Ελληνικό “ναι” στη χρήση ΝΑΤΟϊκών βάσεων κατά την συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία και ο ρόλος της Ελλάδας ήταν το κύριο θέμα που συζητήθηκε στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης.Στην συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, επισημάνθηκε ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για την πρώτη ορατή επίπτωση μιας ενδεχόμενης εισβολής που είναι το κύμα προσφύγων από την Συρία.

Όσο για την στάση της Ελλάδας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για πολιτική λύση, ωστόσο σε περίπτωση που υπάρξει ΝΑΤΟϊκό αίτημα, η Ελλάδα θα εφαρμόσει όσα απορρέουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ΝΑΤΟϊκού αιτήματος θα δοθεί δυνατότητα διέλευσης και χρήσης των ΝΑΤΟϊκών βάσεων.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει με άλλον τρόπο.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος σύρων προσφύγων την Παρασκευή πραγματοποιείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκτακτη σύσκεψη για τους τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων που θα επηρεάσουν σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στη Συρία.

Στην σύσκεψη θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Ναυτιλίας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, Πυροσβεστικού Σώματος και ο διοικητής της ΕΥΠ.

Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο τραπέζι τέθηκε το θέμα της ΛΑΡΚΟ, της ΕΛΒΟ και των ΕΑΣ.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «θέσαμε στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τα εναλλακτικά σχέδια για αποκρατικοποίηση των αμυντικών συστημάτων. Θα καταλήξουμε τις επόμενες ημέρες».Σε ερώτηση για τον εάν η αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ θα γίνει σαν ενιαία επιχείρηση ο κ. Στουρνάρας απάντησε θετικά .

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση εξετάζει και τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, ενώ η Τρόικα πιέζει για απολύσεις και μείωση προσωπικού.\

Στην παρούσα φάση εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ ούτε η Τρόικα έχει δώσει το πράσινο φως για τελικές λύσεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκτός μικροφώνου, δήλωσε πως στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι εξελίξεις με τη Συρία, θέματα που αφορούν την αμυντική βιομηχανία, αλλά και «πολλά άλλα ζητήματα».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ-iefimerida.gr