Εδώ Κύπρος-Ειδήσεις, 29 Αυγούστου 2013

Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια της Κύπρου, του πληθυσμού και του τουρισμού της ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων στη Συρία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ύστερα από διυπουργική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν αναμένει να βρεθεί η Κύπρος προ οποιασδήποτε έκπληξης, μέσα στα πλαίσια των ορίων, των δυνατοτήτων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών, οι Υπουργοί Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών και Έργων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όλα τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων στην περιοχή, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν συμφωνίες για χρησιμοποίηση του εδάφους της Κύπρου προς εξυπηρέτηση πολιτών φίλων χωρών προς την Κύπρο. «Υπάρχουν τα συγκεκριμένα σχέδια που προνοούνται από τις συμφωνίες και η Κύπρος θέλει για παν ενδεχόμενο να είναι έτοιμη», είπε ο κ. Κασουλίδης.

 

Δεν έγινε καμία νύξη για χρήση των Βάσεων Ακρωτηρίου, λέει η Κυβέρνηση

——————————-

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για χρησιμοποίηση της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου για ενδεχόμενη επιχείρηση στη Συρία.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα το λέγαμε».

«Νομίζω ότι υπάρχει ήδη δήλωση του Υπουργού Αμυνας ότι δεν μας έχει γίνει κάποια νύξη, όπως και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι δεν έχει ζητηθεί το παραμικρό από την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τη χρησιμοποίηση των Βάσεων Ακρωτηρίου για εξόρμηση», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν με βάση το πρωτόκολλο πρέπει να ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία το Λονδίνο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «είθισται να υπάρχει μια συνεννόηση και θεωρούμε ότι αν η Βρετανία θέλει να χρησιμοποιήσει τις Βάσεις για τον οποιονδήποτε σκοπό, θα ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει το παραμικρό».

Είπε ακόμη ότι δεν έχει συζητηθεί θέμα χρήσης της Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου.
Νομοσχέδιο για «σταύρωμα» κονδυλίων Cyta και τρία μνημονιακά ενέκρινε το Υπουργικό

————————–

Νομοσχέδιο το οποίο προνοεί το «σταύρωμα» κονδυλίων της Cyta και την έγκριση των σχετικών δαπανών από τον Υπουργό Οικονομικών, ενέκρινε κατά τη χθεσινή του συνεδρία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε μετά το πέρα της συνεδρίας ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με τίτλο ‘Ο περί του Προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου του 2013’ το οποίο», όπως εξήγησε, «προνοεί τη σταύρωση κονδυλίων για την ΑΤΗΚ» με αποτέλεσμα πλέον «οι δαπάνες να γίνονται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Οικονομικών».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο καλύτερος έλεγχος και η παρακολούθηση των δαπανών για καλύτερη οικονομική διαχείριση των κονδυλίων της ΑΤΗΚ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιολόγησης των κινδύνων που τυχόν αναληφθούν από τον Οργανισμό αυτό.

Στη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο-πρόταση του Υπουργού Οικονομικών με το οποίο, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επεκτείνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις και σε επίπεδο συμμετεχόντων σε εγκεκριμένα ταμεία προνοίας.

Δηλαδή ανά εργαζόμενο από το ποσό που του αναλογεί ασφαλίζονται οι πρώτες 100.000 ευρώ, εξήγησε.

 

Κυβέρνηση: Θέμα νομιμότητας ή όχι της Ερευνητικής αν και εφόσον αμφισβητηθεί νομικά

——————————-

Συντηρείται η δημόσια συζήτηση για τη νομιμότητα της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία και συνεχίζουν να εκφράζονται διιστάμενες νομικές απόψεις.

Η Κυβέρνηση διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου δήλωσε χθες ότι το θέμα της νομιμότητας ή όχι του διορισμού της ερευνητικής επιτροπής για την τραγωδία που βιώνει η κυπριακή οικονομία, «θα προκύψει όταν και εφόσον αποφασίσουν κάποιοι να την αμφισβητήσουν μέσω νομικών διαδικασιών».

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν διιστάμενες νομικές απόψεις για τη γνωστή τροποποίηση του Νόμου περί διορισμού Ερευνητικών Επιτροπών.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πολιτική διάσταση του θέματος είναι μία, ότι «ο λαός απαιτεί να μάθει όλη την αλήθεια για το πώς φτάσαμε μέσα σε πέντε χρόνια σε αυτή την οικονομική τραγωδία, απαιτεί επίσης απόδοση ευθυνών».

«Η ακροαματική διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής έγινε δημοσίως και όχι πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων ποινικών ανακριτών. Το χειρότερο όλων, όμως, σε αυτή την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα μας είναι η αμφισβήτηση των θεσμών που αποτελούν στήριγμα για την αξιοπιστία της χώρας», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως θα ήταν προπέτασμα καπνού η περίπτωση προσφυγής του ΑΚΕΛ στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα της Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς δεν θεωρούμε προπέτασμα καπνού καμιά επιλογή οποιουδήποτε στο πλαίσιο της νομιμότητας», προσθέτοντας ότι «εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς και εάν οι θεσμοί δίνουν αυτή τη δυνατότητα, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να χαρακτηρίσουμε έτσι αυτή την επιλογή».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν νομικές επιλογές και ότι υπάρχουν παράλληλα και διιστάμενες απόψεις, υπενθυμίζοντας ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο για το διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής, «οι συνεδριάσεις, οι συσκέψεις γίνονταν στη Νομική Υπηρεσία με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

«Άρα, για τον τρόπο που διορίστηκε η Επιτροπή υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα», συνέχισε.

Ο Αναπληρωτής ΚΕ είπε ότι είναι σεβαστές οι νομικές διιστάμενες απόψεις και ότι η νομική επιλογή, αν υπάρχει, για αμφισβήτηση δια της δικαστικής οδού της νομιμότητας της Επιτροπής, είναι στη διάθεση του καθενός.

 

Ομήρου: Λογαριάζουν λάθος όσοι επενδύουν σε κακή λύση στο Κυπριακό λόγω οικονομίας

——————————

Το μήνυμα ότι ο αγώνας για ελευθερία και επιστροφή θα συνεχιστεί και «ας μην  λογαριάζουν λάθος» όσοι κακόπιστοι τρίτοι επενδύουν σε ατιμωτική συνθηκολόγηση και αποδοχή κακής λύσης στο Κυπριακό λόγω της οικονομικής κρίσης, έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων» που διοργάνωσε στο Πάρκο Αχερίτου ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, και την οποία ανέγνωσε λόγω ασθενείας του Προέδρου της Βουλής, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ο Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι «ο λαός μας δεν θα γονατίσει εξ αιτίας των οικονομικών δυσκολιών», αλλά «θα υπερβεί την κρίση και θα ξαναζωντανέψει την οικονομία» και «όπως και το 1974 μετά την τραγωδία όταν μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια ξαναδημιούργησε μια υγιή και ακμάζουσα οικονομία έτσι και τώρα με αξιοποίηση των αστείρευτων δυνάμεων και δυνατοτήτων του θα αποκαταστήσει συνθήκες ανάπτυξης προόδου και κοινωνικής συνοχής».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η συντήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας, αποτελεί επιτακτικό χρέος και «εκ των ουκ άνευ» προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή, υποδεικνύοντας πως εκδηλώσεις όπως η αποψινή, αποτελούν πράξεις υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού που διερχόμενος δια πυρός και σιδήρου συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.

 

ΚΤΚ: Ορθό το 18% της Λαϊκής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Κύπρου

—————————–

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) σε ανακοίνωσή της υπερασπίζεται την ορθότητα υπολογισμού του ποσοστού συμμετοχής της Λαϊκής Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα και δηλώσεις στα ΜΜΕ με τα οποία είχε αμφισβητηθεί.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ποσοστό συμμετοχής της Λαϊκής Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου υπολογίσθηκε στη βάση της εύλογης καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που μεταβιβάστηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου στις 29 Μαρτίου 2013, σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης του ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου KPMG Λονδίνου και λαμβάνοντας υπόψη την εύλογη καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου (πριν την απορρόφηση των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων) κατά την ίδια ημερομηνία σύμφωνα με την έκθεση του εν λόγω οίκου.

 

Καλογήρου: Η Κεφαλαιαγορά δεν εξετάζει την καταλληλότητα των μετόχων των εκδοτών

—————————–

Μόνο στην περίπτωση που μεγαλομέτοχος μιας δημόσιας εταιρείας ή τράπεζας κατέχει πέραν του 30% του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να επέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναγκάζοντας τον να υποβάλει ολική δημόσια πρόταση εξαγοράς της εταιρείας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η “κακή” Λαϊκή κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου που αγγίζει το 18%.

“Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν εξετάζει την καταλληλότητα των μετόχων των εκδοτών όπως εξετάζει την καταλληλότητα των μετόχων των ΚΕΠΕΥ και άλλων εποπτευόμενων οργανισμών”, είπε η κ. Καλογήρου, προσθέτοντας ότι “στην περίπτωση τραπεζών, την καταλληλότητα του μετόχου εξετάζει η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ)”.

“Δεν μπορεί η Επιτροπή να επέμβει στο 18% εκτός και μόνο πληροφοριακά η ΚΤ να μας ενημερώσει ότι έχει ελέγξει τον μέτοχο”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι για πληροφόρηση και μόνο, η ΚΤ θα μπορούσε να ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την άδεια που έχει δώσει.

“Στην μόνη περίπτωση που μπορεί να επέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι με βάση το νόμο περί εξαγορών και συγχωνεύσεων όταν κάποιος ξεπεράσει το 30%”, σημείωσε.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, ο μεγαλομέτοχος υποχρεούται να υποβάλει ολική δημόσια πρόταση εξαγοράς της εταιρείας.

 

Κεφαλαιαγορά: Πριν τη ΓΣ να δοθούν στους μετόχους της Κύπρου οι οικονομικές καταστάσεις

——————————–

Την ανάγκη να δοθούν στους μετόχους/επενδυτές βασικές χρηματοοικονομικές πληροφορίες για τη νέα Τράπεζα Κύπρου, πριν την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, εκφράζει η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Τράπεζα Κύπρου  έχει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της με βάση το νόμο περί διαφάνειας από την ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεων για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι η Επιτροπή γίνεται “δέκτης παραπόνων και καταγγελιών από επενδυτές για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης τους από την Τράπεζα Κύπρου σε σχέση με τη χρηματοοικονομική κατάσταση της νέας τράπεζας που έχει διαμορφωθεί”, μετά το κούρεμα των καταθέσεων και την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης.

 

Μειωμένες κατά €956.2 εκ. οι καταθέσεις τον Ιούλιο

——————————

Μείωση της τάξης των €956.2 εκ. κατέγραψαν σε μηνιαία βάση οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι συνολικές καταθέσεις στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχώρησαν στα €49.74 δισ. τον Ιούλιο, από €50,69 δισ. τον Ιούνιο και σε σύγκριση με €70,56 δισ. τον Ιούλιο του 2012. Σε ετήσια βάση, οι συνολικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 24,2%.

Οι καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού ανήλθαν στα €34,14 δισ., παρουσιάζοντας μείωση €809 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ κατά €85 εκατ. μειώθηκαν οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου κρατών – μελών της Ευρωζώνης, οι οποίες υποχώρησαν στα €2,61 δισ. Μείωση της τάξης των €61.4 εκατ. παρουσίασαν οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, οι οποίες υποχώρησαν στα €12,98 δισ.

Μείωση παρουσίασαν και οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίες ανήλθαν σε €358 εκατ. τον Ιούλιο, σε σύγκριση με €367 εκατ. τον Ιούνιο.

Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης παρουσίασαν μείωση 23,6%.

 

Μειώθηκε το α` εξάμηνο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής

——————————

Μείωση 13,7% σημείωσε την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Για τον Ιούνιο του 2013, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ανήλθε στις 76,4 μονάδες (βάση 2005=100), σημειώνοντας σημαντική μείωση 16,8%, σε σύγκριση με το Ιούνιο 2012. Στον τομέα της Μεταποίησης, τον Ιούνιο 2013 ο δείκτης έφτασε τις 69,5 μονάδες, σημειώνοντας μείωση 17,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2012.

Αποφασισμένη δηλώνει η Κυβέρνηση να πατάξει φαινόμενα διαφθοράς

—————————–

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει οποιοδήποτε φαινόμενο διαφθοράς, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για το θέμα της διερεύνησης της υπόθεσης αγοραπωλησίας τ/κ περιουσιών και τις συλλήψεις που έγιναν για την υπόθεση, είπε ότι το θέμα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι «επί της πολιτικής πτυχής και σε γενικές γραμμές, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη είναι αποφασισμένη να πατάξει οποιοδήποτε φαινόμενο διαφθοράς και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους, των θεσμών, των πολιτικών και της πολιτικής».

Το Εφετείο αποφαίνεται την προσεχή Τρίτη για την έκδοση Μιχαηλίδη

——————————–

Την ερχόμενη Τρίτη το Εφετείο θα ανακοινώσει επικύρωση ή αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης για εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και έκδοσης του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη στην Ελλάδα, όπου θα δικασθεί με βάση κατηγορίες που του προσάπτονται για την υπόθεση Τσοχατζόπουλος.

Κατά τη δεύτερη μέρα αγορεύσεων των δύο πλευρών ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατατέθηκε αίτηση προς το Εφετείο από τον εκ των δικηγόρων του Ντίνου Μιχαηλίδη, Αχιλλέα Δημητριάδη για παραπομπή  προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προδικαστικού ερωτήματος για ερμηνεία άρθρων της συμφωνίας πλαίσιο του Συμβουλίου που αφορά τη έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης εκζητουμένων μεταξύ των κρατών – μελών, η οποία είχε συνέπεια να διακοπεί για μία ώρα η διαδικασία.

Με την επανέναρξη της διαδικασίας, αφού αγόρευσε ο κ. Δημητριάδης επιχειρηματολογώντας υπέρ του αιτήματος για υποβολή από το Δικαστήριο προδικαστικού ερωτήματος, η υπεράσπιση του κ. Μιχαηλίδη απέσυρε την αίτηση.

 

Κλινήρης λόγω οξείας οσφυαλγίας ο Γ. Ομήρου

————————–

Κλινήρης θα παραμείνει για πέντε μέρες λόγω οξείας οσφυαλγίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου λόγω οξείας οσφυαλγίας θα παραμείνει κλινήρης για πέντε μέρες  σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών οι οποίοι τον παρακολουθούν».

“Επιεικείς” χαρακτηρίζονται οι ποινές για την έκρηξη στο Μαρί σε ηλεκτρονική δημοσκόπηση του ΚΥΠΕ

————

 

Μείωση ενοικίων ζητούν οι φοιτητές

————————–

Η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρεί «απαράδεκτο το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ενοικιαστών διαμερισμάτων κοντά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουν οι φοιτητές μας αυτή τη στιγμή ακόμα δεν έχουν μειώσει τις τιμές των ενοικίων».

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η συμπεριφορά βίας κατά διαιτητών στο επίκεντρο συνάντησης ΚΟΠ – Συνδέσμου Διαιτητών

————————–

Την πρόθεση της για επιβολή συγκεκριμένων αυστηρών ποινών για την αντιμετώπιση απαράδεκτων συμπεριφορών βίας κατά διαιτητών εξέφρασε η ΚΟΠ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Διαιτητών .

Όπως αναφέρει η ΚΟΠ στην ιστοσελίδα της, λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος οι δύο πλευρές συζήτησαν το σοβαρό θέμα της βίας κατά διαιτητών σε μια κοινή προσπάθεια για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες συμπεριφορές.

Η Εκτελεστική Επιτροπή εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές των κανονισμών της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στην επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας θα εισηγηθεί την εφαρμογή κανονισμού με αυστηρές ποινές, μέχρι και αφαίρεση βαθμών σε περιπτώσεις όπου παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές.

Επίσης, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ΚΟΠ και Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου,  θα ζητηθεί κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνά Νικολάου για να προωθήσουν εισηγήσεις τους με την ελπίδα να αποφευχθούν στο μέλλον συμπεριφορές που  μόνο προβλήματα δημιουργούν στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

 

Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει τη Ζούλτε Βάρεγκεμ για το Europa League

—————

Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στις 8.00 απόψε στο ΓΣΠ τη Ζούλτε Βάρεγκεμ Βελγίου, σε επαναληπτικό αγώνα για τα play-offs του Europa League.

Το 1-1 του πρώτου αγώνα, δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τον ΑΠΟΕΛ, προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόκριση του στους ομίλους του Europa League, όμως κόντρα στην περσινή δευτεραθλήτρια Βελγίου το έργο του δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Αν ο ΑΠΟΕΛ προκριθεί στους ομίλους του Europa League, θα συμμετάσχει σε αυτή τη διοργάνωση για πρώτη φορά στην ιστορία του αφού στις δύο προηγούμενες προσπάθειες του, το 2010 και το 2012, αποκλείστηκε στη φάση αυτή από τη Χετάφε και τη Νέφτσι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ θα προπονηθούν και σήμερα το πρωί στις 10:00.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο προπονητής της ομάδας Πάολο Σέρτζιο είπε ότι δεν πιστεύει ότι κάποια ομάδα είναι το φαβορί, προσθέτοντας ότι ο ΑΠΟΕΛ έκανε ένα καλό βήμα, αλλά ακόμη δεν έκανε το τελικό βήμα.

«Ξέρουμε ότι θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν και θα δουλέψουμε και εμείς σκληρά για να πετύχουμε. Θυμόμαστε τι έγινε πέρσι και δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο και φέτος“, ανέφερε μεταξύ άλλων ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ.

 

Ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει τη Νις για το Europa League

———–

Ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στις 8.00 απόψε στη Γαλλία τη Νις σε επαναληπτικό αγώνα για τα play-offs του Europa League.

Η ομάδα της Λεμεσού βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ενώπιον των ομίλων του Europa League, καθώς το 2-0, με το οποίο νίκησε στο πρώτο αγώνα στο ΓΣΠ, αυξάνει την αισιοδοξία για επίτευξη του μεγάλου στόχου για πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης.

Μιλώντας σε Συνέντευξη Τύπου για τον επαναληπτικό με τη Νις, ο προπονητής του Απόλλωνα  Χριστάκης Χριστοφόρου ανέφερε ότι η ομάδα του θα αρχίσει τον αγώνα σαν να είναι το σκορ 0 – 0.

«Τελείωσε το πρώτο ημίχρονο και τώρα έχουμε το δεύτερο. Μπορεί να κερδίσαμε με 2-0 στον πρώτο αγώνα όμως αυτό το σκορ από μόνο του δεν μας δίνει την πρόκριση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη Νις, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «είναι σίγουρα μια μεγάλη ομάδα και θα θέλει να εκμεταλλευτεί την έδρα της».

«Εμείς πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Οι ποδοσφαιριστές μου έχουν κίνητρα και θέλουν πολύ την πρόκριση», κατέληξε.

 

Στο 2ο γύρο του Αμερικανικού Όπεν ο Παγδατής, μετά τη νίκη επί του Σοέντα

——————————-

Στο 2ο γύρο του τελευταίου χρονικά τουρνουά Γκραντ Σλαμ για το 2013, του Αμερικανικού Όπεν, προκρίθηκε χθες ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής, ο οποίος σε αγώνα για τον 1ο γύρο νίκησε εύκολα σε 1:31` (1 ώρα και 31 λεπτά) τον Ιάπωνα Γκο Σοέντα, νούμερο 131 στην παγκόσμια κατάταξη της ΑΤΡ με 3-0 σετ (6-4, 6-3, 6-1).

Πλέον ο Παγδατής, ο οποίος βρίσκεται στο νούμερο 53 της παγκόσμιας κατάταξης, θα τεθεί αντιμέτωπος στο 2ο γύρο με τον νικητή του ζευγαριού Ντάνιελ Μπραντς (Γερμανία, νούμερο 51) – Κέβιν Άντερσον (Νότιος Αφρική, νούμερο 20).

Ήττα για Εθνική Νεανίδων σε φιλικό με Ουγγαρία

——————————–

Διεξάγεται σήμερα το δεύτερο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Νεανίδων της Κύπρου στο ποδόσφαιρο με την αντίστοιχη ομάδα της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με την ΚΟΠ, η κυπριακή ομάδα στο χθεσινό πρώτο παιχνίδι γνώρισε την ήττα με 9-1 με τον Ομοσπονδιακό προπονητή Άντρο Βασιλείου να δίνει χρόνο συμμετοχής σε όλες τις ποδοσφαιρίστριες που συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή, που βρίσκεται στην Ουγγαρία από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η Εθνική προετοιμάζεται ενόψει της συμμετοχή της σε προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νεανίδων U-19 τον Σεπτέμβριο στη Λευκορωσία.

Πτωτικά κινήθηκε το ΧΑΚ την Τετάρτη

————————————

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη συνεδρία της Τετάρτης.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,29% και έκλεισε στις 94,07 μονάδες, ενώ άνοδο σε ποσοστό 0,20% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 35,31 μονάδες.