Εδώ Κύπρος-Ειδήσεις, 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΠτΔ: Η όποια νέα διαδικασία να καθιστά υπόλογη ή ελεγχόμενη για τις προτάσεις της, την Τουρκία

———————————————————————

Η όποια νέα διαδικασία στο Κυπριακό θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη ή ελεγχόμενη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια μνημείου αγνοουμένων, πεσόντων και δολοφονηθέντων κατοίκων του χωριού Μάνδρες στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης πως «οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

«Και δεν θα πρέπει – και το τονίζω – η όποια λύση να παραγνωρίζει την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκό κράτος και ακριβώς, για το λόγο αυτό απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που να είναι καλά προετοιμασμένες και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Στόχος μας, όπως ανέφερε, «δεν είναι μια διαδικασία χάρη της διαδικασίας, αλλά η ορθή επίλυση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο «θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης».

«Είναι πεποίθησή μου ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων ανεξαιρέτως διότι δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες» ανέφερε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει Ελληνοκύπριος που να μη θέλει να δει την πατρίδα μας να απαλλάσσεται από τα κατοχικά στρατεύματα ή να επανενώνεται ή να δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες έτσι ώστε να συνδημιουργήσουμε, μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, διαγράφοντας πολλές από τις πικρίες που μας χώρισαν».

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «απαιτείται οπωσδήποτε διεκδικητική πολιτική, απαιτείται οπωσδήποτε η συμπαράσταση και η έξωθεν βοήθεια προκειμένου να πειστεί η κατέχουσα Τουρκία να συμβαδίσει με το διεθνές δίκαιο, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θεωρούμε ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα, η πατρίδα μας» ανέφερε ο Πρόεδρος.

«Παράλληλα με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος και οι συμπολίτες μας από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα, όλων ανεξαίρετα των πολιτικών δυνάμεων και όλων ανεξαίρετα των Ελλήνων της Κύπρου προκειμένου να δώσουμε την απάντηση όχι μόνο σε αυτούς που τιμούμε και που έδωσαν με το αίμα τους το στίγμα του πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο κάθε πολίτης, αλλά και στις μέλλουσες γενιές, πως θα πρέπει δηλαδή να ζήσουν σε μια πατρίδα που να είναι όπως και οι λοιπές των ευρωπαϊκών χωρών, απόλυτα σύμφωνοι, απόλυτα δημιουργικοί και απόλυτα ωφέλιμοι για τους κατοίκους της» πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις ηρωικές μορφές των πεσόντων και δολοφονηθέντων του χωριού Μάνδρες.

Τον πεσόντα έφεδρο ανθυπολοχαγό Ιωάννη Ιωάννου, τον αγνοούμενο  έφεδρο στρατιώτη Ιωάννη Μιχαήλ Κουτσόφτα, τους δολοφονηθέντες πολίτες Γεώργιο Χριστοδούλου, Σωτήριο Χατζηπαναγή, Πασχάλη Μοσφίλη, Φοίβο Καραγιάννη και Ιωάννη Καραγιάννη. Και οι πέντε ήταν παντρεμένοι οικογενειάρχες, ηλικίας από 30 μέχρι 50 χρόνων, τους οποίους οι Τούρκοι εκτέλεσαν εν ψυχρώ την 1η Σεπτεμβρίου, 1974, κοντά στο χωριό Τζιάος και τους έκρυψαν μαζί με πολλούς άλλους σε λάκκο που μετέτρεψαν σε ομαδικό τάφο, πιστεύοντας ότι έτσι θα έκρυβαν και το φρικτό έγκλημά τους. Το 2011, μετά από 37 χρόνια τα οστά τους ανεβρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Ο πεσών ανθυπολοχαγός, Ιωάννης Ιωάννου, στις 14 Αυγούστου, ημέρα της δεύτερης φάσης της εισβολής, με τους ηρωικούς στρατιώτες του τάγματός του, έδωσαν άνιση μάχη με τον πανίσχυρο Αττίλα. Μαζί με πέντε άλλα παλικάρια βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τους υπεράριθμους Τούρκους εισβολείς, οι οποίοι τους εκτέλεσαν, μέσα στο φυλάκιό τους. Τα λείψανα του ήρωα ανθυπολοχαγού αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA και δόθηκαν για ταφή, τον Αύγουστο του 2001.

Ο Ιωάννης Μιχαήλ Κουτσόφτας βρίσκεται ακόμα στον τραγικό κατάλογο των αγνοουμένων. Οι μαρτυρίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι ο Ιωάννης Κουτσόφτας, όπως και οι άλλοι συγχωριανοί του, εκτελέστηκε εν ψυχρώ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «οι επτά πεσόντες της κοινότητας ριζωμένοι στην καρδιά και στη σκέψη μας, θα μας θυμίζουν, από τον ιερό αυτό χώρο, όχι μόνο την ηρωική θυσία τους, αλλά και τη βαρβαρότητα και τη θηριωδία κάποιων που τάχα επενέβησαν στην Κύπρο για να γίνουν ειρηνευτές.

«Το ιερό αυτό μνημείο που καλούμαι σήμερα να αποκαλύψω, θα τιμά για πάντα τη θυσία των ηρωομαρτύρων από τις Μάνδρες και θα δακτυλοδείχνει για πάντα τη βαρβαρότητα του Τούρκου εισβολέα» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τις οικογένειες των ηρώων, την κοινοτική Αρχή των Μανδρών Αμμοχώστου, το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Άγιος Μάμας» και όλους όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την ανέγερση του μνημείου των πεσόντων της κοινότητας, και βεβαίως και το Δήμο Παραλιμνίου για την παραχώρηση του  χώρου στον οποίο ανεγέρθηκε το μνημείο.

ΠτΔ: Θα ανακάμψει η οικονομία αν είμαστε δημοσιονομικά πειθαρχημένοι και δεν παρεκκλίνουμε από προτεραιότητες

——————————————————————

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι όσο θα είμαστε δημοσιονομικά πειθαρχημένοι και δεν θα παρεκκλίνουμε από όσα έχουμε θέσει ως προτεραιότητες, θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

Επίσης είπε ότι θεωρεί ότι νομότυπα συστάθηκε η Διερευνητική Επιτροπή για την οικονομία και αυτό που όλοι πρέπει να αναμένουν είναι το αποτέλεσμα και όχι τις εύκολες λύσεις που προσφέρονται μέσα από νομικίστικες θεωρήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στο περιθώριο των αποκαλυπτηρίων μνημείου αγνοουμένων, πεσόντων και δολοφονηθέντων κατοίκων του χωριού Μάνδρες στο Παραλίμνι.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρόσφατη συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα παρερμηνεύτηκε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «παρερμηνεύτηκε, αυτό που είπα και το νόημα και το μήνυμα ήταν ότι δεν θα επιτρεπόταν ποτέ σε κανένα να μας επιβάλει όρους εάν εμείς παίρναμε έγκαιρα μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατονόμασα και τον κ. Χριστόφια. Ο δημοσιογράφος μπορεί να απέδωσε τι απέδωσε, το μήνυμα ήταν ένα, ότι δεν θα επιτρέπετο ποτέ σε κανένα των εταίρων μας να επιβάλει όρους εάν εμείς έγκαιρα εφροντίζαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας».

Κληθείς να δηλώσει εάν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως «θέλω να επαναλάβω ότι όσο θα είμαστε δημοσιονομικά πειθαρχημένοι και όσο δεν θα παρεκκλίνουμε από όσα έχουμε θέσει σαν προτεραιότητες, δηλαδή ένα νοικοκυρεμένο κράτος, μια νέα δομή μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική,  πραγματικά κοινωνική πολιτική πιστεύω ότι θα το επιτύχουμε. Μέσα και από τα κίνητρα που έχουμε δώσει, μέσα από τις πολιτικές που θα εξαγγέλλονται κάθε τόσο, είμαι βέβαιος ότι με την προσέλκυση ξένου ενδιαφέροντος και επενδύσεων θα αρχίσει να ανακάμπτει βεβαίως και η οικονομία μας».

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν η κυπριακή οικονομία να ανακάμψει τόσο σύντομα τη στιγμή που οικονομολόγοι διατείνονται πως η κυπριακή οικονομία ακόμα δεν έπιασε πάτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «δεν γνωρίζω για ποιους οικονομολόγους μιλάτε αλλά είναι οι ίδιοι οι οικονομολόγοι που σχεδιάζουν πολλές των πολιτικών και δεν εννοώ τους Κύπριους αλλά και ευρύτερα, και στο τέλος υποχρεώνονται ακόμα και διεθνών οργανισμών να παραδεχθούν ότι έσφαλλαν στο άλφα ή στο βήτα και ούτω καθεξής».

Σε ερώτηση εάν προκύπτει κάποιο θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως αναφορικά με τον τρόπο σύστασης της Διερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «ούτε με τον Υπουργό υπάρχει θέμα, ούτε με τον Γενικό Εισαγγελέα. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, όταν συνδιαβουλεύσαι και συνδιαμορφώνεις ένα κείμενο δεν χρειάζεται η γραπτή ενημέρωση. Όμως αυτό δεν έχει τη σημασία του. Εχει δικαίωμα ο Γενικός Εισαγγελέας ενδεχόμενα αναθεωρώντας κάποιες θέσεις, ή παραβλέποντας κάποια θέματα να έχει τις απόψεις του. Αυτό που έχει σημασία είναι ένα, η απαίτηση του λαού για να αποδοθεί επιτέλους η αλήθεια αλλά και η δικαιοσύνη όσον αφορά τους φέροντες την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που η οικονομία μας αντιμετωπίζει. Επομένως ας μην εστιάσουμε το πρόβλημα στο εάν γραπτώς ή προφορικώς ή άλλως πως δημιουργούνται κάποιες διαφοροποιήσεις θέσεων».

Μπορεί, πρόσθεσε «και ο Γενικός Εισαγγελέας να αναθεωρήσει τις θέσεις που αρχικώς είχε. Αυτό είναι δικαίωμα του ύστερα από σοβαρή μελέτη. Αλλά θεωρώ ότι νομότυπα η Επιτροπή έχει συσταθεί από τρεις έγκριτους διακεκριμένους για την ακεραιότητα τους μέλη της, και ως εκτούτου αυτό που όλοι πρέπει να αναμένουν είναι το αποτέλεσμα και όχι τις εύκολες λύσεις που προσφέρονται μέσα από νομικίστικες θεωρήσεις».

Αισιόδοξο το μήνυμα της βρετανικής Βουλής για την κρίση στη Συρία, εκτιμά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

—————————————————————

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα αναφορικά με την κρίση στη Συρία το έστειλε η βρετανική Βουλή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κληθείς χθες σε δηλώσεις του στο Παραλίμνι, να στείλει ένα μήνυμα στο κυπριακό λαό με αφορμή τα τεκταινόμενα στην περιοχή και την ενδεχόμενη επίθεση των Αμερικανών αλλά και τη μη συμμετοχή των Βρετανών σ`αυτή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «νομίζω ότι το πιο αισιόδοξο μήνυμα το έστειλε η βρετανική Βουλή. Ως εκ τούτου και παρά το γεγονός ότι είχαμε όντως διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος δεν θα χρησιμοποιείτο ως ορμητήριο, συνεπώς δεν θα πρέπει κανείς να ανησυχεί».

Παράλληλα κάλεσε όλους «να μην διογκώνουμε τα θέματα γιατί είναι ευαίσθητος ο τομέας του τουρισμού και από την ώρα που δεν υπάρχει ένας ανάλογος κίνδυνος καλό είναι να μην αναδεικνύεται χωρίς λόγο».

Να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της ιστορίας ενωμένοι, κάλεσε ο Τ. Μητσόπουλος

—————————————————————

«Η αδυσώπητη κρισιμότητα των καιρών επιτάσσει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να ορθώσουμε το ανάστημα και το εθνικό μας φρόνημα, απέναντι στις σημερινές δοκιμασίες που περνά ο τόπος μας» τόνισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία, ο Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε πως «ανεξαρτήτως πολιτικών εντάξεων και ιδεολογικών επιλογών, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της ιστορίας ενωμένοι, αναχαιτίζοντας τις τουρκικές επιβουλές και αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες που διαγράφονται στον εθνικό μας ορίζοντα».

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι «η ατιμωρησία που διαχρονικά επικράτησε στην Κύπρο εξέθρεψε νοσηρές συμπεριφορές που οδήγησαν στη διάπραξη ανόσιων πολιτικών και οικονομικών εγκλημάτων που προκάλεσαν μια ανείπωτη, πολυεπίπεδη χρεοκοπία».

Χρεοκοπία που, όπως είπε, «είναι απότοκο μιας γενικευμένης ηθικής και πνευματικής χρεοκοπίας και παρακμής που προηγήθηκε».

Οφείλουμε, είπε ο Υπουργός, «αντί αλόγιστα να συνεχίσουμε τις στείρες και άγονες μεταξύ μας αντιπαραθέσεις και ένα μάταιο και αδιέξοδο πετροβολισμό που  οδηγεί τους πολίτες στην αποστασιοποίηση και τους πολιτικούς στην απαξίωση και την καταφρόνια, να επαναξιολογήσουμε την πορεία μας. Να τερματίσουμε τον φαύλο κύκλο της ατιμωρησίας, της διαπλοκής και των αδιαφανών συναλλαγών. Να δώσουμε στην οικονομία μας νέες κατευθύνσεις που να μη στηρίζονται στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, της αρπαχτής και του εύκολου κέρδους, αλλά να εδράζονται στη δημιουργική εμπλοκή των νέων μας, στην αξιοποίηση της καινούργιας γνώσης και να απαλλάξουμε την κοινωνία και την οικονομία μας από το φθαρμένο εκείνο προσωπικό που αναπαράγει ένα κατεστημένο, αναποτελεσματικό και παλαιολιθικό τρόπο σκέψης που υπηρετεί τις ανάγκες του χτες, αλλά όχι του αύριο».

«Ας αποτελέσει η θυσία του Μιχαλάκη Παρίδη και των παλικαριών μας πρόσταγμα εγρήγορσης, πυξίδα ενότητας και κοινής στράτευσης για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση. Η ηρωική μορφή του ας γιγαντώνει τη θέλησή μας για έντιμο αγώνα για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την προοπτική της πατρίδας μας» είπε ο κ. Μητσόπουλος.

Ο Μιχαλάκης Παρίδης συνελήφθη ως επικεφαλής της ομάδας «Άρης» στις επιχειρήσεις της 1ης Απριλίου 1955 και καταδικάστηκε σε επτάχρονη φυλάκιση. Η θρυλική του απόδραση, κατά τη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκάλεσε έξαρση ενθουσιασμού στον κυπριακό Ελληνισμό. Μετά τον εντοπισμό του από τους Άγγλους, ο Μιχαλάκης Παρίδης, τιμώντας τον όρκο του προς την πατρίδα, αρνήθηκε να παραδοθεί και σκοτώθηκε το πρωινό της 27ης Αυγούστου του 1958 στη Βάβλα.

Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενότητα και εγρήγορση, τόνισε ο ΥΠΑΜ

————————————————–

Συντονισμό και ομοψυχία σε όλα τα επίπεδα προέταξε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, έναντι της κρισιμότητας των στιγμών, σε επιμνημόσυνο λόγο στην εκδήλωση Μνήμης της κατεχόμενης Αχερίτου.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε πως οι έντονες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ζυμώσεις στην περιοχή, ύστερα από την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, σε συνδυασμό με την αστάθεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, επιβάλλουν την αναθεώρηση και προσαρμογή της στρατηγικής μας στις σύγχρονες εξελίξεις.

«Μέσα από συμφωνίες με φίλες χώρες στην περιοχή αλλά και ευρύτερα, επιδιώκουμε την ανάδειξη του νέου σταθεροποιητικού ρόλου που μπορεί και διαδραματίζει πλέον η χώρα μας στο εύθραυστο περιβάλλον της νοτιοανατολικής Μεσογείου» είπε ο Υπουργός Άμυνας. Δημιουργούμε, συνέχισε, «μια ασπίδα προστασίας για προώθηση της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, η οποία θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε του σχεδιασμούς μας, προς όφελος της ανάπτυξης και της ευημερίας του λαού μας. Προς όφελος των μελλοντικών γενιών που έχουν δικαίωμα, όσο κι εμείς υποχρέωση, να τους διασφαλίσουμε τη βάση μιας αξιοπρεπούς ζωής».

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι «οι εξελίξεις αυτές, σχετίζονται άμεσα με το εθνικό μας θέμα το οποίο συνεχίζει να αποτελεί την κορωνίδα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης».

Όπως ανέφερε, «η ενίσχυση της ενεργειακής διπλωματίας και η υλοποίηση των σχεδιασμών για αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου μας, εκτός από οικονομικές, έχει και άμεσες προεκτάσεις που άπτονται της κυριαρχίας της πατρίδας μας. Τα δικαιώματα, τα οποία έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα απεμπολήσουμε, γιατί ακριβώς στηρίζονται σε διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες. Γιατί σχετίζονται με την επιβίωση του λαού μας και μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο καταλύτη για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας στις επερχόμενες συνομιλίες επίλυσης του κυπριακού».

Ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «η κρισιμότητα των στιγμών, απαιτεί ενότητα και εγρήγορση. Συντονισμό και ομοψυχία σε όλα τα επίπεδα», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει τον καταρτισμό ενός περιγράμματος λύσης σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

«Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και γιατί η απελευθέρωση της πατρίδας μας, παραμένει ο μέγιστος κοινός μας στόχος» είπε ο κ. Φωτίου.

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την άρση των διαχωριστικών συρματοπλεγμάτων» ανέφερε.

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Υπουργός Γεωργίας Ν. Κουγιάλης

———————————————

Η ενότητα είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να απελευθερώσουμε τη σκλαβωμένη μας πατρίδα και να δικαιώσουμε τις θυσίες των ηρώων μας, είπε χθες σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, καλώντας όλους να μείνουν μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Σήμερα συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από την ηρωική θυσία του Φώτη Πίττα, του Αντρέα Κάρυου, του Ηλία Παπακυριακού και του Χρίστου Σαμάρα, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, αφού πολέμησαν τους Άγγλους κατακτητές με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία.

«Η ένταση της οικονομικής κρίσης δεν θα κάμψει την πίστη και τη θέλησή μας για ένα καλύτερο αύριο» σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να θεωρεί «ότι οι πρόσκαιρες δοκιμασίες θα αλλοτριώσουν το φρόνημά μας και θα μας καταστήσουν ευάλωτους σε πιέσεις και εκβιασμούς».

Διανύουμε, είπε, «μια δύσκολη περίοδο και είναι η ώρα που πρέπει όλοι να σταθούμε με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας».

Είναι χρέος απέναντι στους ήρωες μας, ανέφερε ο Υπουργός, «να συνεχίσουμε την αντίσταση και τον αγώνα και να απαιτήσουμε την εφαρμογή και στην Κύπρο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, διακηρύσσοντας την αντίθεσή μας στην αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής ως την μορφή λύσης του Κυπριακού».

Ο κ. Κουγιάλης κάλεσε όλους να προβληματιστούν και να ενώσουν δυνάμεις, μακριά από μικροκομματικές και άλλες σκοπιμότητες.

«Σύσσωμοι, όπως μας παραγγέλλει στα ποιήματα του ο  ηρωικός δάσκαλος Φώτης Πίττας, όλοι, μικροί και μεγάλοι, ας συστρατευθούμε στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας.

Αυτή είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να μπορέσουμε κάποτε να ελευθερώσουμε τη σκλαβωμένη γη μας και να δικαιώσουμε τις θυσίες των ηρώων μας» ανέφερε.

«Με συνέπεια και προσήλωση σε κοινά αποδεκτές αρχές λύσης, Κυβέρνηση, κόμματα και λαός θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την κάθε ευκαιρία, στέλνοντας τα ορθά μηνύματα παντού, στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή κοινότητα» είπε ο Υπουργός.

«Με αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα, με αυτοθυσία και υψηλό φρόνημα στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν θα καμφθούμε και θα εξέλθουμε νικητές από άλλη μια μάχη που καλείται να δώσει η πατρίδα μας» κατέληξε.

Υπ. Γεωργίας: Αδιαμφισβήτητο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για ανάπτυξη της υπαίθρου

—————————————————

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας παρόλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος, ιδιαίτερα με την παρατεταμένη οικονομική κρίση, πράττει και θα πράττει ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, διαβεβαίωσε χθες βράδυ ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Νίκος Κουγιάλης.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τον Άγιο Μάμα, στην Ξυλιάτου, ο Υπουργός τόνισε ότι «το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για πρόοδο και ανάπτυξη της υπαίθρου μας είναι αδιαμφισβήτητο. Ένα ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με κάθε ευκαιρία, έχοντας ως βασική επιδίωξη μας την αντιστροφή του ρεύματος της αστυφιλίας».

«Είναι πεποίθησή μας πως ο ρόλος του κατοίκου της υπαίθρου είναι ζωτικός, γιατί συντελεί στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε τα μέσα και τις δυνατότητες σε όσους το επιλέγουν να παραμένουν ή και να επιστρέψουν στους τόπους που γεννήθηκαν», είπε.

Διαβεβαίωσε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο του οποίου προΐσταται, παρόλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, ιδιαίτερα με την παρατεταμένη οικονομική κρίση, πράττει και θα πράττει ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Σε αυτά τα πλαίσια, συνέχισε, «εφαρμόζοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πάντα έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου, την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών, εργαζόμαστε για την κατάρτιση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».

«Αμετάθετη επιδίωξή μας είναι να δοθούν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στον αγροτικό μας κόσμο, παρέχοντάς του τα μέσα να επαυξήσει τα εισοδήματά του και να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική του θέση», κατέληξε.

ΓΓ ΠΕΟ: Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια εμπλοκής της Κύπρου σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στη Συρία

———————————————————-

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης καταδίκασε κάθε προσπάθεια εμπλοκής της Κύπρου σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια σε φίλους λαούς όπως είναι ο λαός της Συρίας και κάλεσε την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να αντιδράσει αποφασιστικά στην οποιαδήποτε χρησιμοποίηση των Βρετανικών βάσεων για πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Σε χαιρετισμό του στο «Συναπάντημα Ειρήνης και Επανένωσης», στη Λευκωσία, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «καταδικάζουμε κάθε σκέψη για προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της Συρίας με πολεμικές επιχειρήσεις και εξωτερικές επεμβάσεις.

«Για ακόμα μια φορά», συνέχισε, «οι πολεμικές προετοιμασίες των Βρετανών και η πιθανότητα χρησιμοποίησης των στρατιωτικών τους βάσεων στην Κύπρο για τυχοδιωκτισμούς και παιχνίδια γεωστρατηγικής επικράτησης, αναδεικνύουν την ανάγκη να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα ενωμένοι, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, για την κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο και την πλήρη απαλλαγή του τόπου μας από ξένους στρατούς και βάσεις».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε προσπάθεια εμπλοκής της Κύπρου σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, ιδιαίτερα όταν αυτές στρέφονται ενάντια σε φίλους λαούς όπως είναι ο λαός της Συρίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Απαιτούμε από τη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να σταθεί στο ύψος της και να αντιδράσει αποφασιστικά στην οποιαδήποτε χρησιμοποίηση των Βρετανικών Βάσεων για πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία».

Ανέφερε ότι «ένα χαρακτηριστικό θύμα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συνωμοσιών είναι και η χώρα μας. Ζούμε  και εμείς για πάνω από μισό αιώνα τα αποτελέσματα του πολέμου και του μιλιταρισμού. Δυνάμεις ξένες προς τα γνήσια συμφέροντα του κυπριακού λαού, υπέθαλψαν τον εθνικισμό και τον φανατισμό, αξιοποίησαν τις διακοινοτικές διαφορές και συνέβαλαν στην δημιουργία των συνθηκών της Κυπριακής τραγωδίας».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «φαίνεται ότι σύντομα πρόκειται να υπάρξει μια νέα προσπάθεια για αναζωπύρωση της διαδικασίας για λύση του κυπριακού. Παρά το γεγονός», όπως είπε, « ότι στην ηγεσία και των δυο  κοινοτήτων βρίσκονται σήμερα δυνάμεις ευάλωτες στις εθνικιστικές πιέσεις και με παρελθόν σοβαρής ανακολουθίας όσο αφορά τις θέσεις τους στο κυπριακό, εν τούτοις το ταξικό εργατικό κίνημα της Κύπρου από θέσεις αρχής, θα στηρίξει την όποια προσπάθεια  στην προοπτική της λύσης του κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ακόμη ότι «στις μέρες μας, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τις σκληρές συνέπειες της τεράστιας σε έκταση παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου του».

«Τις  σκληρές επιπτώσεις αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αισθάνεται σήμερα έντονα  και η Κύπρος. Δυστυχώς και οι δυο κοινότητες, βιώνουν σήμερα τις επιπτώσεις μιας  νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής η οποία έχει στόχο όχι μόνο την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων αλλά και την ακύρωση των εργατικών κατακτήσεων και των συλλογικών συμβάσεων και την συρρίκνωση του ρόλου του ίδιου του Συνδικαλιστικού κινήματος», είπε.

«Αυτοί που προωθούν αυτή την πολιτική πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένας εκβιασμός και κανένα από τα ψευτοδιλήμματα τον απολογητών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, δεν πρόκειται να μας κάμει να λυγίσουμε και να γονατίσουμε. Θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα, για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και πρώτα και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια του εργατικού κινήματος και το ρόλο της συλλογικής διαπραγμάτευσης», κατέληξε.

Ικανοποιημένο το ΔΣ του Πάφος 2017 από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

——————————————————–

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συνάντηση  του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το Διοικητικό Συμβούλιο Πάφος 201, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ Πάφος 2017 Σίμο Τσιέλεπο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ Τσιέλεπος, επαναβεβαίωσε ότι το κράτος είναι δεσμευμένο και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να παραχωρήσει στο Πάφος 2017 το συνολικό ποσό που ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, έτσι όπως υπήρχε και η δέσμευση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Κενεβέζο, ο οποίος παρευρέθηκε στην συνάντηση, να προωθήσει το θέμα.

Η συνάντηση  του ΔΣ του Πάφος 2017 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας διευθετήθηκε προκειμένου τα μέλη του Οργανισμού να ενημερώσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το πλάνο εργασίας ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής αυτής διάκρισης αλλά και για να συζητηθεί μαζί του το θέμα της οικονομικής συνεισφοράς του κράτους στον Οργανισμό.

Σχολικά είδη σε άπορους μαθητές της Πάφου από Λέσχη Εθελοντών «Αλληλεγγύη»

———————————————————-

Σχολικά είδη και σχολικό ρουχισμό πρόσφερε χθες το απόγευμα η Λέσχη Εθελοντών «Αλληλεγγύη» σε 200 περίπου άπορους μαθητές, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Εθελοντών «Αλληλεγγύη» Γιώργος Σοφοκλέους, μετά το πέρας της εκδήλωσης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η Λέσχη, σε συνεργασία με κατάστημα παιδικών ειδών στην Πάφο, πρόσφερε σχολικά ρούχα σε 200 παιδιά άπορων οικογενειών που σιτίζονται από τη Λέσχη και ταυτόχρονα σε άλλο κατάστημα προσφέρθηκαν δωρεάν σχολικές τσάντες και γραφική ύλη.

Η Λέσχη, πρόσθεσε, εκτός των τροφίμων, των ειδών ένδυσης και υπόδησης, στηρίζει τις άπορες οικογένειες και οικονομικά στα δίδακτρα των φροντιστηρίων που σε κάποιες περιπτώσεις οι άποροι μαθητές παρακολουθούν.

Στόχος, είπε, είναι η έμπρακτη εφαρμογή της φιλανθρωπίας με διακριτικό τρόπο και χωρίς διακρίσεις, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση των αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών στην πόλη και επαρχία, αποτελεί αδήριτη ανάγκη και προς αυτήν την κατεύθυνση επικεντρώνεται η Λέσχη Εθελοντών «Αλληλεγγύη».

Για πρώτη φορά στην Κύπρο το αεροσκάφος Dreamliner 787

—————————————–

Έφτασε την Κυριακή στην Κύπρο από το Μάντσεστερ για πρώτη φορά το αεροσκάφος Dreamliner 787, της αεροπορικής εταιρείας Thomson, μεταφέροντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας 291 επιβάτες.

Στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου Λάρνακας επιφυλάχΘηκε θερμή υποδοχή στους επιβαίνοντες του αεροσκάφους. Μέλη της σχολής χορού «Καροτσέρης» αποτελούμενη από δύο άνδρες έπαιζαν κυπριακή παραδοσιακή μουσική με λαούτο και βιολί, ενώ δύο κοπέλες με την κυπριακή παραδοσιακή στολή προσέφεραν στους επιβάτες κυπριακά εδέσματα, ένα μικρό μπουκάλι με κουμανταρία και σουτζούκο.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Hermes Airports Wes Porter εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άφιξη του αεροσκάφους της Thomson Airways και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην εταιρεία.

 

Ποδόσφαιρο: Με τις αναμετρήσεις των “Ευρωπαίων” ολοκληρώνεται η 1η αγωνιστική

——————————————

Με τις αναμετρήσεις των “Ευρωπαίων”, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η 1η αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α` κατηγορίας. Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ την Ένωση, ενώ ο Απόλλωνας φιλοξενεί στο Τσίρειο τον Ερμή Αραδίππου.

Και οι δύο αγώνες αρχίζουν στις 19:00.

Στους χθεσινούς αγώνες, Άρης, ΑΕΛ και Δόξα Κατωκοπιάς ξεκίνησαν νικηφόρα τις υποχρεώσεις τους. Ο Άρης νίκησε εκτός έδρας την Αλκή με 1-0, ενώ η Δόξα κατέβαλε τη Νέα Σαλαμίνα με 2-0.

Με το ίδιο σκορ η ΑΕΛ νίκησε στο Δασάκι τον Εθνικό.

Στο ντέρμπι της πρεμιέρας, η Ανόρθωση νίκησε στο Αντώνης Παπαδόπουλος την Ομόνοια με 3-1, ενώ η νεοφώτιστη ΑΕΚ Κουκλιών νίκησε την ΑΕΚ Λάρνακας με 2-1.