Ο Κυπριακός Τύπος, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εξελίξεις με την ενδιάμεση λύση στο φυσικό αέριο, τα τεκταινόμενα για το μέλλον του συνεργατισμού, η θετική αξιολόγηση της Τρόικας για την επόμενη δόση, η απόφαση του Ανωτάτου για την έκδοση του Ντίνου Μιχαηλίδη και η λειτουργία χθες στον κατεχόμενο Άγιο Μάμα στη Μόρφου, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος σήμερα.

«Τιμή κάτω από $11 θέλει ο Πρόεδρος» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της «Αλήθειας», η οποία γράφει για τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό για την ενδιάμεση λύση, αναφέροντας ότι η πρόταση της ITERA είναι ασύμφορη, ότι η ΔΕΦΑ συνεδριάζει σήμερα και ότι ο Πρόεδρος θέλει τελική απόφαση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Αλλού γράφει ότι συνεχίζονται οι ποινικές έρευνες, αναφέροντας ότι άνοιξαν λογαριασμοί για τη UNIASTRUM και ότι ανακρίθηκαν υπάλληλοι του σωματείου «Αλκή». Σε άλλο θέμα γράφει για την κατάθεση του Πέτρου Χατζηαντωνίου στην Ερευνητική, ο οποίος παρέδωσε χθες εννιά κιβώτια με φακέλους εγγράφων, αλλά δεν εντόπισε επιστολή με τις απαιτήσεις Wadnic, η οποία οδήγησε στη σύναψη 2ης συμφωνίας για το έργο στη Δρομολαξιά.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Περνάμε το τεστ για τη δεύτερη δόση» και γράφει ότι ανοικτός φαίνεται να είναι για την Κύπρο ο δρόμος της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης, ύψους 1,5 δισ. για τις ανάγκες του Συνεργατισμού, καθώς και ότι η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στον περιορισμό δαπανών και διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέες φορολογίες. Αλλού γράφει ότι εξανεμίζεται η ενδιάμεση λύση και ότι ναυάγησε η συνεργασία με την Itera και μαζί οι ελπίδες για φθηνότερο ρεύμα. Σε άλλο της θέμα αναφέρει ότι αποσύρθηκε η προσφυγή για το 18% της Λαϊκής.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Δέσμιοι της Ηλεκτρικής» αναφέρεται στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης, γράφοντας ότι εγκαταλείπεται σχεδόν κάθε ελπίδα για φθηνότερο ηλεκτρισμό σύντομα. Σύμφωνα με τον «Φ», η απόρριψη της χαμηλότερης πρότασης για την ενδιάμεση λύση οφείλεται ότι οι παλιές μονάδες της ΑΗΚ στο Βασιλικό δεν είναι συμφέρουσες όταν καίνε φυσικό αέριο. Σε άλλο της θέμα και κάτω από σχετική φωτογραφία η εφημερίδα γράφει για τη χθεσινή λειτουργία στον Άγιο Μάμα παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη. Αλλού γράφει ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται για χρόνια στην Κύπρο αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και το ετήσιο τέλος των €350 στον Έφορο Εταιρειών, καθώς και ότι λόγω κρίσης ο Έφορος δεν προχωρεί σε διαγραφή εταιρειών.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Άλλα ο Γενικός, άλλα ο Βοηθός» γράφει ότι έξαλλος είναι ο Πέτρος Κληρίδης με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου γιατί προέβηκε σε νέα γνωμοδότηση όσον αφορά κατασχεθέντα αυτοκίνητα που ήταν έτοιμα για πλειστηριασμό επιστρέφοντας τα πίσω στον εισαγωγέα τους. Αλλού η «Χ» γράφει ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία Πέερ Στάινμπρουκ υπέδειξε στη Μέρκελ κατά τη διάρκεια ντιμπέιτ ότι η κρίση στην Κύπρο είναι τραπεζική και όχι κρίση χρέους. Αλλού γράφει ότι με τα νομοσχέδια για το συνεργατισμό η Κυβέρνηση δεν δεσμεύεται ότι θα επιστρέψει τις μετοχές μόνο στο Συνεργατισμό και ότι δεν θα τις πωλήσει σε τρίτους.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με τίτλο «Στο σωστό δρόμο» γράφει ότι οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου ανάβουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση της τάξης των €1,5 δισ. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα και προβάλλοντας σχετική φωτογραφία η εφημερίδα αναφέρεται στο προσκύνημα εκατοντάδων Μορφιτών στον κατεχόμενο Άγιο Μάμα.  Αλλού γράφει ότι η εκκλησία απέσυρε την προσφυγή της για την Τράπεζα Κύπρου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Έκδοση για πρώην Υπουργό» γράφει ότι το Ανώτατο διέταξε χθες την έκδοση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη στην Ελλάδα για να ανακριθεί σε σχέση με κατηγορίες διαφθοράς. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών καλεί τη Βουλή να εγκρίνει γρήγορα τα νομοσχέδια για το συνεργατισμό. Αλλού γράφει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας λένε ότι ο Άσαντ βρισκόταν πίσω από την επίθεση με χημικά.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)