Ιδού πως ταλαιπωρούν τους Απόδημους οι ΔΟΥ κ. Μαυραγάνη!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Αναγνώστρια της Panhellenic Post, είναι Ελληνίδα του εξωτερικού. Αφού μετακινήθηκε σε δυό-τρεις χώρες, εγκαταστάθηκε στην Μεγάλη Βρετανία. Ζει στο Λονδίνο.
Εισοδήματα δεν έχει στην Ελλάδα. Η ελληνική ΔΟΥ στην οποία ανήκει, της ζήτησε πιστοποιητικά (τρία τον αριθμό) για να την μεταγράψει ως Φορολογικό Κάτοικο Εξωτερικού. Το ένα από αυτά έπρεπε να είναι από την Φορολογική Αρχή του Λονδίνου. Το ζήτησε. Της το έδωσαν. Το προώθησε στην ΔΟΥ, δεν τους έκανε!
Πήρε δεύτερο, διαφορετικό από το πρώτο. Το έστειλε στην ελληνική ΔΟΥ, δεν τους έκανε!
Στο μεταξύ και τα δύο επίσημα Βρετανικά έγγραφα (με βούλα και υπογραφή!) βεβαίωναν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: Ότι η συγκεκριμένη πολίτης είναι Μόνιμη Κάτοικος Λονδίνου, επομένως και Φορολογικός, αφού η αλληλογραφία διακινήθηκε από την Φορολογική Αρχή του Λονδίνου…
“Ψιλά γράμματα” αυτά για τη ΔΟΥ.  Αυτή ήθελε ένα συγκεκριμένο δικό της δίγλωσσο  έγγραφο, με την επικεφαλίδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,  το οποίο να σφραγισθεί και να υπογραφεί από την Βρετανική Φορολογική Αρχή!
Τώρα το πιο παράδοξο: Το χαρτί που ζητούσε η ελληνική ΔΟΥ από την Ελληνίδα κάτοικο εξωτερικού να  σφραγίσει στην Βρετανική εφορία, γράφει καθαρά ότι το συμπληρώνουν μόνον όσοι έχουν εισοδήματα στην Ελλάδα. Μάταια η συγκεκριμένη κάτοικος Εξωτερικού τους εξηγούσε ότι ΔΕΝ έχει κανένα απολύτως εισόδημα από την Ελλάδα…
Πες ο ένας, πες ο άλλος, να η καθυστέρηση και από την εφορία του Λονδίνου, η Απόδημη Ελληνίδα, από Ιούνιο ξεκίνησε την διαδικασία, αλλά τελικά, ΕΧΑΣΕ την ελληνική προθεσμία για την υποβολή, που έληγε 30 Αυγούστου!
Τώρα, πρέπει να δηλώσει Παγκόσμιο εισόδημα!!!
Για να το φορολογήσετε, κύριε Μαυράγανη;

Παραθέτουμε το ηλεκτρονικό μήνυμα της αναγνώστριας της Panhellenic Post, με τις δικές της υποσημειώσεις, καθώς και φωτοαντίγραφα των σχετικών εγγράφων.

Κύριε Μαλασπίνα,
Οταν έκανα ηλεκτρονική αίτηση στο HMRC μέσω της σελίδας
Μου έστειλαν από την βρετανική εφορία  2 διαφορετικά έγγραφα. (Γιατί τους ενόχλησα 2 φορές γιατί καθυστερούσαν) και  φαίνεται ότι μου απάντησαν 2 διαφορετικά άτομα.  Ακόμα και εδώ δυστυχώς είναι μπερδεμένοι για το τι πρέπει να μας δώσουν ως έγγραφα.
Το πρώτο έγγραφο λέει: (δυστυχώς το έχουν οι γονείς μου στην Ελλάδα και δε το έχω εύκαιρο για να σας στείλω κόπια)
έγγραφο από HMRC:
I hereby verify that the above named I a resident of the United Kingdom for income tax purposes for all years commercing X.
Το δεύτερο,  είναι συνημμένο.
image
 image (2)image (1)
image (3)
Και τα δυο έγγραφα έχουν υπογραφή και σφραγίδα απο το HMRC Revenue & Customs.
Δυστυχώς κανένα από τα δυο δε δέχεται η ΔΟΥ μου,  και ζητά το λεγόμενο:
1ο αντίγραφο για την ελληνική φορολογική αρχή, το οποίο όμως αν διαβάσει κανείς τους όρους για να το συμπληρώσει είναι μονό αν έχεις εισόδημα στην Ελλάδα (που εγώ δεν έχω!)
Οπότε κατα τη γνώμη μου αδιέξοδος, αλλά για τη ΔΟΥ όλα είναι λογικά και εύκολα.