Βρετανία: Δύο στους τρεις κατά πιθανής πολεμικής εμπλοκής στη Συρία

Πάνω από το 70% των Βρετανών δεν θέλει πόλεμο – Αλλαγή δεδομένων και στις σχέσεις Βρετανίας-ΗΠΑ;

Κατά της οποιαδήποτε πολεμικής εμπλοκής της χώρας τους στη Συρία τάσσονται οι Βρετανοί πολίτες, ευθυγραμιζόμενοι με την απόφαση της Βουλής τους και προσθέτοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εσχάτως “ταραγμένη” σχέση της Βρετανίας με τον μεγάλο υπερατλαντικό της σύμμαχο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν πλείστες όσες δημοσκοπήσεις για το φλέγον αυτό θέμα και τα αποτελέσματά τους προκαλούν πραγματική εντύπωση καθώς καταγράφουν μια πρωτοφανή, για τα σύγχρονα δεδομένα της χώρας, στάση των Βρετανών απέναντι τόσο στο ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας τους, όσο και απέναντι στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των Βρετανών επικροτούν την απόφαση της βρετανικής Βουλής να μην εγκρίνει μια πολεμική εμπλοκή της χώρας στη Συρία. Και αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από διαφορετικές δημοσκοπήσεις, με διαφορετικό δείγμα ερωτηθέντων και συνολικό αριθμό συμμετεχόντων.

Αναλυτικότερα, σε δημοσκόπηση μέσω SMS που διενήργησε το τηλεοπτικό δίκτυο BBC το Σαββατοκύριακο, ποσοστό 72% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά ως προς τη συμμετοχή της χώρας σε κάποιο είδος πολεμικής επιχείρησης στη Συρία, ενώ αντίστοιχο ποσοστό απάντησε πως ΔΕΝ το ενδιαφέρει αν αυτή η άρνηση συμμετοχής θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Βρετανίας με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, σε τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας ICM Research σε 1.000 άτομα σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία, από την περασμένη Παρασκευή ως και το μεσημέρι της Δευτέρας, το 71% απάντησε πως δεν υποστηρίζει μια πολεμική εμπλοκή της Βρετανίας οπουδήποτε στον κόσμο.

Σε ανάλογη δημοσκόπηση προχώρησε και η μη κυβερνητική οργάνωση ΥouGov σε δείγμα 2.000 ερωτηθέντων. Η πλειονότητα απάντησε πως δεν θέλει η χώρα να συμμετάσχει σε μια πολεμική εμπλοκή στη Συρία, ενώ γενικά κατά ενός βομβαρδισμού της Συρίας τάσσεται το 50% και υπέρ μόλις το 25%.

Πάνω-κάτω αυτά τα ποσοστά εμφανίζονται και στη δημοσκόπηση της Opinium Research για λογαριασμό της εφημερίδας Τhe Guardian με το 60% να τάσσεται κατά της ανάληψης πολεμικής δράσης από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και το 49% να πιστεύει πως θα διαταραχθούν οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ αλλά το 67% να δηλώνει πως αυτή η πιθανή ρήξη στις σχέσεις δεν είναι -ή δεν πρέπει να είναι- σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην χάραξη της βρετανικής πολιτικής!

Protothema.gr