Ο Κυπριακός Τύπος, 29 Αυγούστου 2013

Η φημολογούμενη έναρξη επιχειρήσεων των νατοϊκών κατά της Συρίας, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου και η συντηρούμενη αντιπαράθεση για την νομιμότητα της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία είναι τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Εξάλλου ο Τύπος ασχολείται με το θέμα της παύσης Στάθη Κιττή από την Cyta, το άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12 , την ληστεία σε χρηματαποστολή στο Ακάκι και το θάνατο του Έλληνα σχεδιαστή Μιχάλη Ασλάνη.

«Ίσως και σήμερα οι βομβαρδισμοί» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρει ότι ο Ομπάμα αναμένει την θετική απόφαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου ενώ η Λευκωσία βρίσκεται σε επιφυλακή για κύμα προσφύγων. Αλλού αναφέρει ότι τα Υπουργικό έλαβε γνωμάτευση του Εισαγγελέα και στην επόμενη συνεδρίασή του θα καλέσει ενώπιων του τον Στ. Κιττή για να του ανακοινώσει την παύση του. Σε άλλο δημοσίευμα η «Α» αναφέρει ότι κτύπησε καμπανάκι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι δεν μπορεί να γίνει Γενική Συνέλευση στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς ισολογισμό.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Δεν γνωμάτευσα και δεν μου ζητήθηκε» και αναφέρεται σε δηλώσεις του Εισαγγελέα για την σύσταση της ερευνητικής για την οικονομία ο οποίος μεταξύ άλλων είπε στην εφημερίδα ότι δεν υπήρξε γραπτή γνωμάτευση πριν από την απόφαση του Υπουργικού για σύσταση της επιτροπής. Αλλού αναφέρει ότι στήθηκε το σκηνικό πολέμου για την Συρία και ότι πλέουν στη Μεσόγειο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ εξοπλισμένα με πυραύλους. Σε άλλο θέμα της η «Σ» γράφει ότι φουντώνει η μάχη για την Τράπεζα Κύπρου και ότι η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με επιστολή της ζητά να δοθούν οι οικονομικές καταστάσεις πριν από την Γενική Συνέλευση.

Υπό τον τίτλο «Γρίφος χωρίς  τέλος» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι περιπλέκονται ολοένα και περισσότερο τα πράγματα στην Τράπεζα Κύπρου και ότι είναι ορατή η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης. Αλλού αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε το τσιμέντωμα και η στεγανοποίηση της γεώτρησης στο οικόπεδο 21 της κυπριακής ΑΟΖ και ότι σήμερα ή αύριο πιθανότατα να ανάψει και η φλόγα. Σε άλλο του δημοσίευμα ο «Φ» αναφέρεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω της κατάστασης στην Συρία, το οποίο θα επιφέρει νέο πλήγμα στην κυπριακή αγορά που ανέμενε μειώσεις.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Τύμπανα πολέμου» και αναφέρεται στην πιθανολογούμενη επιχείρηση στη Συρία, φιλοξενώντας και δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι δεν αναμένει η Κύπρος να βρεθεί προ εκπλήξεως. Αλλού η «Χ» αναφέρεται σε ‘πρωτοφανή’ ενέργεια από την Κυβέρνηση για σταύρωμα του κονδυλίου για την Cyta η οποία όπως γράφει, δεν είναι άσχετη με τις  κινήσεις για έλεγχο της Τρ. Κύπρου και τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις. Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται σε αναξιοκρατικό διορισμό στο Κτηματολόγιο όπου διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής λειτουργός της κλίμακας Α13 παραπίπτοντας , όπως λέει, άλλο λειτουργό της Α14.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «’Ετοιμες οι ΗΠΑ για επιχειρήσεις , προετοιμάζονται οι Σύριοι» και αναφέρεται στην έναρξη των επιχειρήσεων των δυτικών στην Συρία. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια λόγω Συρίας. Επίσης η εφημερίδα φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της την είδηση ότι επιστήμονες κατάφεραν να κατασκευάσουν ομοίωμα ανθρώπινου εγκεφάλου το οποίο αναπαράγεται σε ένα μπουκάλι και το οποίο μπορεί να βοηθήσει στις έρευνες για νευρολογικές και άλλες παθήσεις.

Με τίτλο «Ληστεία μέρα μεσημέρι» η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily” αναφέρεται σε ληστεία σε χρηματαποστολή στο Ακάκι με λεία 25,000 ευρώ. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο του Προέδρου Αναστασιάδη με την Κύπρια Ελένη Ιωσήφ η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επικεφαλής της Σχολής Ναυτικών της Ελλάδας.  Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι περιπλέκονται οι συζητήσεις για το νέο συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου υπό το φως της γενικής συνέλευσης.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΧΡ)