Γεροντόπουλος: Η Ελλάδα αγρυπνεί για τους Έλληνες στην Μέση Ανατολή

«Η Ελλάδα αγρυπνεί για τους Έλληνες στη Μ. Ανατολή». Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος σε συνέντευξή του στη Webtv του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εκείνο που θέλουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, με διάχυτη την ανησυχία, είναι οι Έλληνες που βρίσκονται στη φλεγόμενη περιοχή να αισθάνονται ασφάλεια με την Ελλάδα κοντά τους» τόνισε ο κ.Γεροντόπουλος μιλώντας για τους Έλληνες που ζουν στη Μέση Ανατολή, πρωτίστως στη Συρία αλλά και στην Αίγυπτο.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και εγώ ο ίδιος βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές, τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Ελληνικές Κοινότητες σαν ένα άγρυπνο μάτι, έτοιμο να προσφέρει βοήθεια ανά πάσα στιγμή εφόσον χρειαστεί. Είναι μια δύσκολη περίοδος. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν τον φόβο, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα στη Συρία, έχουν ζήσει μία ανθρωπιστική καταστροφή. Πολλοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν και Έλληνες μεταξύ αυτών. Οι ελληνικές οικογένειες που έχουν παραμείνει στη Συρία είναι κυρίως μικτές, το υπουργείο μας είναι σε επαφή μαζί τους, η πρεσβεία μας δεν είναι ανοικτή στη Δαμασκό, αλλά υπάρχουν κάποια επίτιμα προξενεία, οι πρόξενοι βρίσκονται εκεί, στο site του υπουργείου υπάρχουν τα τηλέφωνά μας που μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας ανά πάσα στιγμή, προσπαθούμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε αν προκύψει ανάγκη».

Σχετικά με το Πατριαρχείο Αντιοχείας ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η επαφή με τον Πατριάρχη Ιωάννη, ο οποίος είναι πολύ ανήσυχος, είναι συνεχής. Ο Πατριάρχης ενημερώνει το ΥΠΕΞ για την κατάσταση και συνιστά στήριγμα και ελπίδα για ολόκληρη την περιοχή. Επισημαίνει αναφερόμενος στην τύχη των δύο απαχθέντων μητροπολιτών: «Εμείς ελπίζουμε και δεν σταματούμε τις προσπάθειές μας» και εξήγησε ότι το ταξίδι που έχει προαναγγείλει για τον Λίβανο «θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε». «Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις στην περιοχή. Είμαι σε επαφή με την πρέσβη μας στον Λίβανο την κ. Μπούρα ώστε να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνει».

Για την Αίγυπτο

Όσον αφορά την Αίγυπτο, τόνισε: «Η ανησυχία είναι διάχυτη και στην Αίγυπτο, παρόλο που έχουμε πει ότι οι Έλληνες οι οποίοι ζουν στην Αίγυπτο είναι ασφαλείς. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τις κοινότητες και με τον πατριάρχη και βεβαίως με τον πρεσβευτή μας. Ο υπουργός ο κ. Βενιζέλος πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο τις επόμενες μέρες. Αυτό δείχνει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για τις εξελίξεις εκεί. Θέλω να πιστεύω ότι οι Έλληνες της Αιγύπτου δεν θα έχουν προβλήματα, παρόλα αυτά η δική μας συμπεριφορά, του υπουργείου, είναι τέτοια ώστε να τους δίνει ασφάλεια. Να αισθάνονται ασφαλείς ότι υπάρχει ένα άγρυπνο μάτι που τους συντροφεύει και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να προσφέρει βοήθεια εφόσον χρειαστεί».

Σχετικά με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, και τον κίνδυνο που διατρέχει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή, ο κ. Γεροντόπουλος αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρόσφατη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Δαμιανό και τονίζει ότι: «Οι Έλληνες μοναχοί κάνουν τα πάντα για να μπορέσουν να διατηρήσουν αυτή την κοιτίδα, την κιβωτό του ελληνικού πολιτισμού ανέπαφη από τα σημερινά γεγονότα. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν εκεί, αγωνίζονται για την ορθοδοξία και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Η Ελλάδα αγρυπνεί για τους Έλληνες που βρίσκονται στη φλεγόμενη περιοχή. Εκείνο που θέλουμε είναι να αισθάνονται ασφάλεια με την Ελλάδα κοντά τους».