύρος του για να διατηρήσει την ειρήνη».

Ο κ. Μπαν δήλωσε ακόμη πως οι εικόνες από την επίθεση κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη Τετάρτη, «δεν μοιάζουν με τίποτε απ’ ό,τι έχουμε δει στον 21ο αιώνα», ενώ ζήτησε να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να διαπιστώσουν αν έγινε πράγματι χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης.

«Είναι σημαντικό να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα. Μια ερευνητική ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται τώρα επί του πεδίου για να κάνει ακριβώς αυτό. Μόλις μέρες μετά την επίθεση, έχουν συγκεντρώσει πολύτιμα δείγματα και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες. Η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει τη δουλειά της», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ συνεχίζει σήμερα κανονικά την επιτόπια έρευνα στις περιοχές όπου φέρεται πως πραγματοποιήθηκε η φονική χημική επίθεση.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «είναι ξεκάθαρο πως έγινε χρήση κάποιου είδους ουσίας, η οποία σκότωση πολλούς ανθρώπους στις 21 Αυγούστου», τόνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε αντρίδραση χρειάζεται πρώτα απόφαση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις για ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία στο προσεχές διάστημα, αυξάνεται και ο αριθμός των χωρών που δηλώνει απρόθυμος να λάβει μέρος σε μία στρατιωτική επέμβαση που δεν θα έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τηνΙταλία και τη Νορβηγία να πρωτοστατούν.

Η Ρωσία και η Κίνα, που θεωρούνται σύμμαχοι της Συρίας, έχουν στο παρελθόν ασκήσει βέτο σε αποφάσεις κατά της Συρίας και αναμένεται να εμποδίσουν την επικύρωση οποιασδήποτε απόφασης που θα εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και προειδοποίησε πως «οι προσπάθειες να υπάρξει στρατιωτική λύση θα οδηγήσουν μόνο σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής» στη Συρία και την περιοχή.

Και ο Ανώτατος Ηγέτης του ΙράνΑγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ προειδοποίησε την Τετάρτη πως μία επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράν θα είναι «καταστροφική» για τη Μέση Ανατολή. «Η περιοχή μοιάζει με μπαρουταποθήκη και το μέλλον είναι αβέβαιο», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.

Εν τω μεταξύ η αβεβαιότητα που περιβάλλει την Συρία έχει οδηγήσει σε πτώση τα χρηματιστήρια διεθνώς, ενώ οι τιμές του πετρελαίου «έχουν εκτοξευθεί».

Fortunegreece.com