Το Κονγκρέσο θα αποφασίσει για την επέμβαση στην Συρία

Πριν από δέκα μέρες ο κόσμος είδε με φρίκη να σφαγιάζονται δεκάδες γυναίκες και παιδιά στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα που πραγματοποίησε.

«Πάνω από 1000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και οι περισσότεροι ήταν παιδιά. Η επίθεση αυτή είναι προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η απειλή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θα κάνουμε περιορισμένες, σε διάρκεια και έκταση, κινήσεις για να αποτρέψουμε τις συμπεριφορές του Άσαντ. Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν στη Συρία, μένει να δώσω το πράσινο φως. Αποφάσισα όμως να επιδιώξω έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο για την επέμβαση. Τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της για τη Συρία. Αν και έχω την εξουσία να δράσουμε στη Συρία χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, θα την επιδιώξω, είναι πιο δημοκρατικό. Εμείς λέμε δεν πρέπει απλά να διαπιστωθεί η χρήση χημικών, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο αμερικανικός λαός έχει την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της Συρίας με στρατιωτική επέμβαση. Είμαστε οι ΗΠΑ δεν μπορούμε και δεν πρέπει να στρέφουμε αλλού το βλέμμα μας όταν καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα. Στην στάχτη των παγκόσμιων πολέμων, βάλαμε άλλους κανόνες. Σας καλώ εσάς τα μέλη του Κονγκρέσου να σκεφτείτε χωρίς πολιτικές διαφορές. πρέπει να δείξουμε ότι η Αμερική τηρεί τις δεσμεύσεις της και δρα για το δίκαιο. Η Δημοκρατία μας είναι η ισχυρότερη».

Ο Αμερικανός ηγέτης συναντήθηκε νωρίτερα με συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφάλειας και αναμένεται να ακολουθήσει ενημέρωση στελεχών της Γερουσίας και της Βουλής.

Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι «πλησιάζει η ώρα» της επίθεσης κατά του καθεστώς της Συρίας, μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ και κάποια άλλα προβάλλουν την πληροφορία ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και με την αποψινή δήλωσή του θα γνωστοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι μπροστά στο «βαθύ σκεπτικισμό», στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο κ. Ομπάμα συνεχίζει διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του και το Κογκρέσο, θέτοντας προτεραιότητα την «αξιοπιστία της χώρας».

Στο μεταξύ, η Σούζαν Ράις, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το καθεστώς ‘Ασαντ αδιακρίτως χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του συριακού λαού στις 21 Αυγούστου».

————————————————————————————————————————————————————-

Έτοιμη για την επίθεση η Συρία

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Συρίας δηλώνει ότι ο στρατός βρίσκεται με το δάκτυλο στη σκανδάλη για αντιμετωπίσει την επίθεση.

Σε μια γραπτή δήλωση την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο αλ Χάλκι πρόσθεσε ότι ο στρατός της Συρίας «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια».

Το πρωί εγκατέλειψαν το συριακό έδαφος οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και πλέον ο δρόμος έχει ανοίξει για την στρατιωτική επέμβαση των δυτικών. Μπορεί χθες το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος να δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την επίθεση, ωστόσο έστειλε το μήνυμα πως το καθεστών Άσαντ πρέπει να τιμωρηθεί για τη χρήση χημικών όπλων.

Από την πλευρά του ο σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε νωρίτερα αποφασισμένος να αντιμετωπίσει δυναμικά την όποια επίθεση από τις χώρες της Δύσης. Η συριακή κυβέρνηση είχε νωρίτερα προειδοποιήσει ότι θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της με την αμυντική στάση της.

Ο στρατός της χώρας μας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αποφασιστικά οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επίθεσης, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Άμυνας, Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ, τονίζοντας ότι θα βρεθούν προ εκπλήξεων οι πάντες.

Την ίδια στιγμή πηγές του συριακού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζουν τις αποδείξεις των ΗΠΑ, πως η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα, ως «αβάσιμες» και πως στηρίζονται στα «ψεύδη των τρομοκρατών».

«Η αξιολόγηση των πληροφοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που παρουσίασε ως αποδεδειγμένη τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση εις βάρους του ίδιου της του λαού, είναι αβάσιμη και βασίζεται σε ψέματα των τρομοκρατών και σε υπερβολές των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε η πηγή του υπουργείου.

Παρέμβαση Βλαντιμιρ Πούτιν

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στη Συρία πραγματοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμιρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε «ανόητους» τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και κάλεσε τις ΗΠΑ να προσκομίσουν τις αποδείξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσουν τις αποδείξεις για τις οποίες μίλησαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε προσωπικά στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα. «Απευθύνομαι στον πρόεδρο Ομπάμα ως έναν άνθρωπο που έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης: «Σκέψου τα μελλοντικά θύματα στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

newpost.gr