7 …επικίνδυνα και απομονωμένα νησιά!

Για πολλούς, οι καλοκαιρινές διακοπές σημαίνουν ξεκούραση, για άλλους ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσης, αλλά υπάρχουν και αυτοί που αναζητούν μια περιπέτεια μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Γι’ αυτούς, υπάρχουν ορισμένα απομονωμένα νησιά που αποτελούν ονειρεμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Αξιολογήστε τους κινδύνους που παραμονεύουν σε αυτά και σχεδιάστε κι εσείς ένα ταξίδι εκεί…

Tristan da Cunha, Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος

Το βρετανικό σύμπλεγμα των νησιών Tristan da Cunha, βρίσκεται απομονωμένο στο Νότιο Ατλαντικό. Η πλησιέστερη ξηρά είναι η Νότια Αφρική, η οποία βρίσκεται 2816 χιλιόμετρα ανατολικά, ενώ δυτικά η Νότια Αμερική απέχει πάνω από 3 χιλιάδες χιλιόμετρα. Είναι η πιο απομακρυσμένη κατοικημένη συστάδα νησιών στον κόσμο, τόσο, που όταν ένα ηφαίστειο εξερράγη το 1961, ολόκληρος ο πληθυσμός μεταφέρθηκε στην Αγγλία.

Βέβαια για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να συνεννοηθείτε για την άφιξή σας με το Συμβούλιο του Νησιού εκδίδοντας ένα Αστυνομικό Πιστοποιητικό για το οποίο θα περιμένετε περίπου 40 μέρες. Αεροδρόμιο και εκδρομικά πακέτα, δεν υπάρχουν στα νησιά.

Νησί Bear, Νορβηγία

Το Bjørnøya, γνωστό ως Bear Island, είναι το νοτιότερο νησί στο αρκτικό αρχιπέλαγος του Svalbard, 640 χιλιόμετρα βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, αν και αυτή η απόσταση δεν είναι ακριβής αφού βρίσκεται 240 χιλιόμετρα νότια από τη νησιωτική αλυσίδα όπου ανήκει.

Είναι προστατευμένο φυσικό καταφύγιο από το 2002 και το μέρος αποτελείται από άγονα βράχια, έχει σχεδόν μηδενικές βροχοπτώσεις και υπάρχει κίνδυνος διαρροών ραδιενεργών υλικών από το κοντινό ναυάγιο του πυρηνικού υποβρυχίου.

Το να ταξιδέψετε στο Svalbard δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού υπάρχουν καθημερινά πτήσεις από το Tromsø και το Όσλο, προς την πρωτεύουσα του Svalbard, Longyerbyen, αλλά το δύσκολο είναι να φτάσετε στο Bear Island, αφού μάλλον θα χρειαστεί να νοικιάσετε ιδιωτικά μια βάρκα.

Bishop Rock, Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, είναι το μικρότερο νησί με ένα μόνο κτήριο πάνω σε αυτό. Το Bishop Rock βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά από την Αγγλία και ξεχωρίζει στο τέλος των Βρετανικών Νήσων του Scilly, εκεί όπου τα ύδατα των ακτών τους συναντούν τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το 1847 οι μηχανικοί άρχισαν να χτίζουν εκεί έναν σιδερένιο φάρο ο οποίος καταστράφηκε σε μια καταιγίδα, για να δημιουργηθεί ο διάδοχός του το 1858 ο οποίος και υπάρχει μέχρι και σήμερα. Είναι εύκολο να πάτε στο Bishop Rock, με δρομολόγια από τα νησιά Scilly.

Bouvet, Νορβηγία

Το Bouvet είναι το πιο απομακρυσμένο ακατοίκητο νησί στον κόσμο και βρίσκεται περίπου 1.600 χιλιόμετρα βόρεια της Ανταρκτικής. Τα βράχια του είναι διάφανα και καλύπτεται σχεδόν εξολοκλήρου από παγετώνα. Το χειμώνα η θάλασσα γύρω του είναι σκέτος πάγος.

Καθώς το νησί είναι προστατευόμενο, αν φτάσετε εκεί χωρίς άδεια, θα αποκλειστείτε από τις νορβηγικές αρχές. Για να πάρετε άδεια θα πρέπει να σχετίζεστε με κάποια αποστολή εξερεύνησης ή τοπογράφησης και να προσγειωθείτε στο νησί με ελικόπτερο.

Νησί North Sentinel, Ινδία

Το North Sentinel βρίσκεται 640 χιλιόμετρα από την Myanmar και είναι ένα από τα 572 νησιά που απαρτίζουν το σύμπλεγμα Andaman στον κόλπο της Βεγγάλης στον Ινδικό Ωκεανό. Είναι περιτριγυρισμένο από επικίνδυνους υφάλους, αλλά πέρα από αυτό είναι κάπως… επικίνδυνο λόγω των κατοίκων του, οι οποίοι δε θέλουν να έχουν καμία επαφή με τον μοντέρνο κόσμο και οι προσπάθειες συμφιλίωσης απετράπησαν με χρήση θανατηφόρας βίας. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να το επισκεφθείτε.

Boreray

Το Boreray βρίσκεται 90 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Σκωτία και 60 χιλιόμετρα μακριά από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι ένα από τα πέντε μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Σκωτίας. Το κύριο νησί εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1930 όταν απέτυχαν οι καλλιέργειες στην περιοχή. Το Boreray παραδόξως κατοικούνταν στα προϊστορικά χρόνια. Πάντως από τη στιγμή που είναι προστατευόμενο, χρειάζεστε άδεια για να το επισκεφθείτε.

Rockall, αμφισβητούμενης κυριότητας

Το Rockall βρίσκεται 300 χιλιόμετρα δυτικά από το Boreray και 430 χιλιόμετρα μακριά από την Ιρλανδία. Είναι η κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου που φτάνει τα 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ τα κύματα στην περιοχή φτάνουν μέχρι και τα 30 μέτρα. Το 1955 εξαγοράστηκε από την Βρετανία υπό το φόβο ότι οι Ρώσοι θα οικοδομήσουν βάσεις πυραύλων σε αυτό. Ταξίδια στο Rockall γίνονται με καράβι αλλά είναι δύσκολα, εξαρτώνται από τον καιρό και δεν είναι καθόλου φθηνά.

Πηγή: clickatlife.gr