Ο Τζορτζ Κλούνεϊ «κατασκοπεύει» το Σουδάν μέσω δορυφόρου

Ο σταρ του Χόλιγουντ δίνει τα χρήματα που κερδίζει από τις διαφημίσεις για τη συντήρηση ενός δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης στα σύνορα του Σουδάν

Με τα χρήματα που κερδίζει από τις διαφημίσεις γνωστής εταιρίας καφέ, ο διάσημος ηθοποιός πληρώνει για την συντήρηση ενός δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης -επί 24 ώρου βάσεως – στα σύνορα του Βόρειου με το Νότιο Σουδάν. Αξιοποιώντας την διαστημική τεχνολογία, καταγράφει τις κινήσεις  στην περιοχή ενώ  δημόσια έχει παραδεχτεί ότι ο σκοπός του είναι να παρακολουθεί τον δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ αλλά και τους υποστηρικτές του.

Ο διάσημος ηθοποιός έχει αποκαλύψει ότι χρηματοδοτεί τη… διαστημική εκστρατεία παρακολούθησης της κυβέρνησης του Σουδάν από τα χρήματα που εισπράττει διαφημίζοντας τη Nespresso. «Τα περισσότερα από τα κέρδη τα δίνω για τη συντήρηση ενός δορυφόρου στα σύνορα ώστε να “προσέχω” τον Ομάρ αλ Μπασίρ. Εαν εκείνος πει ότι τον κατασκοπεύω τότε θα του απαντήσω: Καλώς ήρθατε στη ζωή μου κύριε εγκληματία πολέμου! Θέλω ο εγκληματίας πολέμου να τραβήξει την προσοχή που τραβάω κι εγώ. Νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο», ήταν τα λόγια του Κλούνεϊ.

To  project  είναι γνωστό ως «Satellite Sentinel Project»  ή  SSP και λειτουργεί ως εξής: σε περίπτωση που καταγραφούν εικόνες με πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο, βομβαρδισμούς ή  καταστροφές χωριών- ειδικοί -αφού επεξεργαστούν τις εικόνες και τις πληροφορίες- συντάσσουν αναφορές, οι οποίες στην συνέχεια διοχετεύονται στον Τύπο, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την αποτροπή εγκλημάτων.

Πριν λίγες ημέρες, ο 52χρονος ηθοποιός βρέθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας και στη συνέντευξη για τη νέα του ταινία «Gravity» αναφέρθηκε στην ύπαρξη του δορυφόρου: «Ναι, υπάρχει ένας δορυφόρος πάνω από την περιοχή του Σουδάν γιατί θέλουμε να εμποδίσουμε τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν εκεί και να κάνουμε λίγο πιο δύσκολη τη ζωή κάποιων που δρουν ανεξέλεγκτα».

Μάλιστα, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αποτελεσματικότητα του σχεδίου καθώς όπως αποκάλυψε οι  επιθέσεις έχουν περιοριστεί αισθητά και συμβαίνουν μόνο νύχτα ή όταν έχει συννεφιά.  «Είναι δουλειά μας να προσπαθούμε να ρίχνουμε λίγο φως σε αυτές τις περιοχές. Και αν αυτό βοηθάει, αξίζει τον κόπο» ήταν τα λόγια του Kλούνεϊ, που είναι γνωστός για την ακτιβιστική και φιλανθρωπική δράση του.

Όμως, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κρίση στη Συρία και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ, ο Κλούνεϊ απέφυγε να πει την γνωμη του ευθέως. «Νόμιζα πως θα με ρωτούσατε πως μου φαίνεται ο Ben Affleck στον ρόλο του Batman», δήλωσε γελώντας και απέφυγε να τοποθετηθεί για ένα θέμα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διχάζει την αμερικανική κοινή γνώμη.

Protothema.gr