Οι νέοι όροι χρήσης στο Facebook φέρνουν εξ’ ορισμού ανάλυση της φωτογραφίας τού προφίλ

Από το Facebook προχώρησαν στην ενημέρωση των χρηστών όσον αφορά στις αλλαγές που ετοιμάζονται σχετικά με τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, των δικαιωμάτων και τωνυποχρεώσεών τους.

Το κείμενο το οποίο δεν υπάρχει διαθέσιμο στην ελληνική γλώσσα, περιγράφει και εξηγεί πώς η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που συλλέγει από τους χρήστες της υπηρεσίας.

Η σημαντικότερη νέα αλλαγή που προτείνεται, σχετίζεται με τη φωτογραφία του προφίλκάθε χρήστη, την οπoία στο Facebook θέλουν να αναλύουν και να χρησιμοποιούν το αποτέλεσμα της αναγνώρισης προσώπου για να προτείνουν tags του χρήστη σε άλλες φωτογραφίες.

Το ευαίσθητο θέμα της αναγνώρισης προσώπων για photo-tagging λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια σε χώρες εκτός Ευρώπης, αφού επί Ευρωπαϊκού εδάφους υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Μέχρι στιγμής, το Facebook προτείνει tags για κάποιο πρόσωπο μόνο εάνπροηγουμένως είχε επισημανθεί σε κάποια φωτογραφία, με βάση τη συγκεκριμένη επισήμανση. Τώρα, θέλουν να αναλύουν και να αποθηκεύουν προκαταβολικά την φωτογραφία του χρήση, ώστε να προχωρούν στις προτάσεις εάν και όποτε προκύψει κάποια φωτογραφία με αυτόν.

To θετικό για όσους διαφωνούν με αυτή την πρακτική, είναι ότι έχουν τη δυνατότητα νααπενεργοποιήσουν αυτό το χαρακτηριστικό από τις ρυθμίσεις τού λογαριασμού τους.

Ένα ακόμη “αγκάθι” μεταξύ των προτάσεων που υπέβαλλαν από το Facebook, είναι το ζήτημα της χρήσης προσωπικών δεδομένων των χρηστών σε συνδυασμό μεδιαφημίσεις.

Πριν από λίγες ημέρες, στην εταιρεία επιβλήθηκε ποινή 20 εκατομμυρίων δολαρίων για χρήση δεδομένων χρηστών σε διαφημίσεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους και όπως είναι προφανές, θέλουν να αναπροσαρμόσουν τους όρους χρήσης τής υπηρεσίας ώστε να εξασφαλιστεί ότι μπορούν να το κάνουν στο μέλλον χωρίς προβλήματα.

Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, από το Facebook δίνουν στους χρήστες χρονικό περιθώριο επτά ημερών για να υποβάλλουν τις προτάσεις και τα σχόλιά τους σε όσα προτείνονται, πριν οι αλλαγές τεθούν σε εφαρμογή. Φυσικά, αυτό που τελικά θα εφαρμοστεί, εξαρτάται αποκλειστικά από την εταιρεία.

Από το Facebook γνωστοποιούν στους χρήστες την ύπαρξη των αλλαγών που έχουν δημοσιευθεί online εδώ, μέσω email.