Τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να αναχαιτίσουν βρετανικά Eurofighter

Παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας σημειώθηκε την Τρίτη. Η «βόλτα» ζεύγους βρετανικών μαχητικών χωρίς «άδεια» πάνω από το ψευδοκράτος προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Τουρκίας, η οποία έστειλε δύο μαχητικά τύπου F-16 στην Κύπρο για να τα αναχαιτίσουν.

Την είδηση αποκάλυψε το κυπριακό site Sigmalive και αργότερα επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας.

Τα δύο βρετανικά μαχητικά, τύπου Eurofighter Typhoon, τα οποία ήταν σταθμευμένα στις βάσεις Ακρωτηρίου, εκτελούσαν αναγνωριστική πτήση εντός του FIR Λευκωσίας. Η είσοδος τους στον λεγόμενο εναέριο χώρο των κατεχομένων, χωρίς «άδεια» κινητοποίησε άμεσα την Τουρκία.

Αμέσως δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν τα βρετανικά Eurofighter.

Τα τέσσερα μαχητικά δεν ενεπλάκησαν, αφού τα βρετανικά μαχητικά αποχώρησαν και προσγειώθηκαν ξανά στη βάση Ακρωτηρίου, λίγο πριν τα τουρκικά F-16 φτάσουν στην Κύπρο.

Τα βρετανικά Eurofighter πετούσαν στα 40.000 πόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ηγέρθη από την κυβέρνηση στις αρχές των βρετανικών βάσεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας. Μάλιστα, κατόπιν διερεύνησης του περιστατικού, η απάντηση που δόθηκε από τους Βρετανούς ήταν ότι τα μαχητικά απογειώθηκαν, για να πραγματοποιήσουν πτήση προς τη Συρία αφού προηγουμένως εντόπισαν «κάτι» στα ραντάρ των βάσεων.

Πάντως, αυτή η πληροφορία δεν αποκλείεται να συνδέεται με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά ραντάρ εντόπισαν την εκτόξευση δύο βαλλιστικών αντικειμένων προς την ανατολική μεσόγειο από το κεντρικό της τμήμα.

Newsroom ΔΟΛ